zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nieuwe medewerker zoekt binnen drie maanden opnieuw naar baan

22 oktober 2015 - De zoektocht naar de ideale baan lijkt nooit te stoppen. Dat is de conclusie in een internationaal onderzoek van Indeed.

74 procent van de Nederlandse beroepsbevolking is actief op zoek naar, of staat open voor een nieuwe baan. 65 procent zoekt binnen drie maanden na indiensttreding opnieuw naar een baan. Voor mensen met een salaris van rond de 90.000 euro per jaar is die periode zelfs nog korter: de helft kijkt na 28 dagen alweer rond.


 
Op zoek
62 procent van de Nederlandse respondenten zoekt minstens één keer per maand naar een nieuwe baan. Van de jongeren tussen de achttien en 24 jaar zoekt 96 procent regelmatig naar een nieuwe baan. Van de kandidaten tussen de 25 en 34 jaar oud zoekt 82 procent soms naar een nieuwe functie. Dit staat haaks op het feit dat werkgevers van oudsher geloven dat kandidaten die al in dienst zijn, niet actief op zoek gaan naar een nieuwe baan.
 
Ogen en oren open
"Uit ons onderzoek komt overduidelijk naar voren  dat werknemers altijd hun oren en ogen openhouden. De meerderheid wil op de hoogte blijven van nieuwe kansen die voor hen interessant kunnen zijn. Zo is 51 procent van de Nederlandse beroepsbevolking geabonneerd op vacature-alerts. Voor ons een teken aan de wand dat anno 2015 nagenoeg iedereen zich actief bezighoudt met zijn of haar carrière," zegt Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux.
 
Zelf zoeken
Mensen willen graag zelf zoeken naar een (nieuwe) baan. Ze hebben hier meer vertrouwen in dan in de banen die worden voorgesteld door een recruiter. Over het algemeen zoeken mensen naar een nieuwe baan wanneer ze geïnspireerd raken door nieuwe mogelijkheden of teleurgesteld zijn in hun huidige functie. Toch lopen de redenen om opnieuw op banenjacht te gaan, uiteen. In Nederland staat salaris op nummer 1 (61 procent geeft dat aan), gevolgd door locatie van de werkgever (42 procent) en flexibele werktijden (veertig procent). De Fransen, bijvoorbeeld, vinden zinvol werk juist belangrijker (38 procent) dan flexibele werktijden (25 procent).
 
Aanvullende arbeidsvoorwaarden
Opvallend is dat Nederlandse werkzoekenden aanvullende arbeidsvoorwaarden belangrijker vinden bij de zoektocht naar de ideale baan, dan de ondervraagden in andere landen. Bij ons hecht 37 procent daar waarde aan en in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk respectievelijk 27 procent, 21 procent en 23 procent.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
22-10-2015
 | 
08:02 uur
Het is toch van de gekke dat deze cijfers jaar in jaar uit niet beter worden?
Verloop is kostbaar, zeer kostbaar. Maar mensen die niet tevreden zijn met hun baan kosten ook geld. Want ze zijn minder productief.
Ondertussen is personeelszaken druk met de gesprekscyclus, functieprofielen, lifestyle, pesten op de werkvloer en het vervangen van kroketten door radijs.
De kern van dit probleem is dat mensen gewoon een verkeerde functie hebben, een takenpakket dat niet bij hen past en dat wordt weer veroorzaakt door de functiebeschrijvingen.
Door mensen takenpakketten te geven die passen bij hun competentieprofiel, zal niet allee het verloop kelderen, maar zal ook de productiviteit stijgen. En deze kostenbesparing is makkelijk te realiseren en kost minder dan 100 euro per medewerker per jaar. Waarom is personeelszaken daar niet mee bezig?
Henk van Ouwerkerk  |   | 
22-10-2015
 | 
10:38 uur
Beste Ad,

Klopt helemaal wat u zegt. Alleen wat ik me dan wel afvraag: is er nu écht hélemaal niemand te vinden (van p&o) die dit al weet? En hiermee aan de slag gaat? Het lijkt mij erg sterk dat u de enige persoon bent die dit weet. Maar gelukkig, nu volgen er meer als dit zal worden gelezen. Als u een duidelijke rekensom kan maken wat de besparingen echt zijn dan is iedereen blij. Uw bijdragen alhier vindt ik altijd wel nuttig, dat maakt tenminste de tongen los en komen er ideeën waar men wellicht wat mee kan.
Ad de Beer  |   | 
26-10-2015
 | 
09:54 uur
Henk
Tussen ''weten'' en er wat aan doen, ligt een hele wereld.
Het is een rouwproces, P&O zit vast in een wereld van rituelen en dat is lekker veilig. Vergelijk het met een roker, die weet dat het niet echt goed is voor de gezondheid, en gaat dan snel wat anders doen, om er maar niet aan te hoeven denken. Ontkenning, er niet aan willen denken, vasthouden aan de zekerheid van de vaste rituelen. Volgende maand weer de beoordelingen, druk, druk, druk, geen tijd voor andere dingen.
Wat betreft de besparingen. Verloop van een medewerker kost één jaar salaris ongeveer. De medewerker die wil gaan heeft het niet naar zijn zin (waarom wil je anders weg) en dat leidt tot lagere productiviteit. Dan vertrekt hij en start de werving voor een nieuwe medewerker. Eerst intern, want dat moet van de OR, met als gevolgd weer een aantal minder tevreden medewerkers, dus lagere productiviteit. De kosten van het vervullen van een vacature bedragen tussen de 4.000 en 10.000. En dan moet de nieuwe medewerker worden ingewerkt en gesocialiseerd, het kost al snel een jaar voordat die optimaal meedraait, als hij al zo lang blijft dus.
Weet je dat een medewerker niet tevreden is en doe je daar wat aan, dan bespaar je dus al snel 50.000. Nu is dus 62% op zoek naar en andere uitdaging. Reken maar uit wat je kunt verdienen door echt personeel-management te gaan toepassen. Reken uit wat je bespaart als je medewerkers een takenpakket geeft dat past bij hun competenties en persoonlijkheid. En de kosten? 100 euro per medewerker per jaar.
Henk van Ouwerkerk  |   | 
26-10-2015
 | 
11:09 uur
Beste Ad,

Zoals u dit verteld had ik het nog niet bekeken. Ik merk dat ik hier met een professionel te maken heb. Dank voor uw plausibele uitleg.
Ellen  |   | 
9-11-2015
 | 
11:27 uur
@ Ad, volgens mij is het niet dat deze 62 tot 74 % het niet naar de zin heeft, maar last heeft van 'het gras is altijd groener...' en zijn op zoek naar dat groenere gras.
Maar zodra deze mensen inderdaad groener gras gevonden denken te hebben, zal hun 'zin' in de huidige baan verkleinen.
Al vertrekken ze misschien niet. Veiligheid in de huidige betrekking is vaak ook doorslaggevend in het blijven zitten waar men zit.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10