zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tekort aan goed opgeleid personeel dreigt in Midden-Nederland

7 september 2010 - De komende tien jaar dreigt in de regio Midden-Nederland een groot tekort aan goed opgeleid personeel. Daarnaast ontstaat er aan de onderkant van de arbeidsmarkt een overschot aan laaggeschoolde medewerkers die geen baan kunnen vinden.

Deze trends komen naar voren uit het onderzoek 'De arbeidsmarkt van Midden-Nederland 2020' dat in opdracht van de KvK Midden-Nederland is uitgevoerd door onderzoeksbureau EIM. Het rapport is vandaag in Utrecht aangeboden aan VNO-NCW en MKB-Nederland en van een reactie voorzien door prof. dr. O. Atzema van de Universiteit Utrecht. Bedreigde positie
De KvK signaleert dat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt de economische positie van de regio Midden-Nederland bedreigen. Daarnaast ontstaat er een maatschappelijk probleem waar het gaat om laaggeschoolde medewerkers. De KvK wil voorkomen dat deze voorspellingen bewaarheid worden en gaat daarover de dialoog aan met zowel ondernemers als de onderwijssector. 

Uitkomsten

In de periode tot 2020 zal de werkgelegenheid in Midden-Nederland gemiddeld met 0,5 procent toenemen wat neerkomt op bijna 35.000 banen. De groei zit vooral in de sector gezondheid & technologie (gemiddeld 1,9 procent per jaar) en wat gematigder in de financiële en adviesdiensten (0,5 procent per jaar) en ICT & media (0,4 procent per jaar). Krimp zal zich vooral voordoen in de metaal & maakindustrie (-2,1 procent per jaar).
De werkloosheid stijgt naar verwachting tot 4,7 procent in 2020, vooral bij laag en middelbaar opgeleiden. Ten aanzien van personeel op hoger en wetenschappelijk niveau ontstaat daarentegen een tekort van ruim 14.000. Dit is vooral het geval bij enerzijds medische, verzorgende en pedagogische beroepen en anderzijds docenten en leraren. 

Regio's

Het onderzoek is uitgesplitst naar de vijf regio's in Midden-Nederland. Daar doen zich de volgende ontwikkelingen voor:
- Alblasserwaard & Vijfheerenlanden: de werkgelegenheid zal niet of nauwelijks veranderen en daarmee blijft de regio achter bij de landelijke ontwikkeling (jaarlijkse groei van 0,2 procent). Dat komt vooral doordat het minder goed gaat in de sector bouwen en ontwerpen. De werkloosheid gaat in 2020 richting zeven procent en er wordt een overschot verwacht van lagere en middelbare beroepen.
- Heuvelrug & Vallei: het aantal banen zal met 0,6 procent groeien en dat is te verklaren door de relatief grote zorgsector die jaarlijks twee procent groeit. De werkloosheid wordt geraamd op 2,9 procent, het laagste in de regio Midden-Nederland. Bij de hooggeschoolden dreigt een tekort van ruim twintig procent.
- Rivierenland: het aantal banen groeit met 0,1 procent gemiddeld tot 2020 bij een licht dalende beroepsbevolking. In de sterk aanwezige sector food & agribusiness stijgt het aantal banen. De werkloosheid zal ongeveer vier procent bedragen met overschotten in de lagere beroepen en (kleine) tekorten in de hogere beroepen - vooral in de zorg.
- Stedelijk gebied Utrecht: goed voor de helft van de werkgelegenheid in Midden-Nederland. Tot 2020 wordt een gemiddelde groei van 0,8 procent verwacht, ver boven het landelijk gemiddelde. De relatief jonge en groeiende bevolking en de sterke aanwezigheid van de zakelijke dienstverlening zijn hier debet aan. De werkloosheid stijgt tot zes procent met overschotten op MBO-niveau en een tekort van 3.000 bij het hoger opgeleid personeel
- Utrecht-West: de werkgelegenheid krimpt tot 2020 naar verwachting met gemiddeld 0,1 procent per jaar, veroorzaakt door een krimpende beroepsbevolking en de zwakke aanwezigheid van groeisectoren zoals gezondheid & technologie. De werkloosheid zal ongeveer drie procent bedragen met grote tekorten in de paramedische en verzorgende sectoren - vooral op hoger en wetenschappelijk niveau.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Stap uit de sprookjeswereld en stop het (digitale) zwart-wit-denken
 2020 wordt het jaar van gepersonaliseerd entertainment
 Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vertrouwenscrisis bedreigt personeelsbestand
 Massale personeelsuittocht dreigt in 2010
 Houd uw talent vast – nu het nog kan
 Kritiek tekort arbeidsmarkt vraagt om andere werving
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips om meer uit e-mail te halen met een CRM-koppeling
Wil je je in 2020 meer focussen op klantengagement? Dan heb je zowel een CRM- als een email marketingsysteem nodig. In dit white paper legt Spotler uit waarom een koppeling zo waardevol is én hoe je dit goed aanpakt. Benieuwd naar de tips?
Download white paper
Lees verder
Personeel inwerken met behulp van een onboard-programma
Waarom kiezen voor een agile werkwijze bij de ontwikkeling van software
Het belang van een goede online marketing partner
reacties
Onbekend maakt onbemind (1) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek (1) 
Soft Skills: programmeur moet teamspeler zijn, salesmedewerker coole kikker  (1) 
Loonafspraken voor 2020 hoger dan 2019 (1) 
top10
Waar kandidaten zich aan storen tijdens een sollicitatiegesprek
Driekwart onderschat financiële veranderingen bij nieuwe baan
Hoe moet het uitvoerend-, midden- en topmanagement zich kleden?
Low-code in 2020: hoe om te gaan met de dreigende softwarecrisis?
IT-trends in 2020: hoe AI alle andere trends gaat beďnvloeden
De top-100 snelst groeiende beroepen van de toekomst: Mensenwerk blijft groeien
Posities in zorg overheersen in top tien snelst groeiende banen
Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
Duurzame kijk op HRM oplossing voor burn-outklachten?
Bedrijven plukken steeds vaker voordelen van mobiele CRM-apps
meer top 10