zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien tips voor een stressvrij leven

23 juli 2010 - Stress: we hebben er allemaal last van, en we proberen het allemaal te vermijden. Forbes komt daarom met tien stressreducerende tips van psychiaters, voedingsdeskundigen en coaches. Breng ze in de praktijk en ga ontspannen door het leven.

1. Spreek af met vriendinnen


Voor vrouwen blijkt het mentaal heel gezond te zijn om tijd door te brengen met vriendinnen. Dit geldt natuurlijk met name als er flink gelachen wordt tijdens deze afspraken, want lachen werkt bewezen effectief tegen stress. 

2. Denk positief

Negatieve gedachten leiden tot stress. Positief denken daarentegen kost geen seconde extra maar leidt wel per direct tot positieve gedachten en daarmee een positievere instelling. 

3. Zorg voor een goede nachtrust

Slaaptekort leidt tot prikkelbaarheid, ongeduldigheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Wie te weinig slaapt, is bovendien te moe om leuke dingen te doen en juist die verminderen stress. 

4. Zoek een hobby

Zorg voor een uitlaatklep. Een hobby of andere vorm van afleiding die los staat van uw werk stelt u in staat negatieve energie te verdrijven en geeft u iets om naar uit te kijken tijden een drukke dag. 

5. Hypnotiseer uzelf

Haal een paar keer diep adem en stel u voor dat alle spanning uit uw lichaam wegvloeit. Denk terug aan de laatste keer dat u hardop moest lachen, of toen u zich oprecht geliefd en gewaardeerd voelde. Hoe duidelijker u dit visualiseert, hoe beter u uw stressniveau kunt beheersen. Als u dit enkele keren per dag oefent, stimuleert u uw brein conditioneren om automatisch stressverlagende hormonen aan te maken. 

6. Begrijp uw stress

Ervaart u ontevredenheid, afstand (tot uzelf en/of anderen), een verstoorde balans of onrust, dan is er een stressverhogende factor aan het werk. Zoek uit waar de stress vandaan komt. Als u dat weet, kunt u er iets aan doen. 

7. Ruim op

Wie omringd wordt door chaos, raakt sneller gestresst. Een rommelig huis of kantoor leidt tot onrust (vooral als u regelmatig naar sleutels of andere spullen moet zoeken), kost geld (vergeten rekeningen worden verhoogd met aanmaningskosten), en maakt moe (een rommelige omgeving kost ongemerkt energie). Begin met het doen van de was en het opruimen van een kast of uw bureau. Als u meteen alles aan wilt pakken, leidt dat weer tot stress. 

8. Kom in beweging

Een van de beste remedies tegen stress is beweging. Twee redenen: er komen endorfines vrij die ons een goed gevoel geven en door te bewegen kunnen we de overtollige adrenaline kwijt die anders leidt tot stress. 

9. Zeg wat vaker nee

Een overvolle agenda leidt tot stress. Elke keer als u ja zegt tegen een klus of opdracht gaat dat ten koste van uw vrije tijd. Zorg dat u tijd voor uzelf overhoudt en zeg niet zomaar ja op alles. 

10. Let op de timing

Het gaat er niet zozeer om wat u doet (luisteren naar ontspannende muziek, yoga, meditatie, een dutje), maar vooral om wanneer u dat doet. Het is belangrijk om direct na een stressvolle periode te ontspannen en dit vooral regelmatig te doen als u gedurende langere tijd onder spanning staat.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse ondernemers minder gestresst dan buitenlandse
 Hoe gaan CEO’s met stress om? Weer negen tips van topmannen en - vrouwen
 Zeven manieren om werkstress te verminderen
 Negen tips tegen crisisstress
 
 
reacties
 
Paul  |   | 
13-08-2010
 | 
12:25 uur
De meetmethode van de StressChecker van respilexshop.nl is gebaseerd op het registreren van het aantal hartslagen per minuut en het tijdsverschil tussen de hartslagen bij in- en bij uitademing. Dit tijdsverschil wordt ook wel hartritmevariatie (HRV) genoemd. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat een goede HRV van belang is voor een goede werking van het autonome zenuwstelsel.
stress  |   | 
26-08-2010
 | 
15:50 uur
Mooi artikel! Voor iedereen met stress goed van toepassing.
Jeroen Bright New Word  |   | 
23-11-2010
 | 
15:23 uur
Leuk artikel met goede tips, toch is het reduceren van stress makkelijker gezegd dan gedaan. (Een vorm van) Meditatie blijft een goed hulpmiddel.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10