zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Lager opgeleiden ervaren betere werk-privébalans

8 oktober 2014 - Lager opgeleide werknemers zijn gemiddeld genomen gelukkiger met hun werk-privébalans én ze krijgen meer energie van hun werk. Dat blijkt uit de resultaten van het Beste Werkgeversonderzoek 2014.

Gisteren maakten Effectory en Intermediair de resultaten bekend van het grootste onderzoek onder medewerkers in Nederland. Medewerkers met een wo-opleiding zijn het minst tevreden met hun werk-privébalans. Ze waarderen die met een 6,2. Hbo- en mbo-opgeleiden geven gemiddeld een 7,0 en een 7,5 als waarderingscijfer. En werknemers die lager onderwijs hebben genoten, geven een 7,7 op de stelling ‘Ik ervaar een goede balans tussen werk & privé’.


 
Nieuwe balans zoeken
Volgens Guido Heezen, directeur van Effectory en HR-trendwatcher, ervaren lager opgeleiden een betere werk-privébalans omdat ze minder werk mee naar huis nemen: "Ze doen hun werk op de zaak. Punt. En de avond is lekker voor henzelf. Hoogopgeleide kenniswerkers gaan ’s avonds toch nog even hun e-mail wegwerken of denken na over de werkdag van morgen. Vroeger werd verwacht dat je overwerkte, tegenwoordig dat je ook ’s avonds je dingen bijhoudt. Werknemers worden daartoe trouwens ook in staat gesteld door alle computers, tablets en telefoons die ze van hun werkgever meekrijgen."

Nieuwe balans
Is het een probleem dat hoger opgeleiden een fors lagere werk-privébalans ervaren? Nee hoor, zegt Heezen, we zoeken gewoon naar een nieuwe balans. "Als er dingen veranderen in een maatschappij, is er in het begin altijd even frictie. Kijk maar naar de introductie van de computer, wie hoor je tegenwoordig nog over een muisarm? Daar hebben we gedurende de tijd mee om leren gaan. Zo is dat ook hiermee: we zijn op zoek naar een nieuw evenwicht. Om dat te bereiken kunnen werkgevers het gesprek aangaan, en kunnen ze hun medewerkers ondersteunen bij het vinden van een prettiger evenwicht tussen werk en privé."

Andere resultaten
Het onderzoek leverde ook nog andere resultaten op. Zo blijken lager opgeleiden ook het meeste energie van hun werk te krijgen. Op de stelling ‘Mijn werk geeft mij energie’ geven ze gemiddeld een 7,2 als score. Wo-opgeleiden geven gemiddeld een punt lager.
Medewerkers met een hoger opleidingsniveau blinken daarentegen weer uit op andere gebieden. Zo staan ze er meer voor open om andere of nieuwe taken op zich te nemen (wo’ers scoren een 8,3, lager opgeleiden met 7,4 bijna een punt lager). Daarnaast hebben hoger opgeleiden meer wensen om zichzelf te ontwikkelen. Ook daar is het verschil bijna een heel punt (7,9 in vergelijking met 7,0).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR-managers veel minder enthousiast over flexwerken dan werknemers
 Slechte werk-privé balans verjaagt toppers
 Ontevredenheid werk-privé balans stijgt
 Balans werk-privé compleet zoek voor veel Nederlanders
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10