zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Hoog tijd voor echt flexibele kantoorruimte'

19 juni 2014 - Het zijn op het eerste gezicht tegenstrijdige berichten: de vraag naar flexibele kantoorruimte groeit sterk en tegelijkertijd staat nog altijd een kwart van de Nederlandse kantoren leeg.

Volgens Norma Snell, directeur van Forum Duurzaam Werken, is het een typisch verschijnsel van de revolutie die de flexibilisering van de arbeidsmarkt heet: "Als de werkelijkheid snel verandert, dan zijn er altijd oude structuren, systemen en processen die moeite hebben om die verandering bij te houden."Het Nieuwe Werken
Veel bedrijven maken inmiddels gebruik van Het Nieuwe Werken, waardoor medewerkers meer vrijheid hebben in de tijd en plaats van werken. "Een logisch gevolg daarvan is dat bedrijven minder vierkante meters kantoorruimte nodig hebben," aldus Snell. "Tegelijkertijd is er een nog altijd groeiende groep van zelfstandige professionals: bedrijven huren vaker een ZZP'er in. Beide ontwikkelingen zorgen ervoor dat de behoefte aan vaste kantoorruimte afneemt, en de vraag naar flexibele werkplekken groeit. Die omwenteling gaat zo hard, dat overheden en vastgoedeigenaren moeite hebben om zich aan te passen aan de nieuwe situatie."

Investeren in flexibele concepten
Als vastgoedeigenaren en -beheerders leegstaande kantoorruimtes willen verhuren, zullen ze volgens Snell meer moeten investeren in flexibele concepten, zodat bedrijven of eenlingen een ruimte kunnen huren op het moment dat het uitkomt. "Vasthouden aan langdurige meerjarencontracten is geen oplossing. Ook overheden kunnen een steentje bijdragen aan de oplossing van de kantorencrisis, door flexibel om te gaan met de bestemming van bedrijfsruimtes. Dat gebeurt op dit moment nog niet of te weinig, waardoor de markt op slot blijft."

Vraag naar flexplekken
Het oude systeem piept en kraakt dus. "Er is veel vraag naar flexplekken, er is veel ruimte om die te realiseren, maar vraag en aanbod vinden elkaar niet. En wat heeft een piepende, krakende machine nodig? Olie! Een belangrijk onderdeel van het probleem is dat er geen dominante, centrale plek is waar vraag en aanbod elkaar kunnen vinden. Wie op zoek is naar een flexplek in een bepaalde regio heeft nergens een overzicht van het totale aanbod. Aanbieders van flexkantoren werken op dit moment vooral binnen de grenzen van hun eigen focus, met hun eigen website waarop ze zich presenteren."

Vraag en aanbod
Een oplossing zou kunnen zitten in een platform dat vraag en aanbod bij elkaar breng. "In verschillende andere sectoren zijn de afgelopen jaren veel initiatieven op dit gebied ontstaan. Airbnb is hier een voorbeeld van - binnen no-time heeft deze marktplaats voor vakantieadressen een plek veroverd in de toeristische sector. Wie een slaapplek zoekt in Londen, Amsterdam of New York kan op een kaartje zien wat het aanbod is en kan filteren op prijs, aantal bedden, type en ga zo maar door.
Als de markt voor flexkantoren echt volwassen wil worden, dan is een dergelijk platform een idee. Dat betekent dat vastgoedbeheerders over hun eigen schaduw heen moeten stappen en de samenwerking moeten opzoeken. Het is in het belang van de consument (en dus uiteindelijk ook van de aanbieders) dat er een centrale plek komt waar u  eenvoudig op zoek kunt naar een werkplek en locaties met elkaar kunt vergelijken." 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Deze acht innovatieve features brengt Zoom uit in 2022
 Vier op de tien Nederlanders nog nooit overgestapt van autoverzekeraar
 Bedrijven moeten meer prioriteit geven aan het welzijn van werknemers
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Voordelen flexibele werkplek nog onderbelicht
 Manager bij overheid geeft te weinig vertrouwen en vrijheid aan werknemers
 IT’er van de toekomst heeft geen behoefte aan Het Nieuwe Werken
 Nederland loopt achter met mobiele werkplekken
 
 
reacties
 
Plus Unit Huisvesting  |   | 
3-10-2014
 | 
14:41 uur
''Het is in het belang van de consument (en dus uiteindelijk ook van de aanbieders) dat er een centrale plek komt waar u eenvoudig op zoek kunt naar een werkplek en locaties met elkaar kunt vergelijken.''

Zoiets is gedeeltelijk mogelijk via marktplaats. Maar een website volledig toegewijd hieraan zou inderdaad een goed idee zijn!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: E-mail Marketing Automation Trends 2022
Wat kun je in 2022 verwachten op het gebied van e‑mail marketing automation? Welke trends en ontwikkelingen ziet Spotler? En welke thema’s moet je dit jaar in de gaten houden om zoveel mogelijk succes te behalen met je organisatie?
Download het white paper
Lees verder
Trend van eigen thuisbioscoop zet ook in 2022 door
reacties
Traditioneel kerstpakket populairste extra beloning  (1) 
Thuiswerkers klagen het meest over hoofdpijn, stijve nek en vermoeide ogen  (1) 
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (2) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (2) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
top10
Vier technologietrends die we de komende jaren steeds vaker gaan zien
Twee derde organisaties in afgelopen jaar slachtoffer geworden van ransomware-aanval
Meer dan een derde van de CMO's verliest talent aan concurrenten
De zes belangrijkste trends voor intelligente documentverwerking in 2022
Brede kijk op netwerksecurity dé uitdaging voor 2022
Van Digital Twins tot afstandscontrole: dít zijn de visualisatietrends van 2022
'Het nieuwe normaal is nu gewoon normaal'
Jongeren zijn extra kwetsbaar voor phishing
Drie manieren om betrokkenheid te creëren bij medewerkers op afstand
Bedrijven willen klantervaring verbeteren in huidige 'digital-first' wereld
meer top 10