zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De Toekomst van Privacy in twaalf interessante punten

23 januari 2012 - "Gratis social media zoals Facebook zijn mogelijk doordat adverteerders denken dat mensen op social media communiceren wat ze echt denken en voelen. Maar burgers liegen veel op social media en geven er onjuiste informatie, waardoor adverteerders te vaak de plank mis slaan. Daardoor wordt de investering van adverteerders-euro's in social media minder rendabel. Dat slaat een van de fundamenten onder social media weg."


Dit zegt Adjiedj Bakas, volgens Managementboek.nl 'de trendwatcher des vaderlands', in zijn nieuwste boek Het Einde van de Privacy, dat vrijdag verschijnt. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Bakas' observatie wordt ondersteund door verschillende onderzoeken (onder andere van Forrester Research). 



Sociale media geen remedie tegen eenzaamheid
Social media zijn volgens Bakas om meer redenen over hun hoogtepunt heen. "Het onderhouden kost teveel tijd, mensen zijn eenzaam (een kwart van de Nederlanders noemt zichzelf eenzaam) en zien die eenzaamheid niet opgelost worden door Facebooken, Hyven, chatten, skypen, msn-en, cammen en whattsappen met andere mensen. Amerikaans onderzoek laat zien dat Amerikanen eenzamer zijn geworden sinds de komst van mobiele telefoons, email en internet: twintig procent van de Amerikanen zegt nu minder intieme vrienden te hebben dan twintig jaar geleden en 30 procent zegt helemaal geen intieme vrienden te hebben. Ik denk dat het in Nederland ook die richting op gaat. Mensen zullen de voortgaande digitalisering wel blijven benutten, maar steeds selectiever. Digitalisering zal goed gebruikt worden om efficiënter te werken, zoals we nu al zien bij politie en justitie dankzij de inzet van de videoconferencing-systemen. Aan de andere kant krijgen we een zekere ontdigitalisering. Papier komt terug." 

Persoonlijke aandacht
Bakas stelt dat de populariteit van e-cards terugloopt. "Mensen willen liever persoonlijke aandacht, ook in de vorm van papieren handgeschreven kaartjes en briefjes. PostNL signaleert ook een terugkeer van de papieren kaart en gaat weer enveloppen drukken. Zelfs Anthony House, de Europese privacychef van Google, zegt in het boek dat hij weer papieren backups maakt van zijn privédocumenten en foto's. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk." 

Open internet is voorbij
Bakas stelt dat een baby van twee maanden oud al in twintig databestanden zit. Volwassenen zitten in duizenden bestanden en al uw digitale sporen op internet kunnen steeds beter gekoppeld worden door datamining en business analytics. Zo kunt u als consument precies de producten en diensten op uw computerscherm of smartphone ontvangen die bij u passen. Bakas: "Dat is prachtig. Maar het open internet is hiermee voorbij. Als u straks ook gepersonaliseerd nieuws krijgt betekent het dat mensen meer uit elkaar gespeeld worden en dat ze meer tegenover elkaar komen te staan. De oplossing voor dit alles is het invoeren van betaald internet, naast gratis internet". 

Twaalf punten 
Bakas beschrijft in twaalf punten waar we volgens hem heen gaan. 

1. Open internet verdwijnt
Nu al kunt u e-books die u op Amazon.com koopt alleen lezen met Amazon's e-reader Kindle, muziek die u wilt beluisteren op uw Ipod, Iphone of Ipad is alleen te koop via Apple's Istore en dit is nog het begin. Internet compartementaliseert in de toekomst nog veel scherper. 

2. We krijgen naast gratis internet een betaald internet
Zoals er tolwegen en publieke wegen zijn, krijgen we dat verschil ook op de digitale wegen. Het betaald internet onderscheidt zich doordat u als consument het management van algoritmen helemaal naar uw eigen hand kan zetten. Op het betaalde internet kunt u ook uw digitale sporen wissen. Nare berichten die over u de ronde doen op het net, kunt u verwijderen. Op het publieke net zetten adverteerders de algoritmen naar hun hand en met het geld dat ze daardoor verdienen sponsoren zij het gratis net. U kunt als consument straks kiezen. 

3. Datamining en business analytics worden groeisectoren

In iedere branche gaan mensen zich hierin specialiseren en voortoekomstige fusies en andere samenwerkingsvormen van bedrijven zijn data straks belangrijker dan andere factoren zoals financiën. 

4. Cybercrime wordt groot en de bestrijding ervan ook

De arbeidsmarkt voor mensen die wiskunde en IT gestudeerd hebben groeit fors en bedrijven en overheden werken straks prima samen om cybercrime te bestrijden. Cyberwarfare wordt een taak van het vernieuwde leger, de computer is straks de nieuwe tank. Na jaren van krimp, malaise en bezuinigingen groeit het leger straks weer. 

5. Ieder individu heeft straks een digitale identiteit

Dit is inclusief DNA-paspoort en medisch dossier en wordt opgeslagen in de Cloud. U ontsluit elementen van die identiteit voor degenen die dat van u mogen krijgen. De enige die overal toegang toe heeft is de overheid. Uw digitale identiteit is gekoppeld aan goed burgerschap. Beroepsprivacybewakers zijn nu nog links, anti-bedrijfsleven en anarchistisch maar ook dat verandert en nuanceert. In de Eeuw van de Burger begrijpen straks ook privacywaakhonden dat een burger een inbreker digitaal aan de schandpaal nagelt. De Middeleeuwen keren terug, alleen technisch beter gefaciliteerd. 

6. Cloud computing wordt de komende jaren groot, maar de cloud is niet bestand tegen oorlog

Er komen meer oorlogen en revoluties in de wereld. Er komt een prijzenslag onder aanbieders van cloud diensten en de servers komen meer in eigen land. Juridisch wordt de cloud straks beter onderbouwd dan nu het geval is. Er komen hybride vormen en uiteindelijk slaan bedrijven en burgers straks een deel van de data weer dichterbij op. 

7. De IT-industrie groeit naar volwassenheid

Te dure en mislukte ingewikkelde IT-projecten horen straks tot het verleden. Ook opdrachtgevers ontwikkelen meer IT-kennis zodat ze een professioneler opdrachtgeverschap kunnen ontwikkelen. 

8. Bij uw dood wordt uw digitale identiteit direct vernietigd

Uw nabestaanden krijgen geen inzicht in uw mailverkeer. Voor de stapsgewijze vernietiging van uw digitale identiteit komen goede maatregelen. U kunt digitaal voortleven op sites als Respectance.com en voor het geval u uw toerekeningsvatbaarheid verliest wordt het beheer ervan geregeld via uw levenstestament. 

9. Fysieke en virtuele wereld vervagen

Er komen fascinerende gadgets zoals een jas die u onzichtbaar maakt en een camera die dwars door betonnen muren heen filmt. Dankzij de net ontdekte neutrino’s kunt u straks terugreizen in de tijd en getuige zijn van bijvoorbeeld de eerste kus van uw ouders, mits u dat überhaupt wilt natuurlijk. Tijdreizen zijn straks normaal en de geschiedenis kent geen geheimen meer. Daardoor krijgt mystiek nieuwe waarde. 

10. Hoe meer we online leven, hoe belangrijker ons offline leven wordt

We leren de digitalisering, die nu de menselijke maat ontstegen is, beter te managen. Veel dingen die gevirtualiseerd waren worden teruggedraaid. Een conflict vecht u straks niet meer met kwaad ingetypte scheldwoorden op social media uit, maar weer gewoon face-to-face. De e-card verliest terrein, de papieren wenskaart keert terug want die is persoonlijker. We gaan belangrijke dingen weer op papier bewaren, de papieren back-up keert terug. We ontdekken steeds meer hoeveel gejokt wordt op social media en datingsites, verslaving aan social media vermindert en de romantiek keert terug. Voor heimweemarketing is een grote toekomst. 

11. CSI wordt werkelijkheid

Forensisch onderzoek groeit naar grote hoogte en de arbeidsmarkt voor forensisch deskundigen groeit navenant. Een rechter kan straks dankzij neutrino's terugreizen naar het tijdstip waarop een moord plaatsvond, de dader zijn misdaad zien begaan en er een oordeel over vellen. Dankzij al het forensisch werk dat met IT fijnmaziger dan ooit heeft plaatsgevonden kan hij makkelijker en sneller een vonnis vellen. Ook de rechterlijke macht digitaliseert snel. 

12. Het elektronisch patiëntendossier komt er toch

Maar wel in andere vorm dan de overheid oorspronkelijk bedacht had. Als u niet wilt dat iedereen weet dat u ooit een SOA hebt opgelopen, dan kunt u dat element van uw dossier afschermen.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CBP: Deze tijd vraagt om privacytoezichthouder met tanden
 Generatie C verkiest gemak boven privacy
 Facebook-gebruiker beschermt privacy steeds beter
 De ViNT nieuwe Media top tien: privacy belangrijker dan planeet
 
 
reacties
 
Bram  |   | 
23-01-2012
 | 
14:08 uur
Hoe verder je leest, hoe meer onzin je tegenkomt.. Hoewel een aantal trends inderdaad zouden kunnen komen is het merendeel zonde van je tijd om te gaan lezen.
Paul van der Hart  |   | 
23-01-2012
 | 
17:12 uur
De ene platitude na de andere bêtise. Stommiteit op stommiteit gestapeld.

''in de toekomst zal dit juridisch beter onderbouwd zijn'' ja, lummel, in de toekomst zal IEDERE ontwikkeling van nu juridisch beter onderbouwd zijn.

Open deuren en gezwatel.

Wie citeerden we ook al weer? Ach ja, Adjiedj Bakas. Nog netje geen graadje erger als Vincent Evers, ook zo'n dubbeltje-per-uur goeroe voor al uw bruiloftsfeesten. Een stukje van niks dus. Als de moderne manager zich dáár op moet oriënteren....
Pieter van der Pijl  |   | 
26-01-2012
 | 
06:19 uur
\\\'\\\'Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie neemt het eerste exemplaar in ontvangst.\\\'\\\' Heeft die man niets beters te doen dan aan zulke aperte onzin aandacht te besteden. Laat hij ACTA eens goed lezen en die samen met dit boek in de prullenbak gooien.
Erik Martin Jansen  |   | 
28-06-2012
 | 
12:23 uur
Sorry, maar ik ben opgehouden met lezen na punt 1.
Amazon boeken kun je op iedere computer lezen via de Kindle software.
Het probleem is dat je gekochte boeken niet zomaar kunt uitlenen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10