zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dé arbeidsmarkt bestaat niet

22 juli 2016 - De Nederlandse arbeidsmarkt bestaat steeds meer uit een lappendeken van lokale en regionale arbeidsmarkten. Op deze pluriforme arbeidsmarkt kan het zomaar gebeuren dat in de ene regio de werkzoekenden in de rij staan, terwijl werkgevers in nabij gelegen stad geen geschikte mensen kunnen vinden.

Tot die conclusie komt Start People in de trendpaper Visie op werk – regionale verschillen op de arbeidsmarkt. De paper is gebaseerd op openbare bronnen en praktijkkennis van Start People.



Nederland: een bonte verzameling regionale arbeidsmarkten
" arbeidsmarkt bestaat niet," zegt Jan-Willem Gelderblom, algemeen directeur van Start People. "Tussen een ruime arbeidsmarkt en een krappe arbeidsmarkt zit soms maar twintig kilometer afstand. Nederland bestaat feitelijk uit een bonte verzameling lokale of regionale arbeidsmarkten. Wie echt wil weten wat er speelt, moet zich verdiepen in de lokale dynamiek."
Landelijke cijfers zeggen weinig over wat zich in een bepaalde regio afspeelt. In stedelijke regio’s en regio’s waar clusters van bedrijven en organisaties zijn gevestigd kan de arbeidsmarkt er heel anders uitzien dan in een naburige stad of nabijgelegen platteland.

Landelijke trends: de arbeidsmarkt is aan het kantelen
Een aantal trends is overal zichtbaar, constateert Start People. Zoals het kantelen van de arbeidsmarkt. We komen uit een lange periode waarin werkgevers de toon bepaalden. Dat is in snel tempo aan het veranderen. In verschillende regio’s is de arbeidsmarkt omgeslagen van een opdrachtgeversmarkt in kandidatenmarkt.
Naast landelijke trends als flexibilisering, banengroei in de marktsector, krimp in de collectieve sector en krapte bij ICT en technici zijn andere ontwikkelingen weer sterk lokaal of regionaal. Zoals grote steden die profiteren van agglomeratievoordelen en waar veel nieuwe banen worden gecreëerd voor zowel hoog- als laagopgeleiden. Of bedrijven uit dezelfde sector die bij elkaar kruipen waardoor er in één specifieke regio een grote vraag ontstaat naar specialistische beroepen.

Trends en ontwikkelingen per regio
In de trendpaper gaat Start People dieper in ontwikkelingen per regio. Een aantal opvallende verschillen:

Noord en Oost: ‘stad en land’ groeien steeds verder uit elkaar.
Zowel binnen de regio Noord als Oost ontstaan steeds grotere tegenstellingen. De steden floreren, er is innovatie en de opwaartse conjunctuur wordt schijnbaar moeiteloos gevolgd. Het achterland (Noordoost-Drenthe, Zuidoost- en Noord-Groningen en de Achterhoek) loopt hier ver op achter met armoede en werkloosheid tot gevolg.

West en Midden: explosieve groei zet sollicitanten aan het roer (en het bedrijfsleven op scherp).
In regio West en Midden is de groei momenteel zo explosief dat de arbeidsmarkt in een paar maanden tijd is omgeslagen van een opdrachtgeversmarkt in een absolute kandidatenmarkt. Organisaties moeten dan ook meer werk maken van hun aantrekkingskracht op werknemers.

Zuid: schaarste in logistiek vraagt om grensoverschrijdende oplossingen.
Door de hoge concentratie van grote marktspelers in logistiek en distributie is met name Noord-Limburg uitgegroeid tot de logistieke hotspot van Nederland. Om aan mensen te komen zoeken werkgevers meer en creatief naar oplossingen, vooral in Duitsland.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Financials - ondanks hoge werkloosheid - positief over arbeidsmarkt
 Inclusievere arbeidsmarkt leidt tot beperkte stijging arbeidsdeelname
 Integrale aanpak arbeidsmarkt nodig
 HR-professional verrast door krapte op arbeidsmarkt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10