zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Mijn team functioneert slecht door een falende teamleider. Wat te doen?

Door: Asha Kalijan
 
Vraag
"Sinds twee maanden ben ik als senior medewerker in een slecht functionerend team gezet met de bedoeling te inventariseren wat beter kan en een positievere sfeer binnen het team te brengen. Nu is mij al snel duidelijk geworden dat dit een team is met goed gemotiveerde en functionerende mensen. Echter zonder enige structuur en leiding. Men krijgt geen enkele feedback van de teamleider. Haar heb ik dit subtiel proberen duidelijk te maken, maar zij ziet mij als bedreiging en vreest -niet geheel ten onrechte- voor haar baan. Hoe kan ik dit het beste aanpakken zonder op haar te stoel te gaan zitten?"

Antwoord
Je bent niet voor niets aangesteld als senior medewerker. Ze, ik neem aan het management, vragen je te inventariseren wat er aan de hand is binnen het team en daarnaast vragen ze je om de werksfeer te verbeteren. Wat het management aangaat, spreekt hieruitookdatzeop afstand knelpunten willen oplossen en zelf geen onderdeelzijn van de oplossing. Wees daarom voorzichtig met eigen initiatieven.

Zelfstandig werken en bijsturing
Je kunt mensen/professionals heel zelfstandig laten werken, tot het tegendeel bewezen is.Sturen, leidinggeven, houdt ook in dat je moet kunnen bijsturen. En om bij te sturen (te corrigeren, feedback te geven, te coachen of om leiding te geven) zul je moeten weten wat medewerkers doen, hoe het werkproces in elkaar zit, waar het niet goed gaat en wat je eraan kunt doen. Alser geen goede bijsturing/leiding isen medewerkers maar hun gang gaan (ja, wat moeten ze anders)en ze daarbij niet productief genoeg zijn, dan is er iets mis met deleiding en/of de cultuur binnen de organisatie. En dat isjammer, vooral omdat je schetst dat de medewerkers vol goede wil zijn.

Feedback vragen
Feedback geven is een krachtig instrument. Maar ik zou beginnen met het inventariseren en dat houdt in dat je feedback moet vragenaan de medewerkers. Toets je waarnemingen, stuur daar in de eerste instantie niet in. Hou het transparant en vul niet in. Bewaak voor nu de sfeer en motiveer de mensen waar nodig en luister naar ze.Daarna kun je starten met feedback geven. Maar eerst moet je enkele zaken helder krijgen. 

Bedreigde baan teamleider
De teamleider voelt zich, terecht, bedreigd. Weet ze ook dat haar contract niet verlengd wordt? Dat is belangrijk en noodzakelijk. Als ze duidelijk te horen krijgt dat men vindt dat ze het niet goed doet en dus haar contract niet verlengd wordt, dan zal ze zich meer genoodzaakt voelenmee te werken aan wat nodig is. Als ze dat niet weet, dan voelt ze zichverantwoordelijk en bedreigd door jouw komst. Zij is niet gevraagd om de knelpunten te inventariseren, dat zegt natuurlijk al genoeg: ze wordt buitenspel gezet. Maar het moet formeel duidelijk zijn, anders is het een laffe zet. De kans zit er ook in, datjij straks gezorgd hebt dat het team goed draait, zonder dat jouw rol duidelijk zichtbaar is.Anderen gaan dan met de eer strijken enjij hebt dan meer gedaan dan je gevraagd is, maar kom je dan ook waar je wilt zijn? Dat bedoel ik met het voorzichtig opereren. Krijg zaken formeel duidelijk en zorg dat plannen en afspraken uitgesproken worden.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10