Reactie: Ik ben blij dat er aandacht is voor spiritualiteit in management en moedig een ieder van Harte aan die weg naar binnen te gaan en vanuit deze weg van het Hart te leiden. Er is een natuurlijke verbinding tussen Rede en het Hart, soms laten mensen Rede over het Hart regeren. Samen.
Reactie: Ik vraag mij af of het een team probleem of een organisatieprobleem is. Hoe transparant is de organisatie in haar communicatie. kan,kon de teamleider bij haar manmager terecht en wat heeft die er mee gedaan. kortom het probleem wordt misschien wel heel makkelijk bij de teamleider neer gelegd. Deze maneuvre die de organisatie maakt komt mij indirect over en draait iedereen om de hete brei heen. Speel open kaart met betrokkenen daar bereik je veel meer en voelen mensen zich ook serieus genomen en hoeft niemand bang te zijn voor de acties die hij/zij onderneemt.
Reactie: Het evenwicht tussen de harde zakenwereld en de spiritualiteit is zeker een goede zaak.
Op dit ogenblik zijn er mensen die puur zijn en hoog staan op spiritueel vlak en last hebben van de harde wereld rond zich (eigenaardig genoeg zoeken zij deze wereld op om er uit te leren). En de ego's (vanuit het ik denkend individu) zijn heel veel gebaat met lessen over spiritualiteit. Maar zijn ze er klaar voor? Staan ze er open voor? In Nederland staat het beleid hier al een tijd voor dan in Vlaanderen. Maar stap per stap leren we van elkaar.
Veronique
Reactie: De faalkosten bij het selecteren van nieuwe medewerkers ligt gemiddeld erg hoog. Hoe vaak komt het niet voor dat iemand na zijn proeftijd toch blijft werken terwijl het rendement van de nieuwe medewerker niet optimaal is. Investeer daarom in een goede sollicitatietraining en laat kandidaten een competentie onderzoek doen. Op deze wijze nemen de faalkosten sterk af en wordt vooraf een veel duidelijker beeld gecreëerd van de nieuw aan te stellen medewerker. Bel of mail mij anders eens dan vertel ik je graag over mijn ervaringen.
Reactie: Ik heb zelf net een dochter van 6 maanden en ik denk niet dat ik erg productief zal zijn als ik weet dat mijn dochter 2 deuren verder ligt.
De verleiding zou voor mij persoonlijk heel groot zijn, om steeds even naar haar toe te lopen en te spelen of te knuffelen.
Nee, laat mij me maar concentreren op mijn werk als ik er ben en als ik thuis ben kan ik me volledig met mijn dochter bezig houden.
Voor mij een zeer interessant onderzoek.
Ik werk bij de afdeling 'training en documentatie' bij RAVO BV, zie site www.ravo.nl
Ik ontwikkel zelf technische trainingen voor personeel en klanten. Het belang van trainingen wordt breed gedragen door het management.
Het grote manco, in mijn beleving, is dat zowel het management als personeel matig tot slecht communiceren.
Zelfs een communicatietraining (van meerdere dagen voor alle medewerkers) blijkt weinig invloed te hebben.
Het belang van een heldere en persoonlijke communicatie wordt vaak onderschat. Is het onderwerp communicatie ook een deel van jou onderzoek? Wat is je mening hieromtrent?
Reactie: Conflicten zijn een zeer omstreden punt in het bedrijfsleven. Van jongs af hebben we geleerd om 'geen ruzie te maken' oftewel: conflicten te vermijden vaak door ontlopen. Echter, dit kan de relatie schaden omdat emoties opgekropt worden, buiten proportie groeien en uiteindelijk toch in een enorme explosie de oppervlakte bereiken.
Toch kunnen conflicten, mits juist gehanteerd, motiverend werken, energie vrijmaken voor positief gedrag, verbetering in structuren aanbrengen etc. Als bedrijfscounsellor en conflictmediator geef ik daarom trainingen zodat men niet uit angst een conflict zal vermijden. Maar positief confronterend kan werken, kan relativeren en anderen bemoedigen om hetzelfde te doen.
Angst is een slechte motivator.
Reactie: Hoera, weer een kort door de bocht bericht over zwangerschapsverlof! De boodschap die hierachter zit is natuurlijk ''kindje krijgen? Gewoon doorwerken tot de bevalling en de dag erna weer aan de slag''. Hou toch op! Een lichaam dat een kind maakt levert een topprestatie. In korte tijd neemt het lichaamsgewicht met 25% toe en af. Mag dat lijf ook even herstellen? Als betaald voetballers na een wedstrijds van 1,5 uur al rustdagen hebben, waarom wordt dat zwangere vrouwen niet gegund!
Reactie: Goede teamsfeer, open communicatie, eerlijkheid en ook duidelijkheid. Wat een braaftaal om in termen van Joep Schrijvers te spreken. Ik zou uitgaan van jouw eigen belang: ben je als interimmer aan deze klus begonnen? Zorg dan dat je de uren goed besteed, hou jezel op de vlakte en spreek na afloop de gedachten uit die je in je vraag geformuleerd hebt. Ben je tijdelijk gedetacheerd vanuit je werkgever? Zorg dan dat je naam niet besmet raakt door al te vele betrokkenheid te tonen bij de falende teamleider. Een effectieve strategie zou het dan kunnen zijn een aantal plannen te ontwikkelen waar meerdere mensen enthousiast op kunnen samenwerken. Falende teamleiders kunnen zich soms handhaven dor een verdeel en heers strategie en de afdeling te laten verkokeren. Als jij er in slaagt die verkokering te doorbreken door een aantal nieuwe zaken op de rit te krijgen met de meest gemotiveerde mensen, kun je de verkokering weer doorbreken. Probeer deze mensen om je heen te verzamelen en een paar enthousiaste projecten te organiseren (hetzij verbeteringen in de werksfeer, hetzij daarbuiten). Ga een weekend weg met d egroep en nodig de teamleidster ook uit. Zorg dat de communicatiestroom tussen de medewerkers onderling goed is en dat er enthousiasme uitspreekt. De falende teamleidster moet dan kleur bekennen als ze merkt dat er steeds meer elan ontstaat. Het kan zijn dat ze besluit dat het tijd is het onvermijdelijke in te zien en overplaatsing aan te vragen, het kan zijn dat ze zich ziek meldt als er meer van haar gevraagd wordt. Maar in ieder geval heb jij je opdracht vervuld en kan de organisatie verder, met of zonder de falende teamleidster.
Reactie: Wil ik een conflict? Ben ik daar anders in dan een ''manager''? Nee dus. Alleen, als er dan toch een conflict ontstaat, kan ik het ook zien als een kans om te groeien. Als mens en als organisatie.
Een conflict is als een chemische reactie waarbij veel warmte vrij komt als er iets nieuws ontstaat.
Gaat het niet alleen om het managen van de warmte?