zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Technologie drijft sectoren uit elkaar

8 juni 2012 - Het lijkt heel tegenstrijdig. De TMT sector (technologie, media en telecom) die sterk gedreven wordt door technologische ontwikkelingen, wordt op dit moment juist verdeeld door technologie. Sommige branches - en met name startups - weten optimaal te profiteren van innovaties en zetten de wereld op zijn kop, zoals een twitter, spotify en dropbox. Andere branches en organisaties aarzelen en laten kansen liggen.

zo blijkt uit het door ABN AMRO gepubliceerde rapport ‘Visie op TMT’. De drie belangrijkste redenen waarom organisaties innovaties tegenhouden, zijn divers. Menno van Leeuwen, sector banker TMT bij ABN AMRO: "Enerzijds is onbekendheid een barrière. Organisaties zijn lang niet altijd op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen. Anderzijds zie je dat met name oudere medewerkers (40+) veranderingen tegenhouden. Bijvoorbeeld als het gaat om Cloud Computing, twijfelen ze over de veiligheid of toepasbaarheid ervan. Tot slot zie je dat bedrijven het lastig vinden om innovaties te integreren in de bedrijfsvoering. Door de angst voor kannibalisatie is verandering niet gemakkelijk. Echter is adoptie van innovatie hard nodig, wil de sector blijven overleven." 



Massamedium wordt persoonlijk

De enige sector die een omzetverwachting van twee procent kan realiseren in 2012, is televisie & radio. Van Leeuwen: "Deze media slagen er in om oude ideeën los te laten en te blijven leren. Het is ze gelukt om internet en nieuwe technologie te integreren in televisieformats en zo een massamedium persoonlijk te maken. Voordeel hiervan is dat ze de band met hun doelgroep weten te versterken." Uitschieter in negatieve zin zijn de drukkerijen. Door de structurele krimp van de vraag naar printproducten, wordt de branche gedwongen hierop te anticiperen. Digitaal drukken en het integreren van digitale dienstverlening in het drukproces is cruciaal in tijden waarin het bedrijfsleven kritisch naar kosten kijkt.

Omzetverwachting 2012 (voorspelling ABN AMRO Sector Research)
Totaal sector Technologie: 0,3 procent
Totaal sector Media: -2,0 procent
Totaal sector Telecom: 1,0 procent
Media Communicatiebureaus: -1,0 procent
Media Drukkerijen: -5,0 procent
Media TV & Radio: sector 2,0 procent
Media Uitgeverijen: -2,0 procent
Technologie IT-software en services: 1,0 procent
Technologie IT-hardware (productie en distributie): -1,0 procent
Technologie Telecom: 1,0 procent 

Zonder kruisbestuiving geen Dropboxen

De TMT sector kan een voorbeeld nemen aan startups. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en slagen er in om tegen de conjunctuur in succes te oogsten. Deze jonge ondernemingen kennen namelijk geen drempels en maken geen gebruik van oudere of verouderde computersystemen en software. Van Leeuwen: "De echte potentie zit in de kruisbestuiving tussen jong en oud, waar combinaties gemaakt worden tussen vernieuwing en ervaring en tussen publieke en private data. Hiermee worden uiteindelijk nieuwe markten aangeboord en programma’s zoals Dropbox gecreëerd."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ook HR wordt ‘geconsumerized’
 Organisatie kampt met slechte prestaties van applicaties
 Verzekeraars kunnen slag maken door in te spelen op klantverwachtingen
 Is het einde van de geïntegreerde telecom nabij?
 
 
reacties
 
David Bloemhof  |   | 
9-06-2012
 | 
10:35 uur
Verandering wordt tegengehouden doordat men bang is voor failure. De grote massa ziet alleen de startups die het redden. Maar, de investeerders zien ook het grote aantal startups die het niet redden.

Geld beschikbaar stellen voor innovatie is dan ook voor veel ondernemingen een bedrijfsrisico. Een risico wat men in de huidige conjuctuur niet kan of wil nemen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10