zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Google is nog geen serieuze concurrent van vacaturesite

8 april 2009 - Vacaturesites hoeven voorlopig nog niet te vrezen voor concurrentie van Google. Het zoeken van een baan via een zoekmachine zit weliswaar in de lift, toch zoekt de beroepsbevolking voorlopig nog liever een baan via een vacaturesite. Dat heeft onder andere te maken met het zoekgemak op vacaturesites.

Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group onder 249 personen. Bijna 30 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zegt gebruik te zullen maken van een zoekmachine om op zoek te gaan naar een baan. Binnen bepaalde beroepsgroepen, zoals automatisering, ligt dat percentage ruim boven de 40 procent. Hiermee lijkt Google steeds meer een concurrent te worden voor de traditionele vacaturesites. Toch blijkt een baan ‘googlen’ vooralsnog lastig. Althans, slechts zeventien procent van de ondervraagden is van mening dat vacaturesites minder zoekgemak bieden dan Google. Bijna de helft is het niet eens met deze stelling. Ogenschijnlijk speelt vooral de manier waarop de zoekresultaten weergegeven worden hierbij een rol. Op vacaturesites krijgt een werkzoekende immers een net overzicht van vacatures met plaatsingsdatum, functietitel, locatie en werkgever te zien. 



Gesponsorde koppelingen
Daarnaast krijgt een werkzoekende op vacaturesites slechts in beperkte mate reclameboodschappen te zien. Bij Google wordt het zoekgemak mogelijk verminderd doordat er veel zogeheten gesponsorde koppelingen te zien zijn. Werkzoekenden lijken inmiddels gewend te zijn aan deze boodschappen, want ze worden massaal overgeslagen bij het zoeken naar relevante resultaten. De helft van de ondervraagden geeft aan de gesponsorde koppelingen standaard over te slaan. Onder hoogopgeleiden is dit percentage zelfs bijna 60 procent. 

Blijvende innovatie

Mede door de reclameboodschappen en het mindere zoekgemak geeft slechts één op de tien respondenten aan dat ze liever via Google een baan zoeken dan via een vacaturesite. Google vormt dus vooralsnog geen directe bedreiging voor vacaturesites. Toch dienen zij alert te blijven op de ontwikkelingen die Google doorvoert. De beroepsbevolking is namelijk niet unaniem positief over het zoekgemak op vacaturesites. Een kwart van de ondervraagden vindt het banenaanbod er onoverzichtelijk. Ruim een derde vindt het (mede) daardoor moeilijk om op een vacaturesite precies te vinden wat hij of zij zoekt. Vacaturesites zullen het zoekgemak moeten blijven verbeteren om hun positie te behouden. 

Verbetering

De proef op de som wijst uit dat beide zoekmethoden niet ideaal zijn. Het intikken van ‘vacature account manager Rotterdam’ in Google levert weinig concrete vacatures op, maar vooral doorverwijzingen naar vacaturesites en werving- en selectiebureaus. De gesponsorde koppelingen sluiten niet goed aan op de zoekterm. Zo staat er vrij prominent een link naar Rabobank Amsterdam bij, maar ook vacatures in Groningen verschijnen op de eerste pagina van de zoekresultaten. Zoeken via Monsterboard levert de meest relevante resultaten op die vrij overzichtelijk zijn weergegeven. Toch werkt de opgegeven geografische beperking (maximaal vijf kilometer) ook hier niet optimaal: op de eerste pagina staan vacatures in Nieuwegein, Den Haag en Amsterdam. De conclusie is dat het zoeken naar een baan via internet nog altijd veel makkelijker en effectiever gemaakt kan worden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werven via Google loont
 Werven via vacaturesite niet effectief genoeg
 Explosieve groei online recruitment
 Werk nog steeds het meest gezocht in krant
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10