Reactie: Niets mis met plan van Klijnsma, vraag me alleen af of we überhaupt iets bereiken met al deze acties: 10000 jongeren aan een baan helpen, 22400 50plussers middels een actie aan een baan helpen,SROI projecten etc.
Plannen zijn mooi maar hoe gaat het in de praktijk er echt aan toe. Is er al eens onderzocht of dit soort plannen ook daadwerkelijk op lange termijn iets oplevert. Politiek heeft meer aandacht voor uitbuiting van de Polen en Portugezen bij het A2 project in Maastricht ,daar worden op zeer korte termijn direct maatregelen genomen om een onderzoek te starten.
Reactie: Graag ook bedrijven aangeven dat 50 plussers willen en kunnen werken. Zelf heb ik artritis in de nek wervel maar ik geef niet op. Wij hebben dezelfde rechten als iedereen heeft. Niet alleen de rijken! Wij hebben ook het recht van ons leven te kunnen genieten. Vanaf mijn 15de gewerkt en dan heb je volgens bedrijven en regering opeens afgedaan als 50 bent?, Onzin!
Reactie: Jos een duidelijk verhaal, vooral het onderwijs zou gebaat zijn met een andere houding. Vergeet de strijd met de telefoon maar gebruik deze. Laat jongeren zien wat je ermee kunt. Hoe leer je beter dan het te ervaren door het zelf te zoeken. Veel meer leerrendement dan het klakkeloos uit een boek te leren en het een paar uur later vergeten te zijn. Jos schrijf ook eens iets vaker over HPI. Zeer interessant, ik leer veel van je oude collega.
Groet John
Reactie: Naast onbekendheid en wens tot bezit, heeft 'sharing' mijns inziens nog een inhaalslag te maken. Het heeft ook negatieve associaties, zoals door 'time-sharing'. Dat is/was een aankoop waarbij bijvoorbeeld een aantal weken onderdak voor de vakantie wordt gekocht. Dan zat men ook vaak vast aan hoge kosten voor onderhoud, schoonmaak enzovoort. Vaak werden die contracten wat beter voorgesteld dan de rekening die men achteraf periodiek voorgeschoteld kreeg.
Maar duurzaam ondernemen of het huishouden duurzaam 'runnen', daar zijn we voor. Dat biedt niet alleen kansen, maar biedt ook (mits goed geïmplementeerd) aantoonbare voordelen.
Barry Mooibroek
Reactie: Het is nieuwsfeit van september 2012.
Ik ben benieuwd of de verhoudingen nog hetzelfde liggen.
Beetje vreemd van managersonline om een oud stuk nieuw leven in te blazen terwijl de omstandigheden anders zijn.
Reactie: Als Sr. IT professional haal ik soms de schouders maar eens op bij dit soort uitingen.
1. Clean Desk Policy
Als zo lang als dat mijn carriere in IT lang is heb ik voor mezelf en mijn collega, de clean desk policy als 'waarheid' gebruikt. Heel sec, papieren zijn niet daar waar zij behoren. PUNT! Als dat wel kan dan heeft de betreffende iets uit te leggen. Het is een eenvoudige mindset die steeds vaker weer over boord blijkt te worden gezet.
2. Voed de medewerkers op
Door het eenvoudig over boord zetten van Human Capital, heeft men het voor elkaar dat de inhoud van dit artikel 95% van de IT goegemeente 'gestolen' kan worden. Zij hebben wel andere zaken aan hun hoofd. Is het niet behoud van baan en functie dan is het wel de jacht naar baan of opdracht.
Met de enorme toename van temps en zzp-ers, de steeds lager geworden tarieven, is er steeds minder animo de werkelijke basale zaken, zoals dit er eentje van is, te onderhouden.
Het artikel, hoe goed bedoeld dan ook, is een zuchtje kakofonie der idiotie die arbeidsmarkt op dit moment is en menig manager is eveneens met veel zaken bezig, maar niet met IT beveiliging en mores.
En dat ziet men dan weer terug in de steeds verder en meer toenemende grootschalige incidenten op het gebied van IT.
Misschien iets om even over na te denken.
Mocht u de white paper gratis en belangeloos willen ontvangen, een email met verzoek volstaat. Gewoon van professional tot professional.
Reactie: Misschien zou je je twee dingen af kunnen vragen wanneer je een blik op dit artikel werpt.
Leg eerst eens uit wat u bedoeld met lean? Niet iedereen is namelijk op de hoogte van wat lean is en wat het beoogt.
De tweede is, met de kennis en ervaring die ik van het huidige HR heb..... HR is vooral... vrijwel NERGENS bij betrokken en VOORAL een eilandje op zich die..... tja.... er werkelijk toe doet?
Dan kunt u wel aannemen dat HR een toegevoegde waarde heeft voor 'lean' en vv, maar wat wilt u nu? Een zwarte piet ergens neer leggen of misschien bereiken dat 'lean' als concept een hoger rendement zou weten te behalen na succesvolle implementatie?
Zoals ik al zei.... Leg eens uit wat lean is. Professionals hebben doorgaans een grote hekel zelf zaken te moeten opzoeken en extraheren. Daar hebben of nemen ze gewoonweg de tijd niet voor.
Stel u vervolgens de vraag hoe u lean neer wil zetten in 'any' organisatie en wat u beoogt. Als dat namelijk al niet uit uw artikel naar voren komt, verwacht er dan geen constructieve feedback op.
@Philip van Londen
Als er ergens al een valkuil is die door velen voor zichzelf werd gegraven.... dan is het'Aannemen dat ...' en acteren vanuit die aanname. Wat u zegt zou zomaar waar kunnen zijn, maar net zo onwaar. En wanneer u er naast zit.... wat denkt u dan? Dat het dan allemaal vanzelf zal gaan?
Reactie: ''Het papier zelf is waardeloos en wordt dus makkelijk verloren, vergeten of weggegooid. Bepaal welke informatie wel of niet afgedrukt mag worden. Zorg dat documenten terugkomen en worden vernietigd''
Het papier zelf is idd waardeloos maar de info erop niet dunkt me en dat is toch waar het om gaat, dat wat er op het papier staat en niet het papier zelf?
En als je dan niet bij machte bent geweest om de bewuste papieren documenten te laten terug komen, wat dan? Ze komen niet vanzelf terug, toch? Bepaalde zinnen in het artikel spreken elkaar tegen. Een beetje een raar verhaal. Wellicht kan iemand het uitleggen?
Reactie: Is het mogelijk en ''normaal'' dat een werkgever de 13e maand besluit in te houden van alle medewerkers om het verlies op die wijze te beperken? Dit verlies is dan overigens voortgekomen door het slecht presteren van medewerkers van de ene locatie en hiervoor dienen de medewerkers van de andere locatie ook op te draaien, terwijl zij een goede prestatie hebben geleverd.
U zult begrijpen dat dit een verhitte strijd op heeft geleverd.
Reactie: De beslissing om het ontslagrechtversoepeling door te zetten is de doodsteek voor de economie .Weinige die nog het vertrouwen behoud in zijn werkgever wat resulteert in verslechtering met de name de woningmarkt en andere grote investeringen waar mensen zekerheid van inkomen voor nodig hebben. Arbeidscontracten hebben geen zin meer en werknemers worden op kosten gejaagd ,gezien je niet meer buiten een dure rechtsbeistands verzekering kunt .
En dan heb ik het nog niet een over de enorme toeloop die we nog te verwachten hebben van de oost Europese bevolking die met deze versoepeling zeker wel een baantje kunnen vinden van een te dure Nederlander.
Reactie: Bekende signalen inderdaad.
Helaas zou ik zeggen.
Hoe wordt je immers succesvol met Lean? Allereerst betekent dit een gedragsverandering. Met als resultaat effectievere processen door een effectievere organisatiecultuur.
Het werken aan die organisatiecultuur is toch bij uitstek ook iets van HR?
Alleen bij het uitvoeren van een eerste pilot zie je nog wel dat de rol van HR nog wat kleiner is. Bij organisatiebrede inzet van Lean kun je hier echter niet meer omheen.
Reactie: @ Peter, ik zie na jouw opmerking nog altijd niet in wat je tegen managers hebt. Jij wilt juist graag dat teamleden managers (voorman) en dan mede-ondernemers worden?! Of lees ik het verkeerd?
Inderdaad is een van de redenen waarom ik niet dieper in ging op zelfsturende teams, omdat er altijd een leider opstaat/aangewezen wordt. (Maar dan wel een die niet de bijbehorende officiële verantwoordelijkheden en salariëring heeft.)
Maar nogmaals, over zelfsturende teams wil ik hier geen discussie beginnen. (Daar zouden we dan een ander artikel bij moeten zoeken. ;-) )
Misschien zien jij en ik op dit moment de term manager verschillend. Voor mij is iedere leidinggevende een manager (al spreek ik zelf liever van leidinggevenden dan managers). Een (meewerkend) voorman, penvoerder, etc, zijn dus (in mijn ogen) allen managers.
Oh, en managementboeken wegen sowieso niet op tegen (gedegen) ervaring...
Reactie: @Ellen, ik ben een voormalige werkgever van managers en ik praat uit 40 jaar eigenaar/werkgever ervaring.
Ik heb een kast vol met managersboeken maar in geen van die boeken wordt beschreven hoe men van een voorman (manager) een ondernemer maakt.
Ook vind men gemakkelijker een manager dan slimme medewerkers die onder een manager excelleren.
Ook in zelfsturende teams wordt er door de teamleden altijd een teamlid als penvoerder (manager) benoemd.
In het internationale conglomeraat waar mijn bedrijf nu toe behoort, 142.000 werknemers en in 2013 €54,8 miljard omzet, is mijn bedrijfsfilosofie richting bepalend en hiermee is zij in alle westerse landen marktleider is geworden.
Veel van onze voormalige penvoerders zijn in de loop der jaren onze mede-ondernemers geworden en ja, wij hebben nog steeds duizenden voorlieden in dienst.
je hebt gelijk. Formeel en informeel leren versterken elkaar. Alleen is het handig om via pull ook de formele kant te benaderen. Dan rendeert een formele interventie nog meer!