zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland voor tweede jaar op rij stabiel uurloon

8 april 2016 - Het gemiddeld uurloon in Nederland is in 2015 onveranderd hoog  gebleven op 14,40 euro per uur. De hoogste gemiddelde uurlonen zijn genoteerd in het onderwijs en de onderzoeksector (16,50 euro), de productie (16,00 euro) en de ICT sector (15,30 euro). De ICT sector groeide ten opzichte van 2014 het sterkst met een toename van 0,60 euro per uur.

Medewerkers in het onderwijs (58 procent) en de gezondheidszorg (55 procent) ontvingen de meeste bonussen. De verschillen in uurloon tussen mannen en vrouwen zijn erg laag in Nederland (vijf procent verschil in 2014 en 2015). Op de loonschaal van Europa staan wij tussen de landen met de hoogste bruto salarissen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex.


 
Groeiende vraag ICT-professionals
Net als in Nederland zijn de Duitse lonen in onderwijs en onderzoek het hoogst, in de UK verdienen werknemers in de ICT het meest. "We zien elk jaar dat het gemiddelde uurloon de economische ontwikkelingen in de markt volgt. Dit jaar zie je dat sterk terug in de ICT sector. Er is een groeiende vraag naar ICT professionals en daar wordt ook goed voor betaald," schetst Gian Zandonà, managing director van Monsterboard. De laagste gemiddelde uurlonen werden verdiend in de catering, toerisme en hospitality (10,80 euro), gevolgd door landbouw (13,00 euro) en transport en logistiek (13,10 euro).
 
Ervaren werknemers verdienen 53 procent meer dan starters
Over het algemeen geldt dat hoe meer ervaring een werknemer heeft, des te meer hij verdient. In alle sectoren van de Nederlandse economie, liggen de gemiddelde uurlonen voor medewerkers met 11 jaar ervaring of meer 53 procent hoger dan bij medewerkers met tot twee jaar ervaring. Datzelfde geldt voor de UK met 56 procent verschil in lonen tussen ervaren professionals en starters. Duitsland vormt echter een flinke uitzondering op deze regel. Het verschil tussen het gemiddelde salaris van professionals en starters is hier slechts 23 procent. Dat komt omdat starters in Duitsland gemiddeld meer verdienen. In Nederland en de UK verdient een starter met nul tot twee jaar werkervaring tussen de 11,00 en 12,00 euro per uur, terwijl hun Duitse collega’s starten op 15,00 euro per uur. Na elf jaar ervaring of meer vereffent dit verschil zich en liggen de gemiddelde uurlonen in alle landen op een gelijk niveau van circa 18,00 euro. 
De lonen voor starters zijn al drie jaar stabiel op 11,50 euro per uur, gelijk aan het starters uurloon in 2006. Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer, licht toe: "Dat het uurloon gelijk is gebleven, kan men als een meevaller beschouwen. Maar als je de jaarlijkse inflatie er op los laat, gaan starters er natuurlijk niet op vooruit. Ook al bent u starter op de arbeidsmarkt, uw kennis en kunde hebben ook waarde! Vergeet dat niet als uonderhandelt over uw contract bij een toekomstige werkgever." Gian Zandonà voegt toe: "Monsterboard ziet op de arbeidsmarkt ook een forse stijging in de vraag naar starters, dus er zijn kansen genoeg om stappen te maken in carrière én salaris."
 
De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex
De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Stichting Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in 89 landen onderzoekt en vergelijkt. De Nederlandse data zijn gebaseerd op 230.000 ingevulde enquêtes. Monsterboard is marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minder loonsverhogingen en bonussen verwacht in Nederland
 Werksfeer wint het van salaris
 Scheefgroei salaris en werkdruk voor Finance professionals
 Lonen 2016: nettoloon stijgt voor meeste werknemers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10