zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tekort aan goed opgeleid personeel dreigt in Midden-Nederland

7 september 2010 - De komende tien jaar dreigt in de regio Midden-Nederland een groot tekort aan goed opgeleid personeel. Daarnaast ontstaat er aan de onderkant van de arbeidsmarkt een overschot aan laaggeschoolde medewerkers die geen baan kunnen vinden.

Deze trends komen naar voren uit het onderzoek 'De arbeidsmarkt van Midden-Nederland 2020' dat in opdracht van de KvK Midden-Nederland is uitgevoerd door onderzoeksbureau EIM. Het rapport is vandaag in Utrecht aangeboden aan VNO-NCW en MKB-Nederland en van een reactie voorzien door prof. dr. O. Atzema van de Universiteit Utrecht. Bedreigde positie
De KvK signaleert dat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt de economische positie van de regio Midden-Nederland bedreigen. Daarnaast ontstaat er een maatschappelijk probleem waar het gaat om laaggeschoolde medewerkers. De KvK wil voorkomen dat deze voorspellingen bewaarheid worden en gaat daarover de dialoog aan met zowel ondernemers als de onderwijssector. 

Uitkomsten

In de periode tot 2020 zal de werkgelegenheid in Midden-Nederland gemiddeld met 0,5 procent toenemen wat neerkomt op bijna 35.000 banen. De groei zit vooral in de sector gezondheid & technologie (gemiddeld 1,9 procent per jaar) en wat gematigder in de financiële en adviesdiensten (0,5 procent per jaar) en ICT & media (0,4 procent per jaar). Krimp zal zich vooral voordoen in de metaal & maakindustrie (-2,1 procent per jaar).
De werkloosheid stijgt naar verwachting tot 4,7 procent in 2020, vooral bij laag en middelbaar opgeleiden. Ten aanzien van personeel op hoger en wetenschappelijk niveau ontstaat daarentegen een tekort van ruim 14.000. Dit is vooral het geval bij enerzijds medische, verzorgende en pedagogische beroepen en anderzijds docenten en leraren. 

Regio's

Het onderzoek is uitgesplitst naar de vijf regio's in Midden-Nederland. Daar doen zich de volgende ontwikkelingen voor:
- Alblasserwaard & Vijfheerenlanden: de werkgelegenheid zal niet of nauwelijks veranderen en daarmee blijft de regio achter bij de landelijke ontwikkeling (jaarlijkse groei van 0,2 procent). Dat komt vooral doordat het minder goed gaat in de sector bouwen en ontwerpen. De werkloosheid gaat in 2020 richting zeven procent en er wordt een overschot verwacht van lagere en middelbare beroepen.
- Heuvelrug & Vallei: het aantal banen zal met 0,6 procent groeien en dat is te verklaren door de relatief grote zorgsector die jaarlijks twee procent groeit. De werkloosheid wordt geraamd op 2,9 procent, het laagste in de regio Midden-Nederland. Bij de hooggeschoolden dreigt een tekort van ruim twintig procent.
- Rivierenland: het aantal banen groeit met 0,1 procent gemiddeld tot 2020 bij een licht dalende beroepsbevolking. In de sterk aanwezige sector food & agribusiness stijgt het aantal banen. De werkloosheid zal ongeveer vier procent bedragen met overschotten in de lagere beroepen en (kleine) tekorten in de hogere beroepen - vooral in de zorg.
- Stedelijk gebied Utrecht: goed voor de helft van de werkgelegenheid in Midden-Nederland. Tot 2020 wordt een gemiddelde groei van 0,8 procent verwacht, ver boven het landelijk gemiddelde. De relatief jonge en groeiende bevolking en de sterke aanwezigheid van de zakelijke dienstverlening zijn hier debet aan. De werkloosheid stijgt tot zes procent met overschotten op MBO-niveau en een tekort van 3.000 bij het hoger opgeleid personeel
- Utrecht-West: de werkgelegenheid krimpt tot 2020 naar verwachting met gemiddeld 0,1 procent per jaar, veroorzaakt door een krimpende beroepsbevolking en de zwakke aanwezigheid van groeisectoren zoals gezondheid & technologie. De werkloosheid zal ongeveer drie procent bedragen met grote tekorten in de paramedische en verzorgende sectoren - vooral op hoger en wetenschappelijk niveau.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Beleidsmakers en techbedrijven moeten de digitale eengemaakte markt samen realiseren
 De scholen gaan beginnen: ‘Laten we ervoor zorgen dat de ochtendspits verdwijnt’
 Vacatures sneller ingevuld bij flexibele salarisbetaling
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vertrouwenscrisis bedreigt personeelsbestand
 Massale personeelsuittocht dreigt in 2010
 Houd uw talent vast – nu het nog kan
 Kritiek tekort arbeidsmarkt vraagt om andere werving
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Fit blijven zorgt voor betere prestaties op de werkvloer
reacties
Corona zorgt voor boost in online verkopen (1) 
Tijdens de vakantie fantaseren over later (1) 
Zonnige tendens woningen met zwembad  (1) 
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?  (1) 
Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures (1) 
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel (1) 
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (3) 
top10
Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?
Trend zet door: grote concerns die omvallen
Fors meer DDoS aanvallen vanwege COVID-19
Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
Reorganiseren: vier belangrijke aandachtspunten
Aantal verlopen cao’s neemt toe
Millennial vindt dat geluk niet gebonden is aan vinden romantische partner
Gerichte inzet AI nodig om ROI gezond te houden
meer top 10