zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft Nederlandse werknemers gelukkig met hun baan

19 november 2013 - Vergeleken met andere landen zijn Nederlanders tevreden met hun baan. Meer dan de helft (57 procent) van de Nederlandse werknemers zegt blij te zijn met het werk dat zij doen. Hiermee staat Nederland na Canada op plek twee.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Monster, in Nederland bekend als Monsterboard. Elf procent van de Nederlandse werknemers houdt zelfs zoveel van hun baan dat ze het gratis zouden doen. Werknemers tussen achttien en 24 jaar zijn beduidend minder positief gestemd; een kwart geeft toe ontevreden te zijn over het werk dat ze doen. Aan het onderzoek uitgevoerd door GfK namen 8.000 werknemers in ]zeven landen deel.Werknemerstevredenheid wereldwijd
Uit de vergelijking tussen zeven landen staat Nederland met 57 procent op de tweede plaats als het gaat om werknemerstevredenheid. Alleen de Canadezen zijn met 64 procent gelukkiger op hun werk. Gevolgd door India (55 procent), de Verenigde Staten (53 procent), Engeland (46 procent) en Frankrijk (43 procent). Duitsland scoort beduidend lager, daar geeft slechts 35 procent van de ondervraagden aan (zeer) gelukkig te zijn met hun baan.

Gratis werken
Van de Nederlandse respondenten zegt elf procent zeer gelukkig te zijn met hun baan en het zelfs gratis te willen doen. 46 procent is zeer tevreden maar ziet nog ruimte voor verbetering, 35 procent geeft aan voorlopig tevreden te zijn. Slechts vier procent geeft aan niet tevreden te zijn met hun baan en drie procent zegt zijn baan verschrikkelijk te vinden maar het te zien als een noodzakelijk kwaad. Uit eerder onderzoek van Monsterboard in juli van dit jaar bleek de tevredenheid ook: Nederlandse werknemers beoordelen hun baan gemiddeld met een 7,4.

Jonge werknemers hebben het lastiger en hopen op beter
Uit het onderzoek blijkt dat jonge Nederlandse werknemers tot  24 jaar minder gelukkig zijn met hun baan. Een kwart van de ondervraagden uit deze leeftijdsgroep heeft een hekel aan hun baan. Hiervan geeft zelfs zestien procent aan hun baan verschrikkelijk te vinden.
"De jongere generatie is ambitieus en erop gebrand om te slagen. Het is dus niet verwonderlijk dat veel jongeren gefrustreerd zijn in hun huidige baan en denken dat ze het beter kunnen doen," zegt Gian Zandonà, managing director van Monsterboard. "Slimme werkgevers begeleiden hun jongere werknemers, zorgen voor een vooruitstrevend carrièrepad en maken duidelijk kenbaar hoe hun prestaties worden gemeten en beloond - dit houdt jonge werknemers betrokken en zorgt voor behoud van deze werknemers."

Passie
Hoewel nieuwkomers op de arbeidsmarkt relatief ongelukkig zijn met hun werk, lijken Nederlandse werknemers naarmate hun carrière vordert steeds beter in staat hun passie te vinden en een baan waarvan ze genieten. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal werknemers dat een hekel heeft aan hun baan gestaag omlaag gaat met de leeftijd. Slechts zes procent van de werknemers tussen de 25 en 49 jaar en drie procent van werknemers tussen 50-64 jaar zegt een hekel te hebben aan hun baan.

Geld maakt wel gelukkig
Tijdens het onderzoek is ook gekeken naar inkomen, waaruit blijkt dat geluk op het werk direct gerelateerd is aan de hoogte van het salaris. Tweederde (66 procent) van de hoge inkomens zegt (veel) van hun werk te houden, in vergelijking met de helft van de middeninkomens (52 procent) en 47 procent van mensen met een laag inkomen. "Terwijl de meerderheid van de Nederlandse werknemers een baan heeft waarvan zij genieten, lijkt het erop dat mensen met een lager inkomen veel minder tevreden zijn met hun werk," aldus Zandonà. "Het is natuurlijk goed dat mensen gecompenseerd willen worden voor het werk dat zij doen, getalenteerde werknemers moeten daarom altijd een oogje open houden op het aanbod in hun sector om ervoor te zorgen dat ze een competitief loon ontvangen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren
 Gelaagde security belangrijker dan ooit door toename verschillende malware-varianten
 Kwart hoogopgeleiden zoekt andere baan vanwege leidinggevende
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jongeren positiever richting 2014 dan ouderen
 (Professioneel) gelukkige werknemers leven en werken langer
 Gelukkig op het werk, gelukkig thuis
 Nederlanders zijn gelukkig op het werk
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
20-11-2013
 | 
09:43 uur
Ingaand op het stukje geld maakt wel gelukkig. Het tevreden zijn met de baan heeft niet te maken met de hoogte van het salaris, maar met de mate van autonomie (en daarmee ook verantwoordelijkheid), doelmatigheid ('purpose') en vakkundigheid ('mastery') in het werk. En aangezien vaak de medewerkers met meer autonomie, verantwoorlijkheid, vakkundigheid en doelmatigheid ook een hoger salaris krijgen is de link op deze manier te leggen. Maar iemand zal echt niet meer tevreden worden met het werk als die persoon een hoger salaris gaat krijgen.
Andersom wordt juist ook in het stuk genoemd, degenen die echt gelukkig zijn met hun werk willen het zelfs wel gratis doen.

De stelling dat de hoogte van het salaris gerelateerd is aan de tevredenheid over het werk, klopt dus niet. Althans, de link is niet direct, maar indirect (middels autonomie, 'mastery' en 'purpose').

Jammer dat toch keer op keer een link gelegd wordt met salaris, terwijl wetenschappelijk allang bewezen is dat financiële beloning niet motiverend werkt, maar oa meer autonomie wel.
Interessant TED-filmpje over motivatie: (Klik hier)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren  (1) 
Nieuwe, sportieve BMW 128ti heeft historisch verantwoorde naam (1) 
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing (2) 
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk (1) 
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
top10
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing
Ruim één op de vijf organisaties heeft geen HR-strategie
Een op vijf stoort zich aan partner wanneer ze samen series kijken
Slechts kwart collega’s voelt zich echt veilig op kantoor
Twee derde werkenden beoordeelt nieuwe collega(’s) op uiterlijk
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk
'Te weinig ambitie kabinet voor versterken digitale economie'
Global Wealth Report 2020 van Allianz: Welvaartsimmuniteit
Vier technologietrends die managers in de gaten moeten houden
Ruim 70 procent overheidswebsites niet digitaal toegankelijk
meer top 10