zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kantorenmarkt Randstad 2014 toont wisselend beeld

22 augustus 2014 - In de regio Amsterdam heeft de kantorenmarkt het in het eerste halfjaar van 2014 relatief goed gedaan. Ook in de Haagse regio, qua kantoren de op een na grootste van Nederland, ontwikkelde de markt zich positief.

De regio's Rotterdam, Utrecht en Schiphol daarentegen kampten met een tegenvallende vraag naar kantoren. Dit blijkt uit de rapportage Kantorenmarkt Randstad 2014 van NVM Business. De rapportage is een tussentijds overzicht dat elke zomer wordt samengesteld.



Amsterdam
De eerste helft van 2014 is voor de kantorenmarkt van de agglomeratie Amsterdam redelijk positief verlopen. Op de vrije markt - de markt waarin projectontwikkelaars en beleggers actief zijn - werd door bedrijven en instellingen circa 95.000 m2 kantoorruimte gehuurd. Ofschoon de stemming als 'niet slecht' kon worden gekwalificeerd, lag de vraag toch op een wat lager niveau dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Den Haag
Meevallende verhuurresultaten hebben de kantorenmarkt in de regio Den Haag een relatief goed eerste halfjaar bezorgd. Uitgaande van de betrouwbaarheid van de beschikbare gegevens over de verhuur en verkoop van kantoren werd in de eerste zes maanden van 2014 zo'n 45.000 m2 opgenomen. Als de trend doorzet, komt de regio eind dit jaar uit op een transactievolume dat nagenoeg gelijk is aan dat van 2013.

Rotterdam
Op de kantorenmarkt in de regio Rotterdam tekende zich in de eerste helft van 2014 een licht vraagherstel af, al moet daarbij wel de kanttekening worden geplaatst dat het herstel vooral werd ingegeven door de relatief gunstige gang van zaken in de stad Rotterdam. Immers, de opname van kantoren in Capelle aan den IJssel en Schiedam was in de eerste zes maanden van dit jaar ronduit teleurstellend.

Utrecht
Een licht pessimistische stemming lijkt zich meester te hebben gemaakt van de kantorenmarkt in de regio Utrecht. Reden voor de licht negatieve toon is de afwachtende houding van afnemers van kantoorruimte, die het in de eerste helft van 2014 in groten getale lieten afweten. Bij gebrek aan voldoende animo moest de kantorenmarkt dan ook genoegen nemen met een bescheiden transactievolume, dat niet verder kwam dan 35.000 m2.

Schiphol
De regio Schiphol - gewoonlijk goed voor een levendige vraag naar kantoorruimte - stond in de eerste zes maanden van 2014 onder invloed van een tegenvallende afzet. Op de zogeheten vrije markt, de bouw van kantoren voor eigen gebruik niet meegerekend, vond slechts 11.000 m2 zijn weg naar gebruikers. De geringe vraag naar kantoren in de eerste zes maanden hield vooral Hoofddorp stevig in de greep, wat daar een teleurstellend beeld opleverde.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Hoog tijd voor echt flexibele kantoorruimte'
 Nieuwe Werken maakt opmars, maar heeft ook nadelen
 Nederlandse kantoren milieuvriendelijker dan Duitse?
 2020: zes bureaus voor elke tien werknemers
 
 
reacties
 
Anne Brugman  |   | 
31-03-2015
 | 
14:06 uur
Zoals later ook al gerapporteerd kent Amsterdam eind 2014 en begin 2015 een harde daling, helaas.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10