zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kabinet en bedrijfsleven zetten zich in voor meer vrouwen aan de top

1 november 2007 - Het kabinet heeft samen met het bedrijfsleven, VNO-NCW en de FNV een verklaring ondertekend over meer vrouwen in topposities. De ondertekening vond plaats op initiatief van TopBrainstorm, een netwerk van hoogopgeleide vrouwen, dat vrouwelijk talent zichtbaar wil maken en de overheid en het bedrijfsleven wil stimuleren dit talent de ruimte te geven.

Laagste participatie van Europa


"In Nederland is veel bereikt op het gebied van vrouwenemancipatie", aldus Marieke Bax, oprichter van TopBrainstorm. "Gelijke rechten voor mannen en vrouwen zijn tegenwoordig vanzelfsprekend. Maar als je kijkt naar de deelname van vrouwen aan de top, dan stagneert het emancipatieproces. Zo blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat het percentage vrouwen in raden van commissarissen slechts 7,1 procent is en in raden van bestuur slechts 5,8 procent. Deze cijfers behoren tot de laagste in Europa. Om het talent van vrouwen beter te benutten, is een cultuuromslag nodig." 

Concrete maatregelen
Tijdens de bijeenkomst hebben deelnemers vanuit de overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties en het bedrijfsleven gesproken over concrete maatregelen om vrouwenparticipatie naar de top te stimuleren. Behalve over het charter is over diverse thema’s gediscussieerd, waaronder codificatie van best practices op HR-gebied en beeldvorming en rolmodellen voor vrouwen op weg naar de top. Onderwerp van discussie waren ook maatregelen om de mogelijkheden voor het combineren van zorg en werk te vergroten, bijvoorbeeld door hulp en oppas aan huis fiscaal beter te regelen, meer brede scholen in te voeren en technologie zoals telewerken te benutten. Daarnaast is de creatie van een platform (portal) waar betrokkenen informatie, inspiratie en contacten kunnen vinden voor meer diversiteit ter sprake gekomen. Het charter en de daarbij horende codificatie van best practices op HR-gebied worden de komende tijd concreet uitgewerkt onder leiding van Sybilla Dekker en het Ambassadeursnetwerk. Ook de overige ideeën die TopBrainstorm heeft verzameld, krijgen op nader te bepalen wijze hun beslag. 

Bevordering diversiteit aan de top
Minister Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, staat volledig achter de overeenkomst: "Het is belangrijk dat het bedrijfsleven en de overheid concrete ambities durven te formuleren en na te streven. In de nieuwe emancipatienota heb ik als doelstelling vastgelegd dat er meer vrouwen in topfuncties moeten komen. Mijn streven is dat in 2011 een kwart van alle topambtenaren (ABD-functies) vrouw is."
De staatssecretaris van EZ, Frank Heemskerk, onderschrijft dit en merkt hierbij op dat het echt tijd wordt dat bedrijven en overheid het bedrijfseconomisch belang van meer vrouwen in de top niet alleen inzien, maar ook de daad bij het woord voegen. Het charter is daartoe het uitgelezen middel.
Behalve van het kabinet heeft het initiatief van TopBrainstorm ook steun gekregen van het bedrijfsleven, onder meer van McKinsey, Accenture, Het Financieele Dagblad, Loyens & Loeff, IBM, KPN en Hulskamp Design. Zij sponsorden denk-, en werktijd in de voorbereiding op de ondertekening van de verklaring.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Weinig vrouwen in top accountancy
 Vrouwen lopen niet tegen glazen plafond aan maar verdwalen in glazen doolhof
 Meer vrouwen aan de top stuwen bedrijfsresultaten
 Steeds meer vrouwelijke managers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10