zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Hotter than your daughter? – Hoe kleedt u zich naar uw leeftijd?

Door: Desiree Grijpma-Hidding,   29-10-2011,   13:33 uur
 

Heeft u wel eens nagedacht over waarom u bepaalde kleding draagt? Vaak is kleding een weerspiegeling van uzelf. In het bedrijfsleven in combinatie met wat de omgeving van u verwacht. Herkenbaar?

Gaat u maar eens na. Voelt u zich niet zo goed? Dan zult u iets veiligs aantrekken, waarin u die dag niet zo opvalt.  Dit zijn momentopnames waarin uw kleding weerspiegelt hoe u zich voelt. Maar het gaat verder..Kledingmetamorfose

Het RTL programma "Hotter than your daughter" is hier een mooi voorbeeld van. Een opvallend programma waarin presentator Gordon, uiteraard voor de kijkcijfers, op zoek gaat naar uitersten. Maar wel met een serieuze kern van waarheid. In het programma geven dochters hun moeders op voor een kledingmetamorfose.  Deze moeders kleden zich erg jong, in verhouding tot hun leeftijd.  Althans,  dat vinden in ieder geval de dochters. Zij hanteren , juist vaak weer uit protest, een conservatieve kledingstijl. In de meeste gevallen is de kledingstijl van de moeders zelfs aan de ordinaire kant.

Rigoureuze levensverandering

Uit de interviews blijkt dat er iets rigoureus in het leven van de moeders is veranderd. Ze zijn gescheiden of bijvoorbeeld heel veel afgevallen. Ze kiezen voor zichzelf en krijgen eindelijk het zelfvertrouwen wat ze jarenlang hebben gemist. En waar zie je dit nu in terugkomen? Inderdaad in de kledingstijl. Alleen jammer dat ze dan net wat te extreem gaan en vergeten wat bij hun leeftijd past. Dat hoort natuurlijk ook bij het programma.

Wat past bij mijn leeftijd?

In mijn kledingadvies praktijk komen vrouwen én mannen, die worstelen met hun kledingstijl. Ik krijg vaak de vraag: "Wat past nu echt bij mijn leeftijd, zonder dat het ouwelijk wordt?"  Deze mensen hebben een aantal overeenkomsten. Of ze staan op een bepaalde leeftijdsgrens, bijvoorbeeld 30, 40 of 50. Of er is iets ingrijpends gebeurd zoals een scheiding, herstel na ziekte, of ze zijn flink afgevallen. Ze kiezen allemaal voor "een nieuwe ik", maar weten niet hoe ze dit met hun kleding moeten uitdragen.

Geen kant en klare regels

Er zijn helaas geen kant en klare regels te geven over welke kleding op een bepaalde leeftijd niet meer zou kunnen.  De ene persoon zal een kledingstuk op latere leeftijd beter kunnen hebben dan de ander. Mede omdat dit ook afhankelijk is van figuur en persoonlijkheid.

Capuchon trui

Wilt u ook een verandering doorvoeren in uw kleding, omdat u twijfelt of u kledingstijl nog bij uw leeftijd past? Dan geef ik u graag wel een tip mee. Kijk eens goed door wie uw kledingstijl nog meer gedragen wordt. Neem bijvoorbeeld een capuchon trui. Overgewaaid uit de "hood" in New York en vooral gedragen door scholieren.  Als u 50 bent kunt u zich afvragen of dit nog wel bij uw leeftijd past.
En kan een minirok op een bepaalde leeftijd nog?  Alhoewel met een dikke maillot en laarzen nog een hoop goed te maken valt.

Drukke prints

Wilt u serieuzer en meer passend bij u leeftijd overkomen? Let dan ook op de stoffen die u kiest. Te drukke prints zien er vaak vrolijk uit, maar kunnen ook averechts voor u werken, als u wat ouder wilt overkomen.
Neem u zelf eens goed onder de loep. Bedenk hoe u wilt overkomen en wat bij u past. Knip bijvoorbeeld plaatjes uit tijdschriften van kleding, die u aanspreekt. Kijk om u heen. Welke kleding wordt door welke leeftijdsgroep gedragen? Zo wordt u bewuster van welke kleding ú aanspreekt, en bij ú en uw leeftijd past.

 
 Doorsturen    9 reacties

 
 
 
Over de auteur:

Desiree Grijpma-Hidding is imago stylist en biedt ondernemers, medewerkers en managers kleuranalyse en kledingadvies. Ook voor kledingadvies mannen. Zij is tevens personal shopper. Met haar bedrijf Second impression geeft zij ook kleuradvies en imago workshops. Speciaal voor bedrijven geeft zij stijladvies en presentatie trainingen.
Desiree is van mening dat naast uw communicatieve vaardigheden en uw prestaties op uw werk, uw kledingstijl voor een groot gedeelte bepaalt hoe u overkomt op uw collega’s, klanten en relaties. De kunst is om binnen de heersende cultuur een stijl te vinden, die ondersteunt wat u uit wilt stralen.

In het bedrijfsleven miste Desiree het belang van uiterlijke presentatie. Nu combineert zij met passie haar kennis van kleding en stijl met haar ruime ervaring op het gebied van sales en marketing.

Daarnaast is zij ook gespecialiseerd op het gebied van schriftelijke communicatie als webteksten tekstschrijver
 

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Simone  |   | 
31-10-2011
 | 
11:02 uur
Wat jammer, Desiree, dat je met dit soort onzin aan komt zetten. In een wereld waarin stijliconen als Madonna baanbrekend werk verrichten en laten zien hoe je je leven niet door je leeftijd hoeft te laten dicteren, charmante dames van 80 een mooie spijkerbroek en een goede haarcoupe dragen ipv de standaard bloemetjesjurken met bijpassend krulletjespermanent van vroeger, kom jij nu met zo'n ouderwets en achterhaald 'kleed je naar je leeftijd advies'. Natuurlijk staat een naveltruitje mooier op een strak buikje dan op een blubberbuik, en is een kort rokje vaak mooier op een paar slanke benen, dan op hele dikke, maar dat heeft met leeftijd niets te maken. Ik draag kleding waar ik me goed in voel, omdat ik het leuk of mooi vindt, NIET omdat ik me jonger wil voordoen dan de 47 jaar die ik ben.
Ron  |   | 
31-10-2011
 | 
09:33 uur
Wat een onzin, laat de mensen toch dat dragen, waarin ze zich goed voelen. En leeftijddiscriminatie verwacht ik niet van een dame als Desiree. Mensen met smaak kleden zich met smaak, maar of het mijn smaak is, dat is iets heel anders. Dus regel één trek dat aan, waarin jij je prettig voelt en wat de wereld ervan zegt en wat je ermee wilt doen, dat is jou zaak. Vrouwen en mannen van boven de 40 jaar, laat je niet ringeloren door je kinderen en andere mensen om je heen.
Leef en blijf gewoon net zo jong als je je voelt!
Desiree  |   | 
31-10-2011
 | 
12:11 uur
@Simone prima dat je de kleding aan doet waarin je je lekker voelt. Ik zeg ook zeker niet dat oudere dames in bloemetjesjurken moeten gaan lopen en niet hip voor de dag mogen komen! En ja je moet ook helemaal zelf weten wat je aan doet, dat geldt ook voor @Ron.

Maar vergeet niet dat je met je kleding een bepaalde boodschap uitzendt naar de buitenwereld. Het is aan jou wat je er mee doet en wat je ermee wilt bereiken. Als je je persoonijke presentatie belangrijk vindt, is mijn boodschap om je kledingstijl af en toe onder de loep te nemen. Past het nog steeds bij wie je bent, en bij wie je wilt zijn? En dan blijkt vaak dat bij een nieuwe levensfase een mismatch ontstaat.

Een voorbeeld. Een tijdje geleden adviseerde ik een client die 30 was geworden. Zij wilde niet meer overkomen als een student maar als een jonge moderne werkende vrouw. Dit betekende toch voor haar aanpassingen in haar kledingstijl, waarbij het wel hip en modern mocht blijven. De kledingstijl was hierbij dus zeker gerelateerd aan leeftijd en levensfase.

jolanda  |   | 
31-10-2011
 | 
12:21 uur
Jee Desiree, ik ben 50 en kleed me volgens jouw verhaal te jong: hoodies en spijkerbroeken en hippe jurkjes, soms wat kort. Ik ben iets te zwaar maar heb nog steeds mooi strakke lange slanke benen en vind dat ik het kan hebben. Het is zeker niet ordinair, dat onderscheid kan ik heus zelf wel maken. Tussen jeugdig en ordinair ligt nog een hele wereld!
Maar ja, mensen verschillen en dus ook de manier waarop ze zichzelf tonen aan de buitenwereld. Bijvoorbeeld: ik vind jouw foto bij dit artikel erg geposeerd, zo zou ik mezelf niet willen presenteren. Maar als jij dat wil moet je dat zelf weten. Net zoals ik zelf kies hoe ik me wil presenteren.
Martin  |   | 
31-10-2011
 | 
16:18 uur
Volgens mij kan elke vrouw dragen waar ze zich goed bij voeld.
Zolang het maar stijlvol en met smaak is.
Ordinair mistaat zowel jong als oud.

Mijn schoonmoeder is 66 en ziet er prachtig uit in een mantelpakje en heeft benen van een 20 jarige.
Het zijn vaak vrouwen die met adviezen komen over wat nog wel en niet niet kan.

Uiteraard ben ik maar een envoudige man met een slecht gevoel voor mode, maar een reactie op de kleding van een vrouw door een vrouw is zelden objectief of oprecht volgens mij.

Volgens mij is jaloezie vaak de echte raadgever achter het advies. (zeker als het om functie verschil gaat)
Vrouwen kijken meestal, juist eerst naar vrouwen.

Maar inderdaad elke beroepsgroep heeft zijn etiketten en stijlen, die zijn denk ik belangrijker dan dat de stijlvolle moeder de kleren van de stijlvolle dochter leent.
Toch?

Ach wat weet ik er ook van, als man...

Martin Leeuwerik
Janny  |   | 
2-11-2011
 | 
08:39 uur
Waarom voelen jullie zo aangevallen? Natuurlijk moet iedereen zelf weten wat hij of zij aan trekt! Als iemand van 50 de kleding van haar dochter aan wil doen, omdat het haar toevallig past, prima en als iemand met een maatje 48 zich in een legging perst, met een te strakke tuniek erover, ook goed, wat ook geldt voor oma met haar prachtige benen onder een minirok of een man van middelbare leeftijd in kleding waarin zijn zoon zich ook prettig voelt! Allemaal hartstikke goed en weet je, mensen zullen zich zeker omdraaien, alleen vaak niet om de reden die je zou willen.

Ik ben 54 jaar, gek op kleding, zie er goed uit voor mijn leeftijd en altijd op en top verzorgd, waarbij ook het innerlijke niet vergeten wordt, maar ik vind het net zo belangrijk dat mensen me op juiste waarde inschatten en dat bereik je niet door een gefrustreerde poging om ''jong'' te willen blijven.

Het is waar wat Desiree schrijft: je kleding straalt uit wie je bent en hoe jij je voelt/ in het leven staat en of je geaccepteerd hebt dat er andere accenten benadrukt moeten worden omdat je nu eenmaal ouder wordt!

Iemand met een NIET bij haar leeftijd passende kledingstijl straalt maar een ding uit en dat is dat diegene moeite heeft met zich zelf en het ouder worden en zal door verkeerde keuzes JUIST de klemtoon leggen op hetgeen wat men juist wil verbergen....

Dat is wat je in het programma van Gordon ook heel sterk naar voren zag komen.

Lees wat Desiree schrijft eens zonder je defensief op te stellen en wie weet, lees je dan WEL wat ze bedoeld en kun je er je voordeel mee doen!!

Bram  |   | 
2-11-2011
 | 
14:06 uur
@ Janny: Sta helemaal achter jouw reactie.
Blij te lezen dat niet iedereen zich aangevallen voelt door wat er (hier) geschreven wordt.

@ de rest: Kijk aub naar wat Desiree schrijft en hoe zij haar cliënten helpt die daar behoefte aan hebben. Reageer niet alsof er hier een grove belegediging staat geschreven.
P.L. Riemeijer  |   | 
3-11-2011
 | 
09:27 uur
'En kan een minirok op een bepaalde leeftijd nog? Alhoewel met een dikke maillot en laarzen nog een hoop goed te maken valt'.

Ik zou eigenlijk graag willen weten wanneer deze 'bepaalde leeftijd' begint en wat er dan precies gebeurt met de benen...worden ze dikker, dunner, ongelijker, per definitie afzichtelijker omdat die bepaalde leeftijd er is...?

Lieve mensen laten we eens ophouden met die onware boodschap af te geven dat 'ouder' per definitie onaantrekkelijker is plus dat deze boodschap eigenlijk alleen geldt voor vrouwen.

Natuurlijk ga je niet in je joggingpak of avondjurk naar je werk, of in je korte broek tenzij het werk dat van je vraagt.
Maar met een korte rok heeft niemand wat mij betreft 'iets goed te maken'.
Bah!

Jo-Anne  |   | 
4-11-2011
 | 
10:22 uur
Ik vind het een prima artikel en ik ben blij dat je dit hebt geschreven.
In mijn werk als telefoniste/receptioniste krijg ik soms mensen aan de balie waarbij ik last heb van plaatsvervangende schaamte.
Overigens zijn dit geen mensen met een minimum inkomen die iets anders/beters niet kunnen betalen
Waarom mag je je niet laten adviseren hoe je je beter kunt kleden?
Gelukkig zijn er mensen die dat doen!
Het hoeft niet, het mag!
En als we het over stijl hebben... heren dat teveel aan after shave...mag het wat minder?

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10