zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

DGA betaalt teveel vennootschapsbelasting

2 februari 2009 - Directeuren-grootaandeelhouders betalen teveel vennootschapsbelasting. Dat blijkt uit een steekproef die is uitgevoerd in opdracht van Nationaal Pensioenweblog onder ruim 100 accountants en belastingadviseurs.

 Veel DGA’s bouwen pensioen op in hun eigen onderneming. Deze pensioenopbouw in eigen beheer vormt een aftrekpost voor de vennootschapsbelasting. De hoogte van deze aftrekpost kan op twee manieren worden berekend. Bijna 95 procent van de DGA’s hanteert de minst gunstige methode voor het berekenen van de aftrekpost voor pensioen in eigen beheer. Hierdoor betalen DGA’s ieder jaar teveel vennootschapsbelasting. Het verschil kan per persoon al snel oplopen van enkele honderden euro’s tot een paar duizend euro per jaar. Als argument voor het hanteren van de verkeerde berekeningsmethodiek wordt onbekendheid met de methodiek het meest genoemd, gevolgd door de complexiteit van de methode. 



Wetgeving

In 1995 is de wetgeving over pensioen in eigen beheer aangepast. De aanpassing van de wet heeft geleid tot veel discussie met de Belastingdienst en uiteindelijk meerdere uitspraken van de Hoge Raad. De uitspraken van de Hoge Raad pakten nadelig uit voor de schatkist, zodat de overheid in 2004 met reparatiewetgeving is gekomen. Sinds 2004 mag voor de berekening van de aftrekpost voor pensioen in eigen beheer worden uitgegaan van de minst gunstige methode, in jargon de koopsommethode genoemd. Een gunstigere methode, de premie/koopsommethode, is echter ook toegestaan. Deze laatste methode is een relatief nieuwe methode en redelijk onbekend voor de meeste accountants en belastingadviseurs. 

Extra aandacht

Jan van Harten, initiatiefnemer van Nationaal Pensioenweblog en eigenaar van Van Harten PensioenController, is geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek. De meest optimale methode is inderdaad iets gecompliceerder dan de methode die nu door bijna iedereen wordt gebruikt, aldus Van Harten. "Maar dat kan nooit een reden zijn om een DGA met een te hoge winst voor de vennootschapsbelasting op te zadelen. Ik denk dat het een goede zaak is dat er bij de komende jaarrekeningenronde extra aandacht wordt besteed aan de berekeningmethode voor het pensioen in eigen beheer."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 DGA is niet langer BTW-ondernemer
 Dga is géén ondernemer
 Amerikaanse bedrijven positief over Nederlands vestigingsklimaat
 Nederlander is financieel naïef
 
 
reacties
 
M  |   | 
23-04-2014
 | 
17:14 uur
Pensioenfondsen bevriezen hun pensioenuitkeringen, pensioenpremies zullen de komende jaren flink omhoog moeten en ‘last but not least’ gaat de AOW straks pas in op 67-jarige leeftijd. Terwijl de vorige generatie in veel gevallen nog vóór de zestigjarige leeftijd kon genieten van vut of prepensioen, zal de komende generatie aanzienlijk langer moeten werken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10