zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers

Door: Bart Flos,   04-05-2011,   10:02 uur
 

Anti-klage n werkt!

Als manager is een confrontatie met klagende medewerkers onvermijdelijk. Klagers heb je in alle soorten en maten. Klachten ook. Maar hoe ga je er mee om? Want je hebt er niet altijd het geduld of de tijd voor, of er zin in. Met deze zeven tips geef je de klager (en jezelf) een goed gevoel.

Tijd maken


Klagende medewerkers geven een signaal af: zolang ze klagen is er nog hoop. Een klacht is in dat opzicht een kans. Iemand die klaagt maakt zich zorgen; zo kun je het óók zien natuurlijk. Ongeadresseerde klachtenstromen gaan echter uiteindelijk woekeren en leiden vervolgens tot frustratie, ontevredenheid en, heel gevaarlijk: onverschilligheid. Niet bepaald bevorderlijk voor het bedrijfsresultaat.

Dankjewel voor de klacht
Wat een verschil zou het maken als we klachten in dank afnamen! Stel je je de reactie voor als je zegt "Ik vind het fijn dat je bij me bent gekomen met je probleem: dankjewel!" Je creëert dan niet alleen respect maar ook wederzijdse loyaliteit. Dat is een groot goed tegenwoordig.

Anti-klagen
Maar hoe doe je dat dan? Hoe kun je het beste omgaan met die energierijke, passionele maar ook gefrustreerde persoon? Simpel: je gaat anti-klagen.

1. Neem de tijd
Ongeacht hoe druk of gestrest je ook bent: niet afkappen of onderbreken! Neem de tijd, doe de deur even dicht, zet je mobiele telefoon uit, luister aandachtig. Adresseer de emotie achter het probleem en laat de medewerker vooral uitpraten. En: ook al klinkt het nog zo stom allemaal, is het irritant of ligt de oplossing op het puntje van je tong: beheers je en luister.

2. Neem het niet persoonlijk
Whatever you do, don’t take it personally! Ook al betreft het bijvoorbeeld een klacht over je functioneren als manager, it’s business, not personal! Maak wel direct vanaf het begin duidelijk op welke toon je het gesprek wilt voeren: zakelijk en professioneel. 

3. Relativeer de klacht
Soms klaagt de medewerker ongebreideld over alles wat los en vast zit. Maak dan duidelijk wat binnen de invloedssfeer van de klager ligt en wat niet. Beter nog: laat het hem zelf aangeven door open vragen te stellen. Maar laat de klager ook vooral eens wat positieve aspecten van het probleem noemen. 

4. Focus op het probleem
Klachten gaan nog wel eens gepaard met felle emoties en frustraties. Geef die even de ruimte maar wees voorzichtig: laat het geen klaagzang worden! Laat je tijdens het gesprek niet afleiden naar ándere problemen, koppel de emotie los van het probleem en concentreer je op de kern van de kwestie. Maar wel beleefd blijven, allebei.

5. Verdeel de taken
Spreek duidelijk af wie wat wanneer waarom op welke manier gaat doen. Verdeel de taken: wat doet de manager, wat doet de medewerker. Laat dus niet alleen zien wat je eigen rol is bij het aanpakken van het probleem maar ook wat je van de medewerker verwacht. Gelijk oversteken.

6. Zorg voor opvolging
Het ergste dat je de klager kunt aandoen is de indruk wekken dat er wat gaat gebeuren en vervolgens niets doen. Jouw eigen drukte is geen excuus: als de klacht in een zwart gat verdwijnt veroorzaak je verdergaande frustratie en - kijk uit - onverschilligheid. Laat zien welke acties jij gaat ondernemen en betrek de medewerker daar in.

7. Voorkom herhaling
Emotioneel geuite klachten hebben vaak een lang voortraject, soms lang voordat jij er was. De spanning heeft zich geleidelijk opgebouwd want de baas was zelden te zien op de werkvloer en er zijn nooit excuses aangeboden. benoem dat concreet. Verontschuldig je ook als je er toen niet bij was. Zet er dan een streep onder en aat je daarna wat vaker zien. Toon oprechte belangstelling voor het heden, de toekomst maar ook het verleden.

In de kiem smoren
Drukte aan beide zijden is het grootste excuus om klachten af te kappen, te negeren of uit de weg te gaan. We onderschatten maar al te vaak hoe gevaarlijk dat is. Want de klachtenstroom gaat dan ondergronds en de ontevredenheid neemt toe. Dat is allemaal niet nodig. Anti-klagen voorkomt onverschilligheid en vergroot aantoonbaar het probleemoplossend vermogen van individu en groep.

Begin dus vandaag nog met anti-klagen: het is een kleine moeite en een groot plezier!

Meer weten over De kracht van anti-klagen, over presentaties, trainingen en workshops? Klik hier.

 

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
poll
Hoeveel wordt er bij u geklaagd op de werkvloer?
 
Nauwelijks; iedereen is is hier hartstikke tevreden
Er wordt wel eens wat geklaagd maar niet veel
Het klagen begint bij ons behoorlijk uit de hand te lopen
Iedereen loopt hier de helft van de tijd te klagen
Er wordt hier voortdurend over zowat alles geklaagd
 
 
 
Over de auteur:
Bart Flos is bestsellerauteur van Het anti-klaagboek - Eerste hulp bij zeuren en zaniken. Verder schreef hij Het anti-sleurboek, Het perfecte project, De kenniskermis - Overleven in een zee van informatie (Uitgeverij Haystack) en Vooruitkijken voor Gevorderden - Hoop voor de toekomst van mensaap en moederplaneet (Uitgeverij BlijvendBeklijven Boeken).

Daarnaast is hij componist van het Anti-klaaglied, - 't Is een kleine moeite en een groot plezier, te beluisteren en te bekijken op YouTube.

Bart Flos is gewoontedoorbreker, groepskatalysator en procesprikkelaar. Hij verleent zijn diensten op Bart Flos Veranderadvies en BlijvendBeklijven en hij blogt ook op Bart's Blog.

Kijk ook op LinkedIn, FaceBook en volg Bart op Twitter.
 

Laatste weblogs

  Ratingterreur
  Wat heeft de Noordpool met onze toekomst van leven en werken te maken?
  OOBE maar dan wel PnP
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Juiste telefoon voor zakelijke doeleinden: iPhone imponeert!
Gebruik van Easy Up tenten tijdens beurzen: zo creëer je een opvallende beursstand!
reacties
Twintig procent werkzoekenden bereid te verhuizen voor nieuwe baan (1) 
De perfecte manager bestaat niet, maar zo komt u heel dichtbij (1) 
Corona dwingt tot versneld digitaliseren (1) 
Racisme en exclusie in Nederlandse advertenties (2) 
Maximaal zes mensen in een vakantiewoning reden voor annuleren (1) 
Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken  (1) 
76 procent van de studenten werkt door coronacrisis in een andere sector (1) 
top10
Corona dwingt tot versneld digitaliseren
Werknemersgeluk: bied flexibele verloning aan
De perfecte manager bestaat niet, maar zo komt u heel dichtbij
Wat heeft de Noordpool met onze toekomst van leven en werken te maken?
De coronasituatie heeft ook effect op de relatiegeschenkensector
Vijf tips voor managers om corona-burnouts te voorkomen
Waardering tonen belangrijkste voor werkgeluk jongeren
Een op drie Nederlanders roddelt digitaal over collega
Vijf Amerikaanse experts over de toekomst van blockchain
Twintig procent werkzoekenden bereid te verhuizen voor nieuwe baan
meer top 10