zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft Nederlandse werknemers gelukkig met hun baan

19 november 2013 - Vergeleken met andere landen zijn Nederlanders tevreden met hun baan. Meer dan de helft (57 procent) van de Nederlandse werknemers zegt blij te zijn met het werk dat zij doen. Hiermee staat Nederland na Canada op plek twee.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Monster, in Nederland bekend als Monsterboard. Elf procent van de Nederlandse werknemers houdt zelfs zoveel van hun baan dat ze het gratis zouden doen. Werknemers tussen achttien en 24 jaar zijn beduidend minder positief gestemd; een kwart geeft toe ontevreden te zijn over het werk dat ze doen. Aan het onderzoek uitgevoerd door GfK namen 8.000 werknemers in ]zeven landen deel.Werknemerstevredenheid wereldwijd
Uit de vergelijking tussen zeven landen staat Nederland met 57 procent op de tweede plaats als het gaat om werknemerstevredenheid. Alleen de Canadezen zijn met 64 procent gelukkiger op hun werk. Gevolgd door India (55 procent), de Verenigde Staten (53 procent), Engeland (46 procent) en Frankrijk (43 procent). Duitsland scoort beduidend lager, daar geeft slechts 35 procent van de ondervraagden aan (zeer) gelukkig te zijn met hun baan.

Gratis werken
Van de Nederlandse respondenten zegt elf procent zeer gelukkig te zijn met hun baan en het zelfs gratis te willen doen. 46 procent is zeer tevreden maar ziet nog ruimte voor verbetering, 35 procent geeft aan voorlopig tevreden te zijn. Slechts vier procent geeft aan niet tevreden te zijn met hun baan en drie procent zegt zijn baan verschrikkelijk te vinden maar het te zien als een noodzakelijk kwaad. Uit eerder onderzoek van Monsterboard in juli van dit jaar bleek de tevredenheid ook: Nederlandse werknemers beoordelen hun baan gemiddeld met een 7,4.

Jonge werknemers hebben het lastiger en hopen op beter
Uit het onderzoek blijkt dat jonge Nederlandse werknemers tot  24 jaar minder gelukkig zijn met hun baan. Een kwart van de ondervraagden uit deze leeftijdsgroep heeft een hekel aan hun baan. Hiervan geeft zelfs zestien procent aan hun baan verschrikkelijk te vinden.
"De jongere generatie is ambitieus en erop gebrand om te slagen. Het is dus niet verwonderlijk dat veel jongeren gefrustreerd zijn in hun huidige baan en denken dat ze het beter kunnen doen," zegt Gian Zandonà, managing director van Monsterboard. "Slimme werkgevers begeleiden hun jongere werknemers, zorgen voor een vooruitstrevend carrièrepad en maken duidelijk kenbaar hoe hun prestaties worden gemeten en beloond - dit houdt jonge werknemers betrokken en zorgt voor behoud van deze werknemers."

Passie
Hoewel nieuwkomers op de arbeidsmarkt relatief ongelukkig zijn met hun werk, lijken Nederlandse werknemers naarmate hun carrière vordert steeds beter in staat hun passie te vinden en een baan waarvan ze genieten. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal werknemers dat een hekel heeft aan hun baan gestaag omlaag gaat met de leeftijd. Slechts zes procent van de werknemers tussen de 25 en 49 jaar en drie procent van werknemers tussen 50-64 jaar zegt een hekel te hebben aan hun baan.

Geld maakt wel gelukkig
Tijdens het onderzoek is ook gekeken naar inkomen, waaruit blijkt dat geluk op het werk direct gerelateerd is aan de hoogte van het salaris. Tweederde (66 procent) van de hoge inkomens zegt (veel) van hun werk te houden, in vergelijking met de helft van de middeninkomens (52 procent) en 47 procent van mensen met een laag inkomen. "Terwijl de meerderheid van de Nederlandse werknemers een baan heeft waarvan zij genieten, lijkt het erop dat mensen met een lager inkomen veel minder tevreden zijn met hun werk," aldus Zandonà. "Het is natuurlijk goed dat mensen gecompenseerd willen worden voor het werk dat zij doen, getalenteerde werknemers moeten daarom altijd een oogje open houden op het aanbod in hun sector om ervoor te zorgen dat ze een competitief loon ontvangen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jongeren positiever richting 2014 dan ouderen
 (Professioneel) gelukkige werknemers leven en werken langer
 Gelukkig op het werk, gelukkig thuis
 Nederlanders zijn gelukkig op het werk
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
20-11-2013
 | 
09:43 uur
Ingaand op het stukje geld maakt wel gelukkig. Het tevreden zijn met de baan heeft niet te maken met de hoogte van het salaris, maar met de mate van autonomie (en daarmee ook verantwoordelijkheid), doelmatigheid ('purpose') en vakkundigheid ('mastery') in het werk. En aangezien vaak de medewerkers met meer autonomie, verantwoorlijkheid, vakkundigheid en doelmatigheid ook een hoger salaris krijgen is de link op deze manier te leggen. Maar iemand zal echt niet meer tevreden worden met het werk als die persoon een hoger salaris gaat krijgen.
Andersom wordt juist ook in het stuk genoemd, degenen die echt gelukkig zijn met hun werk willen het zelfs wel gratis doen.

De stelling dat de hoogte van het salaris gerelateerd is aan de tevredenheid over het werk, klopt dus niet. Althans, de link is niet direct, maar indirect (middels autonomie, 'mastery' en 'purpose').

Jammer dat toch keer op keer een link gelegd wordt met salaris, terwijl wetenschappelijk allang bewezen is dat financiële beloning niet motiverend werkt, maar oa meer autonomie wel.
Interessant TED-filmpje over motivatie: (Klik hier)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10