zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gelukkige medewerkers? Geef ze de ruimte!

15 december 2015 - Het is inmiddels genoegzaam bekend: gelukkige medewerkers zijn productiever doordat ze onder ander beter samenwerken, sneller leren, minder vaak ziek en betere beslissingen nemen. De vraag is: hoe zorgt u voor geluk in uw organisatie?

Soms is het goed om vanuit een ander perspectief naar organisatie vraagstukken te kijken. Natuurlijk leiderschap coach Oscar Jansen bekijkt het vanuit de ogen van de biologische boer. In die organisatie staat continuïteit voorop en is er een natuurlijke balans tussen de zorg voor en de exploitatie van de omgeving.


 
Beweeg met de natuur mee

Jansen:"De essentie van de aansturings filosofie van de biologische boer is dat er meebewogen wordt met de natuur. Biologisch boer Thijs Scholten uit Dalfsen heeft ooit de overstap van gangbaar naar biologisch gemaakt en ervaart dagelijks de verschillen. Waar boer Thijs voorheen zijn koeien een soort van fastfood voerde, maïs en jong eiwitrijk gras, voert hij nu voornamelijk ouder gras. Met het fastfood produceerde ze weliswaar meer, maar de dierenarts stond wekelijks op de stoep. Er was altijd wel een koe ziek.
Nu komt de dierenarts maar twee keer per jaar, vanwege de verplichte controles. Hij balanceerde met zijn koeien op een dun koord, op de rand van wat ze aankonden. De productie is lager maar de opbrengst per liter melk is hoger en de input kosten zijn lager. Lagere dierenarts kosten en geen kosten voor kunstmest en maïs. Het gras groeit door de mest van de koeien."

Geef ze de ruimte
"Al jaren was de – op de gangbare manier ingerichte – koeienstal, boer Thijs een doorn in het oog," aldus Jansen. "Sinds de overstap van gangbaar naar biologisch hebben de koeien weer hun horens. Dat betekent dat ze ook meer ruimte moeten hebben om te kunnen vluchten. Dus daarom heeft Thijs zijn organisatie uitgebreid: hij heeft meer ruimte gecreëerd en een extra stal geplaatst. Het aantal medewerkers is niet toegenomen, maar de ruimte om zich vrij te kunnen bewegen, wel. Bij de opening van de nieuwe stal, was het groot feest: de koeien dansten de nieuwe stal in."

Managen met uw armen over elkaar
Jansen:"Als u Thijs vraagt wat voor hem het grootste verschil is tussen nu en de tijd dat hij gangbaar melk produceerde geeft hij aan dat hijzelf een stuk relaxter werkt.  In het oude – hoog productieve – systeem, was er altijd wel wat aan de hand met de koeien en het land. Doordat de boer nu minder druk op het systeem zet en de natuur meer zijn gang laat gaan zijn er minder problemen. Hij stuurt veel minder en het lijkt er op alsof hij met zijn armen over elkaar stuurt."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse CFO gelukkiger dan buitenlandse collega's
 Lager opgeleiden ervaren betere werk-privébalans
 Helft Nederlandse werknemers gelukkig met hun baan
 Omscholing zorgt tot personeelsbehoud
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10