zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Productieomvang en nieuwe orders groeien

6 augustus 2009 - De tweede helft van 2009 is voor Nederlandse producenten, ondanks de economische recessie, veelbelovend begonnen. Zowel het aantal ontvangen nieuwe orders als de productieomvang namen in juli toe, na respectievelijk vijftien en negen maanden van daling.

Deze positieve ontwikkelingen waren echter niet genoeg om de PMI in de plus te krijgen. De hoofdindex, de seizoensmatig aangepaste NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) – een indicator van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse productiesector – steeg in juli van 44.4 naar 46.6. De index blijft nu al ruim een jaar onder de nullijn van 50.0. Het nieuwste cijfer wijst opnieuw op een duidelijke verslechtering van de bedrijfsomstandigheden. Vooral de forse daling van de werkgelegenheid en de voorraadniveaus hadden negatieve invloed op de uiteindelijke hoofdindex, evenals een verdere verkorting van de levertijden. 



Toegenomen vraag
Het aantal ontvangen nieuwe orders steeg in juli behoorlijk als gevolg van de toegenomen vraag uit zowel binnen- als buitenland. Deze toename lag bovendien boven het onderzoeksgemiddelde van het PMI-rapport. Panelleden schreven deze hernieuwde groei toe aan een verbetering van de economische omstandigheden in combinatie met voorraadaanvulling door klanten. Als gevolg van het grotere aantal ontvangen nieuwe orders, nam de productieomvang bij de Nederlandse productiebedrijven in bescheiden mate toe. Het zorgde tevens voor een minder snelle daling van personeelsbestanden en inkoopactiviteiten in juli. Personeelsbestanden slonken echter nog steeds in een aanzienlijk tempo. 

Kortere levertijden
De levertijden van grondstoffen werden in juli opnieuw korter, zij het in mindere mate dan in de voorgaande maand. Opnieuw vertoonden de inkoopprijzen een duidelijke daling, al was deze daling de kleinste sinds oktober vorig jaar. Nederlandse producenten berekenden in juli de lagere inkoopkosten door aan hun klanten om hun concurrentiepositie te verbeteren. Als gevolg hiervan daalden ook de verkoopprijzen opnieuw fors.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ook financiële dienstverleners denkt: ‘Herstel in eerste helft 2010’
 Slimmer werken, veel meer productiviteit
 Ondernemer voelt crisis nog steeds, maar vertrouwen in herstel groeit
 Internationaal zakendoen essentieel voor groei
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10