zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dga is géén ondernemer

30 oktober 2007 - Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft ingrijpende gevolgen voor Nederlandse dga's en de Belastingdienst. Een ondernemer spande een proces aan tegen de belastingdienst en heeft dit -tegen alle verwachtigen in- gewonnen. Hij hoeft nu niet persoonlijk op te draaien voor de btw-schulden van zijn failliete bedrijf. Dat meldt het weblog van het NRC.

Geen btw


In Nederland hoeven dga's geen btw over hun salaris te betalen. Dit bespaart de directeurs een hoop rompslomp. Ze hoeven nu namelijk niet apart een factuur met btw naar de eigen bv te sturen. Maar ook voor de Belastingdienst is dit een voordeel. De dga en zijn bv worden namelijk gezien als een fiscale eenheid. Gaat de zaak failliet, dan kunnen btw-schulden op de dga persoonlijk worden verhaald. 

Rechtszaak

De Belastingdienst brengt de fiscale eenheid tussen eigenaar en bv soms ongevraagd zelf tot stand. En dat pikte ondernemer J. A. van der Steen niet. Hij werd door de belastingdienst hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de btw-schulden van zijn failliete onderneming. Hij vocht de beslissing aan bij het gerechtshof in Amsterdam. Eigenlijk was bij voorbaat duidelijk dat hij geen kans maakte. De Belastingdienst kon zich namelijk beroepen op uitspraken van het Nederlandse Hof van Justitie. Om helemaal zeker te zijn, vroeg het Hof van Amsterdam toch om raad bij het Europese Hof in Luxemburg. De btw wordt namelijk op Europees niveau geregeld. En: tegen de verwachting in stelde het Europese hof Van der Steen in het gelijk. De dga is géén ondernemer en dus vormt hij voor de btw geen fiscale eenheid met zijn bv. 

Gevolgen

Deze uitspraak kan vergaande gevolgen voor dga’s. Talloze besluiten van de Belastingdienst zijn in één klap ongeldig. Maar het kan ook betekenen dat veel dga's btw over investeringsgoederen niet meer mogen aftrekken.


Bron: Zibb
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lagere zorgkosten voor directeuren
 DGA's hoeven salaris niet prijs te geven
 Beloningsbeleid management blijft onbesproken
 
 
reacties
 
plm halkes  |   | 
30-10-2007
 | 
08:20 uur
Uw conclusies zijn veel te kort door de bocht. Dat van der Steen gelijk heeft gekregen zegt iets over de casus van der Steen en mogelijk iets over vergelijkbare gevallen. Doch generiek is daar geen conclusie aan te verbinden zoals u doet. De Nederlandse fiscus zal de uitspraak van het Europese Hof wel ter harte nemen en bezien of aanpassing van de wetgeving noodzakelijk is. Het is wellicht voor sommige ondernemers in vergelijkbare omstandigheden goed alsnog bezwaar te maken als de bezwaar termijn niet is verlopen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10