zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Salaris: nog steeds een taboe-onderwerp

4 augustus 2011 - Praten over salaris is een taboe voor de meeste Europese werknemers. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door StepStone onder 14.000 werknemers in acht Europese landen. Twee van de drie respondenten bevestigen dat zij met niemand over hun salaris praten (32 procent) of alleen met vrienden en familie (30 procent). Slechts een kwart van de respondenten bespreekt het salaris openlijk en met iedereen.

De onderzoeksresultaten laten een aantal interessante verschillen zien tussen de onderzochte landen. Slechts zestien procent van de respondenten uit Duitsland beweert dat zij openhartig met iedereen praten over hun salaris. Dit ligt ver onder het Europese gemiddelde. België en Nederland liggen iets boven het Europese gemiddelde; in beide landen zegt 28 procent van de respondenten dat zij openlijk spreken over geld. 



Voordelen
"Over inkomen praten is nog steeds een taboe in veel landen – al zou het best veel voordelen hebben om hier anders mee om te gaan. Als salaris iets meer bespreekbaar zou zijn, hebben werknemers een beter idee van hoeveel zij waard zijn. Zij kunnen in salaris gesprekken bijpassende salaris vragen en doen zichzelf dan niet te kort. Maar ja, nu spreekt er in Frankrijk woonachtige Belg, die werkt in Nederland," lacht Piet Derriks. 

Verrassende uitkomsten
Het onderzoek laat ook een aantal verrassende resultaten zien. Werknemers uit Frankrijk zijn erg openhartig over hun salaris. Bijna de helft (42 procent) van de werknemers uit Frankrijk praten openhartig over hun salaris. De resultaten uit Oostenrijk laten een hele andere kant zien. Bijna 60 procent van de respondenten beweerden dat zij met niemand hun salaris bespreken, ook niet met vrienden of familie.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Seksuele intimidatie door vrouwen blijft taboe
 Sex, drugs en drank blijven taboe op het werk
 Praten over salaris blijft taboe
 Nederlander liegt over salaris tegen vrienden
 
 
reacties
 
Richinel Petronilia  |   | 
4-08-2011
 | 
19:51 uur
Hier op Curacao, is het taboe erg groot. Ik kan het niet in percentages uitdrukken. Maar nooit heb ik met iemand over salaris gesproken. En ook niemand met mij. In mijn geval weet alleen mijn vader, vrouw en kinderen hoeveel ik verdiend.

MVG
Richinel Petronilia

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10