zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Inclusievere arbeidsmarkt leidt tot beperkte stijging arbeidsdeelname

15 juli 2016 - De ambitie om te komen tot een inclusieve arbeidsmarkt is succesvol opgepakt. Dat blijkt uit de resultaten van de een-meting van de banenafspraak die naar de Kamer is gestuurd. Cedris is blij dat de markt- en overheidssector aan de gestelde doelen hebben voldaan.

"Dat is een felicitatie waard. De cijfers tonen bovendien aan dat een groot deel van de banen via detacheringen is ingevuld. SW-bedrijven zijn met deze succesformule hofleverancier van de banenafspraak. Dat onderstreept het belang van onze instrumenten, ook voor reguliere werkgevers," aldus Job Cohen.



Arbeidsvolume
Niet alleen het aantal nieuwe banen bij reguliere werkgevers is van belang. Cedris wil dat ook het totale arbeidsvolume voor mensen met een arbeidsbeperking stijgt. Die ontwikkeling laat nog te wensen over. Ondanks de toename van het aantal banen in de reguliere sector is de werkgelegenheid voor de doelgroep netto maar beperkt toegenomen. Het aantal personen met een arbeidsbeperking dat sinds 2013 een reguliere baan heeft gekregen bedraagt volgens de meting 13.847. Bijna de helft hiervan, 6152 personen, is afkomstig uit de SW-bedrijven. Dit betreft dus een verschuiving van bestaande werkgelegenheid. Daarnaast zijn de laatste jaren (door natuurlijk verloop) 6079 mensen uitgestroomd uit de oude wet op de sociale werkvoorziening (WSW). Hierdoor daalde de werkgelegenheid bij de SW-bedrijven. Dat betekent dat de arbeidsdeelname door de doelgroep de afgelopen drie jaar veel beperkter is gegroeid dan het aantal het aantal garantiebanen, namelijk met ongeveer 1500 mensen.

Arbeidsparticipatie
Job Cohen: "Het is natuurlijk prachtig als mensen een stap zetten van het SW-bedrijf naar een arbeidsplek bij een reguliere werkgever. Maar we zien graag ook een verdere stijging van de arbeidsdeelname van deze mensen. Hun arbeidsparticipatie is veel te laag. Een inclusieve arbeidsmarkt zou dat percentage moeten verhogen. Dat is tot nu toe maar beperkt gebeurd."
Na één jaar participatiewet, waarin de WSW wordt afgebouwd, hebben de markt- en de overheidssector getoond hun verantwoordelijkheid te nemen. De gestelde doelen voor 2015 zijn gehaald. Cedris wil dat dit hoopvolle begin leidt tot meer mensen met een arbeidsbeperking met een baan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven realiseren 7. 500 banen voor mensen met een beperking
 37. 000 mensen met een beperking aan de slag bij gewone werkgevers
 Steeds meer organisaties aan de slag met Participatiewet
 Liever stimuleren dan stigmatiseren – geen quotum in Participatiewet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10