zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bijgeloof werkt

26 juli 2010 - Bijgeloof lijkt irrationeel. Toch kan het een positieve invloed hebben op de prestaties. Dat komt omdat bijgeloof het zelfvertrouwen opkrikt, concluderen onderzoekers aan de Universiteit van Keulen op Express.be.

De onderzoekers ontdekten dat proefpersonen die golfden met een zogenaamde persoonlijke geluksbal vaker doel troffen dan mensen die te horen hadden gekregen dat ze met dezelfde bal speelden als de rest. In een ander experiment bleken testpersonen beter te presteren als ze te horen hadden gekregen dat de toeschouwers hun vingers gekruist hielden. Tenslotte presteerden ook bezitters van een eigen talisman beter dan mensen wiens geluksbrenger was weggenomen. 



Vertrouwen
De talisman gaf de deelnemers bovendien meer vertrouwen dat een taak tot een goed einde zou worden gebracht. De talisman zette de deelnemers aan tot het stellen van hogere doelstellingen en motiveerde hen extra om de opdracht met succes af te ronden.


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien tips voor meer geluk op het werk
 Verdeel uw geld over zes rekeningen en word rijk (en gelukkig)
 Succes van gisteren motiveert vandaag
 Topmanager zweert bij ochtendritueel
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
26-07-2010
 | 
15:40 uur
Bijgeloof is een woord wat niet kan. Een paradox. Natuurlijk werkt de motivatie als stimulans. Het maakt daarbij helemaal niets uit wat die stimulans dan is.

Een geluksballetje, konijnenpoot, staart van een eekhoorn, gelukspen, broek, schoenen, handelingen. Alles wat een mens maar kan gebruiken werkt.

Wetenschappelijk gezien is het al langer steeds duidelijker aan het worden dat de groep placebo gebruikers steeds vaker beter en hoger scoren als het medicijn dat word getest. Dat de suggestie een bijzonder sterk instrument is.

Dit is niets nieuws want als we de geschiedenis bekijken komen we daar tal van 'mirakels' tegen die hierop zijn gebaseerd. Jezus die na drie dagen op stond en vervolgens verwerd tot icoon van een hele nieuwe beweging genaamd het christendom.

Het christendom die vervolgens de bijbel hanteert, en de inhoud, of die nu wel of niet klopt, gebruikt die als stimulans voor vrijwel alles in het leven wat men dan in haar en zijn leven tegen komt.

De sjamaan in dat dorp in Afrika die zijn bezweringen uitspreekt over dorpsgenoten, die vervolgens met ijzingwekkend vertrouwen datgene doet wat de sjamaan heeft opgedragen en geneest of plots over oerkrachten schijnt te beschikken.

Meer in deze tijd hypnose als middel. Haptonomie voor sporters, de coach in de tennis sport, De relatie therapeut, uw persoonlijke coach, het uitgesproken woord van emiel ratelslang die u doet geloven over hete kolen te kunnen wandelen. Natuurlijk kunt u dat want het is een meetbare oude truc alleen de tegenstand van uitvoering, doordat we als kind bang werden gemaakt voor het vuur, kan zo worden overwonnen.

Ik hou me bezig mensen uit te leggen wat hun allerbeste kanten zijn en vertel ze daarom alleen nog maar te richten op de dingen waarin ze kunnen excelleren en doordat ik het ze zo eenvoudig uitleg dat een kind het snapt, verword de truc tot een [bij]geloof, maar dan wel eentje van een heel realistisch, haalbare en tastbare soort die uit te leggen is.

De Inca's en de maya's deden het, de Japanners, de Chinezen, de Koreanen doen het, eigenlijk doet iedereen over de hele wereld het.

Ergens in geloven en als je dat nu eens onderkent, dat elk mens ergens in gelooft, al is het maar, door de tegenslagen in het leven, alleen nog maar in zichzelf....... dan hebben we niet meer te maken met bijgeloof. Bijgeloof, een woord dat een paradox is want .......iedereen gelooft in iets.

Ik zeg altijd tegen de mensen die ik tegen kom,''Het maakt mij geen moer uit waar je in gelooft. Als is het een pennenveer. De mensen die namelijk ergens in geloven, die zijn altijd 'onderweg'.'' Het is uiteindelijk maar net waar je naartoe onderweg bent en je je niet van je doel laat afhouden. Dat doe je met geloof. Daar kan geen 'bijgeloof' meer tegen op.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10