zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oriëntatie op werk onderhevig aan grote verschuivingen

23 juli 2010 - De markt voor internetsites ter oriëntatie op een (nieuwe) baan is, na nauwelijks enige verandering tussen 2008 en 2009, in 2010 sterk in beweging gekomen. De belangrijkste vacaturesites hebben hun positie verbeterd ten opzichte van 2009. Google nadert met rasse schreden de top drie.

Sites gerelateerd aan de overheid verliezen flink terrein en job aggregators mengen zich nadrukkelijker in de strijd als oriëntatiesites voor werkzoekenden. Dit blijkt uit de halfjaar analyses van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group dat 7.663 personen heeft ondervraagd tussen januari en juli 2010, representatief voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking. 



Monsterboard blijft de belangrijkste
In de top tien van internetsites ter oriëntatie op een (nieuwe) baan, zien we dat Monsterboard haar nummer één positie handhaaft. Nationalevacaturebank, die dit jaar haar tienjarige bestaan groots vierde, wint terrein, evenals werk.nl. Het verschil met de nummer één wordt kleiner, maar is nog steeds aanzienlijk. De grootste groeier in de top tien is Google. Zij zet haar opmars in de top tien stevig voort. Bij de analyse van de top tien valt verder op dat vacature.nl, een betaalde vacaturesite gelieerd aan de reïntegratiesector, een nieuwkomer is in de top tien. Dit is ten koste gegaan van werkenbijdeoverheid.nl die haar plek in de top tien is kwijtgeraakt en nu op plaats dertien terechtkomt. Verder valt op dat, op Stepstone na, alle top tien spelers aan belang winnen. 

Landschap oriëntatiesites verandert

Naast de traditionele vacaturesites, nichevacaturesites en sites van uitzendbureaus, zijn search engines (Google op plek vier), job aggregators (vacature.nl (acht), jobrapido.nl (veertien), banen.nl (vijftien), uitzendbureau.nl (achttien), job.nl (negentien)), Social Media (LinkedIn op plek zestien) een plek aan het veroveren in de gunst om de baanzoeker. Opmerkelijk is verder dat uwv.nl sterk is gestegen, van de 25ste plek in 2009 naar de elfde plaats. Deze site heeft vooral veel aanvullende informatie die relevant is in de oriëntatie. Alle nieuwe(re) partijen maken een groei door en verdringen steeds vaker de kleinere nichevacaturesites. 

Kwantiteit wint van kwaliteit
Kwantiteit van het aanbod wint het in dit geval van de kwaliteit van het aanbod. "Het veranderende oriëntatiegedrag van werkzoekenden is voor een groot deel gebaseerd op aanbodvolume van vacatures en de kracht van search engine marketing. De kwaliteit van vacature-aanbod en een grotere matchingskans spelen veel minder een rol van betekenis," aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group. "Dit is een zeer zorgwekkende situatie omdat de intransparantie op de arbeidsmarkt in de kaart wordt gespeeld en wordt versterkt door het gebrek aan kennis van werkzoekenden over hoe zij internet moeten gebruiken bij het zoeken naar een baan. Deze mismatch op de arbeidsmarkt zal de komende jaren alleen maar toenemen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Sociale netwerken worden nog niet veel gebruikt tijdens banenjacht
 Werkzoekende kiest voor Monsterboard of nichesite
 Google is nog geen serieuze concurrent van vacaturesite
 Explosieve groei online recruitment
 
 
reacties
 
Aanvullende informatie  |   | 
23-07-2010
 | 
17:58 uur
Intelligence Group is uitgegaan van de reactie op de vraag: Welke internetsite zou u gebruiken/gebruikt u om een baan te zoeken?

Read more: (Klik hier)

Volgens de Alexa rating en de Google Trends, ziet de top 10 van banensites met het grootste bereik er als volgt uit:
1. monsterboard.nl
2. nationalevacaturebank.nl
3. intermediair.nl
4. jobrapido.nl
5. indeed.nl
6. werk.nl
7. vacatures.trovit.nl
8. nuwerk.nl
9. uitzendbureau.nl
10. randstad.nl
(volgens de Google Trends is jobrapido.nl op nummer 3)
(Klik hier)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10