Ik kan me zeer goed vinden in je reactie, overigens ook in die van de andere. Trojan maakte de opmerking over gebakken lucht, niet helemaal terecht denk ik. Wel een punt van hem overigens om IT te gebruiken waar het voor is bedoeld, te gaan communiceren.
Juist dat menselijke communiceren is met en in IT aan verval onderhevig. Daar heb ik al de nodige seminars IT vs non IT over gehouden en white papers over gepubliceerd.
Kaf onder het koeren
Je zou bijna zeggen dat men na twee recessies en een goede crisis, het kaf nog wel eens een beetje kwijt zou zijn. Dat is dus niet het geval. Men heeft namelijk, met de crisis als redenen, korte metten gemaakt met ontslag regelingen en sr IT-ers snel ingewisseld voor jr's.
As we speak, zie je ook dat leeftijdsdiscriminatie gewoongoed blijkt te zijn geworden en dat heeft natuurlijk consequenties. In een ander white paper geef ik daar duidelijke voorbeelden van.
- KPN vs Hacker waarbij Eelco Blok maar liefst drie dagen nodig had tot de constatering te komen dat de lijst van de hacker geen klanten van de KN betroffen.
- Donner de Dino die in een ingelaste bijzondere televisie uitzending zit te vertellen dat de certificaten van diginotar onbetrouwbaar waren waardoor overheidssites al die tijd onveilig zijn gebleken enz enz. Deze Dino die in een eerder interview aangaf 'niets van moderniteiten als computers of blackberries, te moeten hebben. 'Geef mij maar ambachtelijk pen en papier'.
Op meer persoonlijker niveau. Je belt UPC omdat je modem thuis problemen geeft en geeft rustig aan aan de telefonist dat die zijn script kan vergeten dat alle stappen al zijn gedaan en.... waarop er een hele andere onverkwikkelijk discussie op gang komt die nergens toe leid.
Een junior monteur komt met een koffer vo meet apparatuur die je gewoon zegt dat het modem 'verleden' is maar die eerst alle verbindings elementen door gaat staan te meten om uiteindelijk te zeggen...'ik moet even naar de wagen, even een ander modem halen want die zou het wel eens ....'
Dit soort zaken gaan steeds vaker voo komen omdat al die jr's nog niet eens weten wat de merites van de materie IT is, maar wel een paar trucjes aardig onder de knie hebben.
In het verlengde van je verhaal Koos. Die jr's nemen aan dat ..... maar wanneer het er echt op aan komt, hebben ze geen idee hoe de materie in elkaar zit, hoe het werkt en de wetmatigheden die met de materie gemoeid zijn.
Neen, het kaf onder het koren word helaas in stand gehouden uit winstbejag. En laat dat nou eens veel meer gaan kosten dan men telkens weer bedenkt.
Reactie: Boeiende discussie die ik hier tegenkom. Misschien wat laat :-) maar ik doe graag een kleine duit in het zakje.
@ Rene van Mil,
Op outsourcing blog (www.slagracht.org) wordt outsourcing in de volle breedte behandeld. Inclusief HR, facility management, administraties, logistiek etc.
En ja, je hebt helemaal gelijk, outsourcing is van alle tijden maar de gewenning aan sommige outsourcing praktijken is nieuw.
Toen men begon de voedselproductie uit te besteden was men ook lang niet altijd enthousiast over wat men kreeg.
Mijn vader had bijvoorbeeld vroeger een moestuin en toen wij naar de stad verhuisden verdween die. Die zelfgeteelde groente en aardbeien en aardappelen, vers van de grond waren echt veel lekkerder en biologisch veel schoner dan wat je in de supermarkt haalt.
Maar mijn dochter denkt over dit alles niet na. Ze weet niet beter als dat groente komt uit de supermarkt en het verschil met vers uit eigen tuin kent ze niet.
Dat laat onverlet dat Jeroen, Norman, Trojan en René, een punt hebben en dat er bij leveranciers en adviseurs het nodige kaf onder het koren zit.
Zou het niet zo zijn dat dit kaf zichzelf op den duur vanzelf uitfiltert. Dat hun ondermaatse prestaties op den duur voldoende bekend worden?
Wat denken jullie en andere lezers daarover en hoe zouden we dat proces kunnen bevorderen?
Reactie: Interessante discussie die Jeroen aansnijdt.
De vraag is natuurlijk ook of kostenbesparingen de zaligmakende drijfveer voor outsourcing en offshoring levert.
Ik ken nogal wat situaties waarbij kostenbeheersing en flexibilisering van kosten ook belangrijk zijn evenals bijvoorbeeld de notie dat IT development en beheer geen kernfuncties van de onderneming zijn.
Versta me niet verkeerd. Soms zijn IT competenties wel kernfuncties maar lang niet altijd en in dit laatste geval kun je je afvragen of je als management tijd en energie aan dit aspect wilt besteden of dat je het liever overlaat aan mensen die er veel meer verstand van hebben.
En natuurlijk zijn technische innovaties altijd interessant om nader te onderzoeken en te bekijken of daar ook echte harde businessvoordelen uit komen of dat er sprake is van een techhype die over pakweg tien jaar pas volwassen wordt en ook dan pas businessvoordelen gaat opleveren.
Er zijn veel voorbeelden van dit laatste. Amazon.com begon in 1995 met de verkoop van boeken via Internet. De eerste winst werd pas behaald in 2001 en die winst was nog zeer mager.
In Nederland zijn eind jaren ’90 diverse ondernemingen met e-commerce ontwikkelingen gestart. Echter pas sinds 2008 zijn ondernemingen (BOL, Wehkamp, KPN) daar ook succesvol mee.
Zijn er lezers die wat meer over deze nieuwe technologie die Jeroen aansnijdt kunnen zeggen?
Reactie: Als ik dit soort artikelen belees dan kan ik daar een tikje droevig van worden. Sinds het eerste werkelijke verspreide virus, genaamd 'I Love You', is er op het gebied van virus en malware zeer veel ontwikkeld.
Menig een denkt dat met het installeren van wat virus protectie, de problemen wel de baas te zijn. Slechts een enkeling kijkt beter en zegt dan ook met regelmaat dat men zichzelf een tikje voor het lapje houd.
Virusmakers en verspreiders en AV ontwikkelaars, houden elkaar in een houdgreep. Zo is dat nu eenmaal. Wat vreemder is is dat maar weinig mensen binnen de corporate en overheid bereid zijn te accepteren dat dit nu eenmaal FEIT is en er structureel ook iets aan en mee doen.
Het is namelijk noodzaak dat een AV alleen al niet meer genoeg is. Ook het continue onderhouden van bewust worden en zijn, zorgvuldig met data en middelen om te gaan, is een niet te onderschatten noodzaak.
We kennen allemaal de grote voorbeelden wel. Het neerzetten bij vuil van een pc tot vergeten USB sticks. Van de hele happening bij de KPN vs een hacker tot Dom tot de conclusie komen dat veiligheids certificaten van de overheid, helemaal niet veilig waren, zijn daar toon en voorbeelden van.
Als men niet het oog en moeite wil nemen nauwgezet naar een zeer eenvoudige inrichting van processen en procedures te kijken, dan is het niet de vraag 'OF' de volgende grootschalige incidenten zich voor zullen doen maar 'WANNEER'.
Met het omgaan van resources en middelen, zoals men ten tijde van crisis aan het doen is, vind er een groter gevaar plaats. Namelijk dat men kennis en ervaring de organisatie uit snijd met als gevolg dat deze reeds betaalde kennis, niet meer van nut zal zijn voor de organisatie.
En .... zal het wachten zijn op het volgende grootschalige incident. Dat is een garantie die ik met een gerust hart hier durf te geven.
Reactie: Reeds begin jaren 80 verschenen de eerste boeken waarin werd gesteld dat arbeid, personeel, geen kostenpost is, maar een productiemiddel en daarmee een strategische investering.
We leven nu in 2013 en een groot deel van de personeelwerkers, die braaf van nietszeggende hype van nog minder zeggende hype springen, vooral omdat ze de essentie van die hypes niet snappen, wordt nog steeds gefrustreerd als personeel een asset wordt genoemd, want dat zou de menselijke waardigheid aantasten.
En die flexibele werkplekken, dat heette vroeger, voor de jaren 80 al, telewerken en later telethuiswerken. Voor de industriele revolutie werkte iedereen thuis en bezocht zo nu en dan zijn opdrachtgever. Wat dat betreft is HNW nog ouder dan de weg naar Rome.
Dat de software boys er weer brood in zien en een aantal adviseurs ook, och, die ze je altijd.
Maar de werkelijke verandering in organiseren met mensen is een heel andere, namelijk personeel gaan zien als asset, productiefactor en mensen in gaan zetten op wat ze kunnen en niet op wat ze moeten omdat ooit iemand een functiebeschrijving van 4 A4tjes, laatselijk aangevuld met 4 a4tjes competenties, heeft opgesteld.
Er is nog veel, heel veel te doen wil personeelszaken HRM worden, laten we daar eerst eens aan gaan werken voordat we gaan hypen!
Reactie: Prachtig artikel. Chapeau. Er kan niet vaak genoeg op worden gewezen dat de samenstelling van de beroepsbevolking aanzienlijk aan het veranderen is. Werkgever/opdrachtgever zullen zich, ook al is het crisis, in moeten stellen op de situatie van de directe toekomst.
Door de inkrimping van de beroepsbevolking zal men niet alleen moeten gaan nadenken op het meer en beter en strategisch inzetten van personeel, waaronder ook flexprofessionals, maar ook op de meest economische inrichting van de werkplek.
Vanuit de internationaal opererende multinationals is de flexibele werkplek uiteindelijk uit gaan groeien tot wat men nu het nieuwe werken noemt. Het slimmer en beter benutten van de mogelijkheden die IT de zakenwereld bied.
Het slimmer en beter inzetten van IT peripherals en mogelijkheden det waar IT nu eenmaal voor is bedoeld. Het besparen van budget.
Reactie: Het zijn allemaal prachtige onderzoekjes die de klokken slaan momenteel. In relatief korte tijd is Nederland vooral een groot aantal 'Talen managers' rijker geworden en vele blijven maar roepen dat we meer en betere dingen moeten doen met Talent.
Persoonlijk ben ik daar helemaal voor. Nu nog de manier waarop men roept hoe dat talent inzichtelijk te maken. Voor de ene volstaat een blik op het CV, de huidige positie en..... verdraait, nee, het is het net weer nier.
Steeds vaker de opmerking dat het steeds moeilijker is dat talent te vinden. Een 'assessment testje' dan maar? Voor wie en wanneer als er weer een vacature wordt uitgezet. Er komen met gemak een honderd reflectanten op één vacature. Diezelfde vacature zien we overigens links en rechts bij anderen ook weer opduiken.
Dan zien we ook nog eens de volgende feiten in percenten.....
45% van de CV's worden naar een vacature toegeschreven
In 55% van de vacatures zitten er twee of drie schijven tussen de bron en dat 'talent
Meer dan 90% van de reflectanten worden niet in overweging genomen.
99% van de CV's worden visueel niet bekeken maar elektronisch afgehandeld.
Ongeveer 55% van de reflectanten zijn zzp-ers. Voor vaste aanstellingen worden zij niet in aanmerking genomen.
+70% van de +35 ers worden niet in overweging genomen in een sollicatie procedure. Dat percentage stijgt wanneer de leeftijd stijgt.
Meer dan 45% van de HR professional of recruiters hebben geen affiniteit een cv op merite te beschouwen en te beoordelen
Meer dan 85% die gebruik maken van een assessment test ter onderbouwing van de sollicitatie procedure, heeft geen enkele achtergrond of affiniteit met de methodiek die door haar/hem wordt gehanteerd.
Meer dan 75% van de HR professionals en recruiters hebben geen intrinsieke affiniteit met de disciplines waarvoor zij werven.
In bijna 50% van de uitgezette vacatures is er sprake van het samenvoegen van twee verschillende disciplines, in ongeveer 10% is dat zelfs drie disciplines in 1 FTE vervat.
Het criterium dat u als sollicitant oneigenlijk voor bepaalde disciplines zelfs een overkwalificatie dient te bezitten, lees HBO/VWO/WO of universitair, doet opgeld in ca. 35% van de uitgezette vacatures.
Als u deze percentages alleen al even in overweging zou willen nemen, komt tot de volgende conclusies;
- De kans dat een Recruiter of HR professional dat 'Talent' zal vinden is
Reactie: Eens, dit moet niet ten nadele zijn van de werknemers. Als werknemers dit moeten gaan opvangen, dan kan je het akkoord net zo goed in de prullenbak gooien want dan hebben starters en kopers geen geld om een huis te komen.
Reactie: Doordat er steeds meer wordt gepraat over de crisis en de uitblijvende groei van economie denk ik dat het probleem alleen maar erger wordt. Doordat er veel aandacht aan wordt besteed durven mensen minder snel een aankoop te doen. Ook zullen zij gaan nadenken over de kleine dingen. Als er niet zoveel in de media bekend zou worden gemaakt zou de crisis lang zo erg niet zijn.
Reactie: Ik blijf in evenwicht, doordat ik geleerd heb niet alles zelf te willen doen, slimmer met je tijd om te gaan en vooral ook open te staan voor nieuwe dingen die je blik verruimen, i.p.v. vast houden aan 'oude' ideeën en structuren.
Door je bewust te omringen met positieve, open-minded, gedreven en energieke mensen, geef je jezelf de mogelijkheid om hiermee 'besmet' te worden.
Hierdoor kijk je anders tegen dingen aan, wacht je niet tot het geluk jou vind, maar werk je naar je eigen geluk/doel.
Reactie: Ik zorgt dat ik een keer in de maand een weekend geen afspraken heb en dan doe ik allemaal dingen die ik wil. Dan kom ik weer helelmaal tot mezelf.
Wat ik soms lastig vind is dat ik van hot naar her loop te rennen en aan het eind van de dag eigenlijk geen voldaan gevoel heb.
Reactie: Helaas geen nieuws!
Als het gaat om gezondheid en welzijn in relatie tot werk, wordt maar al te duidelijk hoe en in welke mate keuzes worden gemaakt vanuit angst in plaats van vertrouwen en zelfvertrouwen.
Beetje off-topic: nog gisteren in het nieuws hoe werkgevers in de bouw (meer dan ooit?) werknemers dwingen zzp-er te worden.
Crisis wakkert de angst aan, angst voedt de crisis.
Ik hoop dat meer en meer mensen (werknemers) de grens van uitputting voelen en er geen genoegen meer nemen.
Depressieve klachten zijn het direct gevolg van het onderdrukken van gedachten en gevoelens. Een vertrouwenspersoon kan lucht geven.