zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse productiesector groeit

2 augustus 2010 - Hoewel de hoofdindex van de NEVI Purchasing Managers Index– een samengestelde indicator van de stand van zaken in de productiesector – in juli verder daalde van 55.9 naar 55.7, maakt de Nederlandse productiesector aan het begin van het derde kwartaal nog steeds een behoorlijke groei door.

De verbeterde economische omstandigheden zorgden er afgelopen maand voor dat het aantal nieuwe ontvangen orders bij Nederlandse productiebedrijven voor de dertiende achtereenvolgende maand steeg. Sinds juni namen zowel de binnenlandse als de buitenlandse vraag in vergelijkbare mate toe. De export naar de VS en binnen Europa is uitermate goed geweest. De toename van het aantal ontvangen nieuwe orders was echter het kleinst sinds december, waardoor ook de productieomvang minder snel toenam. Desondanks bereikte de werkgelegenheid bij Nederlandse productiebedrijven het hoogste niveau van de afgelopen drie jaar, vooral te danken aan de gestegen vraag. 



Groei en uitbreiding
De voorraad ingekochte materialen steeg opnieuw, waarmee de huidige periode van groei op vier maanden komt. Een verdere uitbreiding van inkoopactiviteiten zorgde bovendien voor een hogere voorraadgroei dan in de voorgaande maand. Als oorzaak van beide trends werden de hogere productievereisten en mogelijke grondstoffentekorten genoemd. De toegenomen vraag naar materialen werkte in juli een verlenging van levertijden voor grondstoffen en halffabrikaten in de hand, minder aanzienlijk dan in juni, maar toch behoorlijk. Hieraan droegen ook lage voorraadniveaus bij leveranciers en beperkte beschikbaarheid van bepaalde artikelen bij, zo gaven panelleden aan.
Zowel de inkoop- als verkoopprijsinflatie was in juli minder groot. Toch bleef de stijging van de inkoopkosten nog fors, dankzij de hogere brandstof- en grondstoffenkosten. De hogere verkoopprijzen werden verklaard uit de neiging om de winstmarges te beschermen. 

Nieuwe orders index

De groei van het aantal ontvangen nieuwe orders in de Nederlandse productiesector was in juli minder groot dan in de voorgaande maand. De toename bleef echter aanzienlijk en panelleden schreven dit toe aan de verbetering van de economisch omstandigheden en de grotere vraag. De gegevens laten zien dat zowel de binnenlandse als buitenlandse vraag in vergelijkbare mate toenamen. 

Werkgelegenheid index

Na de seizoensmatige aanpassing steeg de werkgelegenheid index in juli naar het hoogste niveau van de afgelopen drie jaar. Het laatste cijfer wijst op een behoorlijke uitbreiding van de personeelsbestanden in de Nederlandse productiesector. Iets meer dan een kwart van de bedrijven nam deze maand meer personeel aan en zij schreven dit toe aan de toegenomen marktvraag en het grotere aantal ontvangen nieuwe orders. 

Inkoopprijs index

Nederlandse producenten noteerden in juli een verdere toename van hun gemiddelde inkoopkosten. De inkoopprijsinflatie was fors, maar wel aanzienlijk kleiner dan in de voorgaande maand. Deelnemers aan het onderzoek wezen op de hogere kosten voor brand- en grondstoffen als belangrijkste oorzaken voor de inflatie. Vooral metalen (met name staal), karton, kunststoffen en chemicaliën werden veel genoemd.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Aanzienlijke stijging vacatureaanbod
 Industriële bedrijven willen personeel technisch ontwikkelen
 Productieomvang en nieuwe orders groeien
 Productieplanning blijft ondergeschoven kindje
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10