zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder loonsverhogingen en bonussen verwacht in Nederland

30 maart 2016 -  De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft berekend dat de gemiddelde jaarsalarissen in Nederland tussen 2007 en 2014 zijn gestegen met 4,8 procent. Deze trend lijkt zich voort te zetten, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd onder 200 Nederlandse CFO’s en financieel directeuren in opdracht van Robert Half.

 Zij verwachten voor 2016 een gemiddelde loonsverhoging van 5,4 procent voor bestaande finance- & accountingmedewerkers. Niet alleen wordt verwacht dat de lonen in Nederland verder zullen stijgen in 2016; ook bonussen groeien langzaam mee. Deze verwachtingen zijn in lijn met de recente resultaten van de Robert Half Salarisgids 2016. Toch bevindt Nederland zich in de achterhoede vergeleken bij andere Europese landen.Nederland scoort niet hoog
Terwijl de Nederlandse economie in 2016 gestaag door blijft groeien en de CFO’s en financieel directeuren optimistisch zijn over de groei van de economie (92 procent) en het bedrijf (93 procent) scoort Nederland niet hoog op de ranglijst wat betreft geplande loonsverhogingen voor financiële medewerkers. Nederland laat buurland België (33 procent) en Frankrijk (32 procent) achter zich; zij verwachten de minst positieve salaristrends dit jaar. Dit staat in contrast met de salaristrends in andere Europese landen. In het Verenigd Koninkrijk plannen bijna dubbel zoveel (63 procent) financieel leidinggevenden loonsverhogingen en ook in Duitsland voorziet meer dan de helft (53 procent) een stijging van de lonen. Met deze positie in de Europese ranglijst, bevindt Nederland zich onder het Europese gemiddelde (42 procent).
Terwijl bijna vier op de tien CFO’s een hoger salaris voor de financiële afdeling verwacht, denkt een ruime meerderheid (64 procent) dat het salaris in 2016 gelijk zal blijven. Het is opvallend dat het MKB positiever gestemd is dan grootbedrijven. 40 procent van de CFO’s bij het MKB verwacht een stijging van de lonen terwijl dat bij hun collega’s van de grootbedrijven slechts 33 procent is. 
 
Vertrouwen in groei
Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland licht toe: "Nu de economische groei zich ook in 2016 doorzet, hebben CFO’s vertrouwen in de groeivooruitzichten van het eigen bedrijf. Volgens cijfers van het CBS blijft de werkloosheid in ons land dalen. Dat heeft een duidelijke impact op de arbeidsmarkt: bedrijven moeten steeds vaker de concurrentie aangaan om toptalent aan te trekken. In een markt waarin steeds meer vraag is naar professionals op de financiële afdeling kunnen salarissen en bonussen een doorslaggevende factor zijn in het aantrekken van financieel talent. Het salaris is natuurlijk niet de enige manier om werknemers te motiveren, maar het belang van salarisverhogingen mag niet onderschat worden in een markt waar de vraag naar gespecialiseerde financeprofessionals groter is dan het aanbod."
 
Nederland onderaan in het bonusklassement
In het Europese klassement van stijgende bonussen staat Nederland (negentien procent) onderaan en scoort vijf procent onder het Europese gemiddelde (24 procent). Beste in de klas is opnieuw het Verenigd Koninkrijk (31 procent), gevolgd door Frankrijk (30 procent) waar de bonuscultuur minder onder druk staat, in vergelijking met ons land.
​Naast een vijfde (negentien procent) van de Nederlandse CFO’s en financieel directeuren die een verhoging van de bonussen op de financiële afdeling in 2016 verwacht, denkt de meerderheid (60 procent) dat de bonussen ongewijzigd zullen blijven. Een tiende (tien procent) verwacht in 2016 een lagere bonus ten opzichte van vorig jaar terwijl drtien procent helemaal geen bonus verwacht. CFO’s zijn wel optimistischer dan vorig jaar. In 2015 verwachtte ruim een vijfde van de ondervraagden (21 procent) helemaal geen bonus uit te keren.
"Het is niet verrassend dat de algemene positieve vooruitzichten zich niet direct doorvertalen in positieve verwachtingen over bonussen. Door de maatschappelijke discussie rondom bonussen staan deze ook in 2016 onder druk. Nochtans blijven bonussen een aantrekkelijke vorm van beloning. Wanneer een bonus wordt gekoppeld aan concrete doelstellingen creëer je een prestatiegerichte cultuur, waarin extra inspanningen beloond worden. Dit kan een belangrijke rol spelen om toptalent aan het bedrijf te binden in de context van de competitieve arbeidsmarkt," aldus Renken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 IT-professional ziet technical debt als bedreigingen voor innovatie
 66 procent die zich verzette tegen IT-updates mocht oude versie blijven gebruiken
 Nederlandse vrouwen vinden op kantoor een betere werk/privé balans
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Driekwart Nederlandse bedrijven verhoogt bonus CEO
 CFO's pessimistisch over bonus, positief over lonen
 Bonus in natura steeds populairder
 Nederlanders willen dat bedrijven de bonuscultuur zichtbaarder aanpakken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Dit is waarom de beveiliging van jouw domein zo belangrijk is
Het managen van jouw onderneming aan de hand van een sterk netwerk doe je zo
Een bedrijf kopen of verkopen, wat zijn de haken en ogen?
reacties
Het hybride werken stelt bedrijfsnetwerken op de proef. Wat nu?  (1) 
Bouw zette grootste rem op Nederlandse economie in 2012 (1) 
Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud  (1) 
Saaie baan slecht voor het hart (1) 
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken (2) 
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
top10
Het einde van 9 tot 5?
Top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden
Het hybride werken stelt bedrijfsnetwerken op de proef. Wat nu?
Begrip leidinggevende vermindert uitval mantelzorger
Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud
Vier beveiligingslekken gevonden in Microsoft Office
Pandemie inspireert tot duurzamer leven
IT-professional ziet technical debt als bedreigingen voor innovatie
Verduurzaming hoog op agenda CFO’s
Onderwijsinstellingen onderschatten het risico van cybercriminaliteit
meer top 10