zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kopzorgen CEO over overheidstekort, overregulering en kapitaalmarkt

24 januari 2013 - Van de West-Europese CEO's denkt slechts 22 procent komend jaar omzetgroei te realiseren. Wereldwijd ligt dit percentage op 36 procent. Russische CEO's hebben het meeste vertrouwen in omzetgroei, Zuid-Koreaanse het minst. Het negatieve sentiment wordt met name ingegeven door het uitblijven van economische groei en zorgen over overregulering, overheidstekorten en instabiliteit op de kapitaalmarkt.

Dat blijkt uit PwC's jaarlijkse CEO-survey, gehouden onder 1.330 bestuursvoorzitters wereldwijd. De resultaten werden gistervanavond bekendgemaakt in Davos aan de vooravond van het World Economic Forum. 



Dalend geloof in groei
Het sentiment onder bestuursvoorzitters over groei laat over de hele linie een daling zien: in West-Europa daalde het vertouwen van 27 naar 22 procent; wereldwijd van 40 naar 36 procent; in Noord-Amerika van 42 naar 33 procent; in Azië van 42 naar 36 procent; en in Afrika van 57 naar 44 procent. Alleen CEO's in Latijns-Amerika hebben meer vertrouwen in omzetgroei dan vorig jaar. 

Rusland
De meest optimistische bestuursvoorzitters komen uit Rusland: 66 procent van de Russische CEO's verwacht omzetgroei. India (63 procent) en Mexico (62 procent) complementeren de top drie. Japanners (achttien procent), Fransen (dertien procent) en Koreanen (zes procent) zijn de doemdenkers onder de CEO's. De neerwaartse groeiverwachtingen gaan hand in hand samen met de economische verwachtingen van CEO's: 28 procent verwacht een economische verslechtering; 52 procent denkt dat de economie stabiliseert; en slechts achttien procent verwacht een verbetering. 

Zorgenlijst
CEO's hebben met name kopzorgen over uitblijven van economische groei. Bij ruim acht op de tien CEO's staat dit bovenaan het zorgenlijstje, gevolgd door zorgen over de overheidsrespons op lagere belastingopbrengsten (71 procent), overregulering (69 procent) en het gebrek aan stabiliteit op de kapitaalmarkt (61 procent). Sinds 2006 waren CEO's nog nooit zo bezorgd over overregulering. Slechts twaalf procent vindt dat hun overheid de administratieve lasten afgelopen jaar heeft verlicht. 

Drie strategieën
De drie meest voorkomende strategieën waarmee CEO's reageren op de economische realiteit zijn: doelstellingen focussen op kleiner aantal kansrijke initiatieven, klantgerichtheid stimuleren en verbeteren van de operationele effectiviteit. Men is voorzichtig als het gaat om het aannemen van personeel: 45 procent is van plan dit jaar te werven (vorig jaar 51 procent). Een kwart wil juist minder personeel. 

Zakelijke dienstverlening
Met name in de zakelijke dienstverlening verwacht men meer mensen aan te nemen, terwijl het percentage CEO's dat afscheid wil nemen van mensen het hoogst in de bankensector is. Toch blijft de vraag hoe je schaars beschikbaar talent aantrekt hoog op de agenda. Dat geldt vooral voor kleinere bedrijven, bedrijven in landen met economische groei en bedrijven in techniek en technologie.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gedwongen vertrek CEO’s blijft hoog
 Koppel beloning CEO aan prestatie
 'CEO voelt zich geïsoleerd'
 Europese CEO heeft weinig vertrouwen in omzetgroei
 
 
reacties
 
Joke  |   | 
14-02-2013
 | 
14:37 uur
Doordat er steeds meer wordt gepraat over de crisis en de uitblijvende groei van economie denk ik dat het probleem alleen maar erger wordt. Doordat er veel aandacht aan wordt besteed durven mensen minder snel een aankoop te doen. Ook zullen zij gaan nadenken over de kleine dingen. Als er niet zoveel in de media bekend zou worden gemaakt zou de crisis lang zo erg niet zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10