zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jobhoppers verdienen uiteindelijk minder

25 maart 2008 - Jobhoppen wordt vaak gezien als dé manier om snel te cashen. Onderzoek van sociologe Sylvia Fuller van de University of British Columbia suggereert echter dat mensen die vaak van baan veranderen uiteindelijk minder verdienen dan hun standvastigere collega’s.

Alleen in het begin van iemands carrière leidt jobhoppen tot meer salaris, daarna niet meer, concludeert ze in het blad American Sociological Review. En dan nog alleen als de baanwissels niet het gevolg zijn van ontslag, reorganisaties, langdurige werkloosheid of verlof wegens privéomstandigheden. 



Trend

Deze resultaten kunnen grote gevolgen hebben voor de vele Amerikanen die denken dat jobhoppen de makkelijkste manier is om hun salaris snel op te krikken. Het wordt zelfs zoveel gedaan dat er sprake lijkt te zijn van een trend. Uit onderzoek van Novations Group bleek bijvoorbeeld dat een derde van de werkgevers te maken had met een personeelsverloop van tien tot 25 procent. In één op de tien organisaties is dat zelfs 50 procent. Soortgelijk onderzoek van Sirota Survey Intelligence toonde aan dat twintig procent van de nieuwe werknemers binnen twee jaar vrijwillig opstapt; van degenen die meer dan tien jaar in dienst zijn is dat slechts tien procent. Ook Robert Half Finance & Accounting concludeerde echter – net als Fuller - dat seriële jobhoppers zichzelf uiteindelijk in de vingers snijden. 

Lager inkomen

"In de afgelopen 30 jaar is het steeds ongebruikelijker geworden om lange tijd voor dezelfde baas te werken en wordt jonge werknemers steeds vaker verteld dat ze in hun leven meerdere banen zullen hebben. Uit dit onderzoek komt echter naar voren dat die – vrijwillige of gedwongen – carrièremoves niet altijd leiden tot een hoger inkomen." Een van de redenen daarvoor is dat mensen die snel vertrekken niet in aanmerking komen voor de standaard salarisverhogingen die vaak verbonden zijn aan een bepaalde dienstperiode. Bovendien zijn jobhoppers vaak langere tijd werkloos en dat drukt natuurlijk op hun inkomen. 

Getrouwde mannen

Mannen worden vaker ontslagen dan vrouwen; vrouwen gaan er vaker een tijd tussenuit om voor kinderen of familieleden te zorgen. Al deze redenen leiden tot een periode van werkloosheid en dus een lager inkomen. Vervolgens worden ze bovendien aangekeken op de redenen van hun werkloosheid en dalen hun kansen op de arbeidsmarkt. Getrouwde mannen en vaders komen er overigens het beste van af. Als zij van baan wisselen, gaat dat meestal gepaard met opslag. Ook worden zij minder afgerekend op een periode van werkloosheid. Wel komt ontslag voor hen financieel het hardst aan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jobhoppende manager vormt probleem
 Loyaliteit belangrijk voor werkgevers
 Werkgever zit niet te wachten op jobhopper en anonieme sollicitant
 Jobhoppers gaan voor geld
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10