zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen?

Door: Frank van Marwijk,   20-06-2019,   13:59 uur
 

Maarten van der Weijden zwemt met succes de Friese Elfstedent ocht.

Vindt u dat uw doelen altijd realistisch moeten zijn of durft u het (bijna) onmogelijke te dromen? Maarten van der Weijden ondernam vorige week zijn tweede poging om de Friese Elfstedentocht zwemmend af te leggen. En deze keer heeft hij het gehaald! Hij heeft zich niet laten ontmoedigen door het resultaat van afgelopen jaar. Hij heeft ervan geleerd en zijn schema aangepast, zonder zijn doel naar beneden bij te stellen. 

Maarten van der Weijden durfde de lat opnieuw hoog te leggen voor zichzelf. Hij liet zich niet demotiveren door mensen die zijn voornemen wellicht onrealistisch vonden. En dat is goed. Het zijn immers juist gedurfde voornemens die leiden tot uitzonderlijke resultaten. Dit is een van de uitgangspunten die ik verder heb uitgewerkt in mijn boek: Doe niet zo moeilijk, de kunst van het relativeren. Als doelen per se realistisch moeten zijn, bestaat het gevaar dat ze naar beneden worden bijgesteld om ze maar te kunnen behalen. Maar onrealistisch wil helemaal niet zeggen: onmogelijk. Ga dus gerust voor het maximale, maar laat u niet frustreren als de resultaten anders uitpakken dan u had gewenst. In tegenstelling tot wat het SMART principe ons dicteert, mogen doelen best onrealistisch zijn. Of uw doelen werkelijk onrealistisch waren weet u feitelijk pas achteraf. Vaak blijkt er meer mogelijk dan u denkt. Laat dat uw uitgangspunt zijn. Zorg er dan wel voor dat u zich niet laat ontmoedigen als de resultaten tegenvallen.


 
In het bedrijfsleven wordt vaak beweerd dat doelen realistisch moeten zijn, maar realistische doelen zijn beperkend en weinig gedurfd. Vergelijk de volgende uitspraken maar eens:
 
1. Stel realistische doelen!
2. Durf te dromen!
 
Deze populaire stellingen spreken elkaar tegen. Wilt u het verschil maken, durf dan uw lat nét een stuk hoger te leggen dan de verwachting dicteert. Bij elke opzienbarende uitvinding in de geschiedenis waren er mensen die riepen dat het niet mogelijk was: het doel was in hun ogen onrealistisch! Toch bleven anderen dromen en pogingen ondernemen. Dat ging niet altijd zonder slag of stoot. Voordat het de gebroeders Wright lukte om een vliegtuig in de lucht te houden, hebben ze heel wat mislukte pogingen ondernomen. De critici schudden hun hoofd: onrealistisch! Hetzelfde gold ook voor de landing op de maan en het ontdekken van Amerika. De pioniers werden echter niet afgeremd door de twijfelaars. Ook sporters leggen de lat voor zichzelf steeds een stukje hoger. En juist daardoor behalen ze resultaten die eerder als onrealistisch werden gezien. Het succes van Maarten van der Weijden bij het zwemmen van de Elfstedentocht  zijn daarvan ook een mooie illustratie.
 
Op 18 augustus 2018 ondernam Maarten zijn eerste poging om de Elfstedentocht te zwemmen. Zijn doel was deze zwemtocht van bijna tweehonderd kilometer langs de elf steden in Friesland te volbrengen. Hij  heeft dit doel toen uitein­delijk niet behaald, maar hij legde al wel honderddrieënzestig van de in totaal tweehonderd kilometer af. En dat leverde uiteindelijk 4,3 miljoen euro op voor zijn strijd tegen kanker. Wat een fantastisch resultaat!. Zou hij dit resultaat ook behaald hebben als hij zich een ‘realistisch’ doel had gesteld van bijvoorbeeld negen steden? Waarschijnlijk niet! Juist zijn geloof in de mogelijkheid, het vertrouwen in zichzelf, zijn bereidheid om zich helemaal te geven en zijn volharding, hebben het mogelijk gemaakt om dit te doen. Zou hij zich ongelukkig hebben moeten voelen omdat zijn doel niet behaald was? Nee, zijn doel was een gedurfd uitgangspunt. En hij heeft zich niet laten frustreren door de resultaten. Als doelen realistisch moeten zijn, bestaat het gevaar dat ze naar beneden worden bijgesteld om ze maar te kunnen behalen. Maar dat heeft Maarten niet gedaan.
 
Maarten van der Weijden koos ervoor om het opnieuw te doen. Na te zijn gefinisht zei Maarten hier het volgende over:

'Als jij nu iets heel graag wilt, en de eerste keer lukt het niet, dan mag je het best nog een tweede keer proberen.'

We kunnen wat dit betreft veel van Maarten leren. Hij verstaat immers de kunst om doel en resultaat van elkaar los te koppelen: streven naar het hoogst mogelijke doel, genieten als het goed lukt, maar niet gefrustreerd te raken als het resultaat anders uitpakt. Aan het resultaat kun je immers niets meer veranderen. Waardeer het als dat goed is. Leer ervan als het tegenvalt. En durf opnieuw (schijnbaar) onrealistische doelen te stellen. Tegenslagen hoeven u niet van slag te brengen. U doet wat u kunt en u laat u niet ontmoedigen als de resultaten anders uitpakken. Meer over deze denkwijze kunt u lezen in mijn boek: Doe niet zo moeilijk, de kunst van het relativeren. Dit boek is via een van onderstaande links te bestellen:
 
Via bol.com
Via Managementboek.nl
 
Meer over dit onderwerp kunt u lezen op: www.relativeren.nl
Lees ook het artikel: Onrealistische doelen brengen u verder.

 
 Doorsturen    1 reactie

 
 
 
Over de auteur:
Frank van Marwijk is Nederlands bekendste lichaamstaalexpert (lichaamstaal.nl). Zijn kennis van sociaal-psychologische inzichten combineert hij met scherpe observaties uit de praktijk. Van Marwijk is auteur van onder meer de bestsellers Manipuleren kun je leren, en Het Groot Complimentenboek (samen met Hans Poortvliet). In 2017 schreef hij het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie: Lichaamstaal, alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden. Recentelijk is hij in het nieuws rondom het thema relativeren. In 2019 verscheen zijn boek: Doe niet zo moeilijk, de kunst van het relativeren
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
peter zzp.boekhouder  |   | 
11-07-2019
 | 
07:44 uur
In de film Peaceful Warrior is turner Dan Millman de ZZP’er die ook met tegenslagen te maken krijgt en met behulp van zijn leermeester Socrates (gespeeld door Nick Nolte) op zoek gaat naar de liefde voor wat hij het liefst doet.

Maarten doet dat ook, hij heeft een passie en laat zich niet uit het veld slaan als het de eerste keer niet lukt. Hij werkt-sport vanuit zijn hart.

Dan Millman transformeert in de film van een klagende turner -die bezig is bezig met het verleden en met de toekomst – in een topsporter die geniet van de weg in het heden.

Succes

Wie bezig is met het verleden zal NU nooit gelukkig (lees: succesvol) zijn.


Hoe kan jij als ZZP’er succesvol zijn?

Tip: schaf de film Peaceful Warrior aan, die zorgt ervoor dat de langspeelplaat over het verleden en de toekomst niet telkens hetzelfde refrein laat horen.

De film gaat over werken vanuit je hart en laat je het verschil zien tussen worden (de toekomst) en zijn (het heden).

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10