Reactie: Never ever ever alle neuzen dezelfde kant uit willen hebben, ten eerste werk je hier gigantische tunnelvisie mee in de hand, je kweekt er schapen mee en je bereikt er krimp mee. Zorg ervoor dat je duidelijk maakt waar de organisatie heen moet, maar laat voor de rest alles open voor eigen initiatief. Want wie ziet het gevaar van achteren komen als iedereen als een schaap keurig dezelfde kant op kijkt???
Reactie: @Danny ja dat klopt
@Alexander Bedankt. Je hebt gelijk, alleen ik kan inderdaad bij dit blog maar 1 foto plaatsen. Om de verschillen echt goed te laten zien is het altijd mogelijk om eens te komen passen met mijn paskragen van overhemden en colberts.
Ik kreeg via Twitter ook een opmerking van iemand die het jammer vond dat ik de t-shirts achterwege liet. Ik heb juist de overhemden eruit gelicht omdat deze meer mogelijkheden bieden. Een heren t-shirt heeft 2 kragen de ronde hals en v-hals, in tegenstelling tot het overhemd, dat veel meer kragen biedt. Ook met de mouwen en de snit van het overhemd kun je meer kanten op. De t-shirts hebben natuurlijk wel verschillende dessins en kleuren. Deze kunnen zeker iets zeggen over je persoonlijkheid. Maar zorgt dit er ook voor dat je uitstraling krachtiger wordt?
Ik vind de uitstraling van een t-shirt erg casual, houd daar rekening mee. Met een colbert erover wordt dit formeler. Colberts hebben ook veel vormen en zelfs verschillende revers vormen, die je figuur en gezicht beinvloeden. Inderdaad interessant om daar nog eens een andere keer over te schrijven.
Reactie: Als we het gezamenlijk willen hebben over vertrouwen en betrouwbaarheid, dan zijn deze cijfers nogal geflatteerd. Want de voorbije drie jaar alleen al hebben we financieel debacle op debacle mogen ervaren waarvoor niet alleen de belastingbetaler telkens weer mocht opdraaien voor falend beleid door incompetentie en impotentie, maar uiteraard ook het debacle van de banken die aan de basis heeft gestaan van deze crisis.
Even voor uw eigen beeldvorming mijn beste lezeres, lezer. Waar is de bankencrisis uiteindelijk door ontstaan? Doordat de financiële instellingen schulden bleven opkopen tot een niveau dat er geen enkele winst meer te behalen viel. De transacties, wanneer je die even terug beziet, heeft de grenzen van idiotie met verve overschreden en elke bankanalist, fore caster, politicus heeft geroepen dat het uiteindelijk tot winst zou leiden.
Het mag ook worden gezegd dat de winsten, vooral aan een kleine groep werd uitgekeerd, en diegenen die al die tijd garant hebben gestaan voor de financiering van die transacties, de consument en klant van de banken, kregen de zwarte piet toebedeeld. Niet alleen van diezelfde impotente en incompetente bankiers, maar later ook nog eens van de impotente en incompetente politici en ambtenarij.
Onbetrouwbare politici, incompetente ambtenarij
Het moge duidelijk zijn, even verwijzend naar de leugen van Kok, de handtekening van ene JP Balkenende, Een vluchtende Camiel Eurlings, Een zichzelf verschrikkelijk geweldig vindende wouter Bos, en vele van hun voorgangers overigens, dat het beeld dat deze mensen aan de betalende belastingbetaler in Nederland heeft achtergelaten er eentje is van puissante eigendunk en zelf verrijking.
Hebben we het niet over krankzinnig kostende debacles zoals de HSL, Tolpoorten, Betuwelijn, EPD en menig ander onhaalbaar grote projecten, dan weten wij dat er kisten vol verklaringen en uitleg klaarstaan voor al die deelnemers. We weten eveneens dat men zaken zo heeft ingeregeld dat men ambtelijk gezien nergens op kan worden aangesproken. Als laatste klap in het gezicht hebben we een voormalig MP en een minister van financiën van Nederland zien overstappen naar een clubjes die voornamelijk uit overheidsopdrachten bestaat, om daar een idioot salaris op te strijken die uiteindelijk door u en mij middels de belastingen wordt betaald. Go Figure.
Vertrouwen in bedrijfsleven
Ook het bedrijfsleven zou zich eens even achter de oren moeten krabben. Binnen de NV NL, waren de zaken helemaal zo slecht nog niet geregeld. Toegegeven, zakelijk gezien mocht er wel iets aan de ontslagvergoedingen worden gedaan door een soort plafond in te stellen. Maar neen. De zakenwereld zou de zakenwereld niet zijn als men niet graag ‘Hard Ball’ kon spelen. We moeten naar het Amerikaanse model streven. Het gehele ontslag systeem moet op de schop. De zaken die jarenlang aan het Human Capital hebben verdient hebben de voorbije 5 jaar laten zien hoe men tegen dit Human Capital aan keek.
Klaarblijkelijk als ballast gezien het geen heeft plaats genomen. Men klaagt steen en been de juiste mensen niet te kunnen vinden en dus moeten wij ….. Dit laatste natuurlijk wanneer men het voor elkaar heeft gekregen, m.h.v. Balkekende, Donner, Kamp, dat men de oudere kenniskern, op vrij eenvoudige wijze naar buiten had gewerkt. Iedereen moest immers maar lekker zzp-er worden? Jawel, ook zij die de finesses van het commerciële zakendoen niet eens in de vingers bleken te hebben. Iedereen deed hier aan mee. Werknemers, overheid, UWV. Heel VOC is een aanzienlijke generatie aan kennis en ervaring zo naar buiten gewerkt.
Het IMF heeft Donner al twee maal op de vingers getikt, de laatste keer in 2008. De wijze waarop men bezig was zou een aanslag betekenen op de zakelijke continuïteit qua bemensing. Nederland is nu eenmaal geen VS.
Momenteel klaagt menig HR, recruiter en manager ‘Het Talent’ maar niet meer te kunnen vinden. Iedereen is plots Talen Manager en menig een schreeuwt de ander toe hoe met Talent om te gaan. Dat ‘Talent’ heeft al ervaring met hoe men tegen talent aan kijkt en hoe men met talent om denkt te kunnen gaan en heeft daar zo diens eigen antwoord op. Want, waarom zou ik als talent, mij ernstig zorgen moeten maken over ‘een organisatie’, die, wanneer het hen al of niet goed dunkt, gewoon aan de kant zet en zich om mij als talent geen seconde bekommert. Ik denk dat men eens even moet kijken naar wat men zelf heeft bewerkstelligt op dit vlak.
Maatschappelijke en sociale belangen cruciaal voor winnen vertrouwen
Door het volgen van de ingeslagen weg is men de cohesie binnen de NV NL vrijwel volledig kwijtgeraakt. Immers, wanneer men zich alleen om zichzelf bekommert, lokt dit gedrag ook bij anderen uit en dat heeft zo diens weerslag. Als de onderlinge, van overheidswege ingestelde solidariteit op deze wijze aan afbraak ten prooi heeft gelegen, komt men tot een totaal gebrek aan vertrouwen in overheid en bedrijfsleven. Ongeacht alle idiote retoriek en zelfreinigende excuses en verklaringen, U heeft gezamenlijk een Moloch in het leven geroepen die meer verliezers kent dan winnaars.
Winnen van vertrouwen kan immers alleen als u betrouwbaar bent en die betrouwbaarheid is voor menig een ver te zoeken, op breed en verschillend vlak. Klaarblijkelijk is dit gegeven nog steeds niet doorgedrongen tot de huidige politicus of CEO.
‘Iemand als ikzelf’ meest betrouwbare woordvoerder
Natuurlijk vind een ieder allereerst zichzelf het meest geweldig. Tenminste als je of egotripper bent, los van de wereld, geschift of over ambitieus? Als we het hebben over betrouwbaarheid van de informatievoorziening zoals hier aangegeven, dan moet men nog maar eens naar zichzelf gaan kijken waar het op betrouwbaarheid van informatie aankomt.
Voorbeeld.
Bos,”Wij zullen redelijk ongeschonden door deze crisis door komen. We staan er goed voor. Ik kom net bij Aegon vandaan en ook die staan er goed voor…….” Een week later vroeg Aegon staats steun aan en kreeg die ook, evenals de falende banken en bestuurders.
De Jager,”Griekenland zal de steun, met interest, aan Nederland tot de laatste cent terug betalen……” Klaarblijkelijk heeft JK op school niet erg opgelet. Immers, een kale kip is moeilijk te plukken en we hebben geen enkele verslaggever kunnen betrappen op kennis en ervaring, klaarblijkelijk, zeer kritische ragen te stellen of onderzoek te doen.
Het percentage rectificaties en journalistieke missers is zelden zo hoog geweest als de laatste vijf jaar. Menig journalist heeft klaarblijkelijk weinig te maken met hoor en wederhoor of feiten onderzoek. Men neemt, gejaagd als men kan zijn, klakkeloos nieuws van het ene na ander over zonder zich te bekommeren om de juistheid van die informatie.
Als scores, binnen vijf jaar gemeten, met zulke percentages dalen, dan is dat een teken aan de wand betreffende de kwaliteit van hen die informatie de wereld in brengen. Niets meer en niets minder. En ook hier zien we dan tenslotte dat de noodzakelijke kwaliteit van informatie eveneens aan ernstige erosie onderhevig is gebleken.
Het is heel eenvoudig.
Als een politicus niet wil begrijpen dat wanneer je onbetrouwbare lieden steunt met geld van de belastingbetaler, die door diezelfde onbetrouwbare lieden, al jaren op de meest uiteenlopende manier is benadeeld, maar dan als klant van de bank, en geen rekening houd met de belangen van klant/belastingbetaler? Dan word je door die klant/belastingbetaler als onbetrouwbaar aangemerkt. Dat beeld is door Eurling, Balkenende, Bos en straks een leuk plekje voor Jan Kees de Jager in het bedrijfsleven, alleen maar bevestigd.
Als het bedrijfsleven niet wil inzien dat je iedereen nodig hebt om een bepaald zakelijk niveau te kunnen garanderen, word door andere economieën voorbij gestreefd.
Als je de gemeenschappelijke solidariteit en cohesie afbreekt, krijgt egoïstische mensen die zich nergens meer om willen bekommeren. Als rücksichtslose verdeel en heers het doel is geweest van ondoordacht opererende overheid en bedrijfsleven, dan is men daar aardig in geslaagd. Inertie, gebrek aan vertrouwen en onverschilligheid is dan wat rest.
Reactie: Met een dergelijke weergave kunnen doorsnee managers niet zo heel veel. Immers, als de vraagstelling niet bekend is kan er van alles worden geconcludeerd en krijg je uiteindelijk ook dit soort weergaven.
Het is bijzonder moeilijk een dergelijk \'generiek\' onderzoek te doen alleen al om het gegeven dat een Duitser geen Fransman is en een Deen nu eenmaal geen Nederlander. Hoe graag we ook Europeaan willen worden.
Reactie: Mijn ervaring is dat het heel erg belangrijk is om zelf de motivatie te bezitten en een goede toekomstvisie. Deze motivatie en visie moet je bijna passioneel en met hartstocht kunnen overdragen op je leidend team.
Snelle periodieke evaluaties en 1 op 1 meningsuitwisselingen waarbij ruimte is voor je teamleden om zich uit te drukken helpen het team hun motivatie te verbeteren/behouden.
Heel belangrijk hierbij is: Een bedrijf is geen democratie/politiek systeem! Je kan nooit iedereens mening en stem in uitvoering brengen. Geef dus ook niet de indruk dat elk idee recht op uitvoering heeft, want dan krijg je conflictsituaties en populariteitsstrijd onderling.
Reactie: Alweer een top artikel Desiree! Persoonlijk zou ik graag wat meer goede foto\'s voorbeelden willen zien, van hoe een man er prima uitziet, maar wellicht dat het wegens technische redenen niet kan? Hoe dan ook je tekst is helder! Al draag ik zelf niet zo vaak en ook niet zo graag overhemden, ik hou meer van shirtjes en colbertjes.. misschien een keertje een artikel daarover?
Reactie: Het voorbeeld van de verkoper van begrafenisverzekeringen geeft goed weer hoe het genereren van warme leads werkt. Een voorbeeld dat ik hieraan toe wil voegen is het voorbeeld uit de automobielbranche. Daar zegt men “de eerste auto wordt verkocht in de showroom, de tweede in de werkplaats”. Veel bedrijven zijn zich hiervan niet of onvoldoende van bewust. Naast de goede service/kwaliteit die de service afdeling moet leveren ligt hier ook een prachtige mogelijkheid om dezelfde vraag te stellen als de verkoper van begrafenisverzekeringen. Servicemedewerkers durven deze vraag niet te stellen. Door over deze drempel te stappen levert dit veel nieuwe kansen voor het bedrijf op. Wij boeken goede resultaten met deze aanpak.
Reactie: De ene platitude na de andere bêtise. Stommiteit op stommiteit gestapeld.
''in de toekomst zal dit juridisch beter onderbouwd zijn'' ja, lummel, in de toekomst zal IEDERE ontwikkeling van nu juridisch beter onderbouwd zijn.
Open deuren en gezwatel.
Wie citeerden we ook al weer? Ach ja, Adjiedj Bakas. Nog netje geen graadje erger als Vincent Evers, ook zo'n dubbeltje-per-uur goeroe voor al uw bruiloftsfeesten. Een stukje van niks dus. Als de moderne manager zich dáár op moet oriënteren....
Reactie: Allereerst proficiat met het tien jarig bestaan!
En complimenten voor het feit dat u zich realiseert dat er veranderingen nodig zijn en dat deze tijd en moeite kosten.
Wat het ingewikkeld maakt is dat je met mensen werkt die allemaal op hun eigen manier denken over en reageren op veranderingen. Daar komt bij dat je tegelijkertijd ook die veranderingen moet doorvoeren en je bedrijf draaiende moet zien te houden en zelfs moet laten groeien. U hebt iemand nodig om u te helpen het overzicht te krijgen over al deze gebieden, zodat u steeds weet waar u staat en waar u moet bijsturen. Daarnaast zijn gesprekken, zowel individueel als in teamverband nodig met het personeel om van hen te horen wat zij nodig hebben om goed te kunnen blijven functioneren en is het goed om tegelijkertijd de werkprocessen te bekijken en aan te passen. Kortom veel zaken die tegelijk aangepakt moeten worden.
Ik reageer op dit artikel omdat ik pas samen met man ons eigen bedrijf ben gestart waarmee wij ondernemers juist met deze problematiek helpen. Wij hebben met de combinatie van onze ervaring met en opleiding op het gebied van bedrijfsoverdracht en coaching hiervoor een unieke aanpak ontwikkeld waarbij juist al die aspecten tegelijk worden opgepakt en begeleid. Onze website is nog in ontwikkeling.
Wij van Successie in Bedrijf wensen u in ieder geval heel veel succes!
Reactie: ja ik vind dit artikel verhelderend. binnen ons bedrijf doe ik ook elk jaar een presentatie, maar ik zelf wil ook wat verandering daarin zien. dus dit artikel helpt mij goed opweg.
blijf schrijven, want zoals de bijbel zegt: er is niets nieuws onder de zon. het is slechts dat wij de dingen verder aanscherpen.
Reactie: Hoe verder je leest, hoe meer onzin je tegenkomt.. Hoewel een aantal trends inderdaad zouden kunnen komen is het merendeel zonde van je tijd om te gaan lezen.
Wat me van een cursus Sales Engineer ooit is bijgebleven en het was zo symptomatisch voor de inzichten van die tijd, was het volgende.
Een deelnemer vertelde in de klas dat hij een offerte had uitgebracht voor 25 meter kabel bij een aannemer. De docent, een manager van Philips, zei dat dit verkeerd was en dat hij aan die kleine offerte beter geen aandacht had moeten besteden. Dat was teveel moeite geweest voor die kleine offerte en de kosten waren te hoog etc.Onze klasgenoot werd behoorlijk te kak gezet.
Leuk was het om zes weken nadien te horen, dat de klasgenoot als enige die offerte had uitgebracht bij die aannemer. Dat werd beloond met een opdracht van 25.000 meter oftewel 25 kilometer kabel. Juist omdat hij de moeite had genomen om netjes aan het verzoek van een offerte te voldoen. U snapt natuurlijk wel dat we de docent even stevig op de hak hebben genomen.
Niets is wat het lijkt of het lijkt dat het niets is.
Reactie: Toch wel jammer van dhr. Smeets dat hij hier zo op reageert. Uitzonderingen daargelaten handelt de gemiddelde verkoper niet zo als hij en z'n schoonvader. Als dat zo zou zijn heb je immers geen verkopers meer nodig, doch uitsluitend ''aandachtschenkers''. Dan wordt er niet meer verkocht, maar automatisch ingekocht.
Het is goed dat Michel er zo over schrijft, zodat verkopers er toch weer aan herinnerd worden. Men weet zo gauw argumenten te bedenken waarom iets niet lukt en heeft kennelijk nog steeds moeite te ontdekken wanneer een deal niet doorgaat; ''we hebben toch zo'n mooi bedrijf/product''? Kortom, lekker blijven schrijven Michel.