zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager is een van de best betaalde beroepen

29 maart 2012 - De lonen in bijna alle Nederlandse beroepsgroepen zijn in 2011 gestegen. Bovendien blijkt dat Nederlandse werknemers in veel beroepen meer verdienen dan hun collega’s in andere landen. Nederlandse managers, vakdeskundigen, technici en ondersteunend personeel komen steevast voor in de top drie van best betaalde werknemers.

Dat blijkt uit de eerste Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, een rapport dat inzicht geeft in de loonontwikkeling in Nederland en waarin lonen in 23 verschillende landen met elkaar worden vergeleken.



Hoogste loonstijging in productiesector

Nederlanders delen hun gunstige inkomenspositie met onder meer Duitsers, Zweden en Britten. In Nederland zagen werknemers in de productiesector hun loon vorig jaar gemiddeld het meest stijgen. De Loonwijzer/Monsterboard Wage Index laat in deze sector een stijgende trend zien van zo’n 6,8 procent. Ook in de marketing & PR sector stegen de inkomens flink. Werknemers in deze sector kregen er gemiddeld zes procent loon bij. In vrijwel iedere andere sector steeg het loon in 2011 eveneens. Alleen in de financiële sector daalde de inkomens, al was de daling van 0,6 procent nihil. 

Werknemers in zorg en marketing & PR meest tevreden

Nederlanders zijn over het algemeen tevreden werknemers. In 2011 steeg het gevoel van baanzekerheid. Ook keken werknemers meer uit naar andere carrièremogelijkheden. Hieruit blijkt dat veel Nederlandse werknemers optimistisch zijn over persoonlijke kansen op de arbeidsmarkt en mogelijkheden zien om hun carrière te verbeteren. De meest tevreden werknemers zijn volgens de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index te vinden in de gezondheidszorg en marketing & PR sector. Maar liefst 94 procent van alle werknemers uit deze sectoren gaven aan tevreden over hun leven te zijn. In de sectoren transport & logistiek en horeca & toerisme lag de gemiddelde tevredenheid het laagst; al gaf nog 87 procent aan content te zijn.
"Het is een goed teken dat het gevoel van zekerheid over het behoud van hun huidige baan onder Nederlandse medewerkers blijkt te zijn toegenomen. Dit lijkt erop te wijzen dat veel bedrijven klaar zijn met het herstructureren van hun personeelsbestand, waardoor het vertrouwen van de huidige medewerkers weer toenam," aldus Rikke Wivel, Senior Marketing Director Benelux bij Monsterboard.nl. "Dat de respondenten aangaven een carrièrestap te overwegen, kan de doorstroming van personeel op de arbeidsmarkt ten goede komen. Dit wordt onderschreven door onze eigen cijfers; een stijgend aantal unieke bezoekers aan onze site in 2011. Maar we constateren ook nog altijd onrust. Ons advies aan zowel werkzoekenden als werkgevers: blijf zoeken. Ga voor beter." 

Over de Loonwijzer
De eerste Loonwijzer/Monsterboard Wage Index is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in meer dan zestig landen onderzoekt en vergelijkt. Monsterboard is de grootste carrièresite van Nederland. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.  "Naast het bruto loon en aanvullende bonussen hebben we ook gekeken naar het verschil in inkomen tussen man en vrouw, de tevredenheid van werknemers, arbeidstijden en overwerk en uitzichten op de arbeidsmarkt," zegt Paulien Osse, oprichter van Loonwijzer. "De analyse van de gegevens van 160.000 respondenten wereldwijd geeft ons een haarscherp beeld van wat er speelt. Wat opvalt is dat de Nederlandse arbeidsmarkt op microniveau de afgelopen jaren redelijk stabiel blijkt in een roerige tijd op macroniveau. Nederlandse respondenten waren redelijk tevreden over hun persoonlijke situatie op de arbeidsmarkt. En terecht, Nederland doet het goed vergeleken met andere landen." Rikke Wivel vult aan: "2011 was economisch gezien een roerig jaar met zowel dieptepunten als lichtpuntjes. Het is erg interessant te zien hoe de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index gaat reageren op marktontwikkelingen in 2012."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Toptalenten maken meeste kans op salarisverhoging
 Aantal corporatiebestuurders met topsalarissen flink gedaald
 Salaris: nog steeds een taboe-onderwerp
 Wilt u meer salaris? Draag een luxe merk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10