zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Houd uzelf voor de gek en vergroot uw charisma

3 november 2009 - Heeft u weleens het gevoel dat u niet helemaal bij het gesprek bent omdat u verscheurd wordt door innerlijke twijfel? U denkt misschien die twijfel zich alleen in uw hoofd afspeelt, maar dat is niet waar: hij uit zich ook in uw gezichtsuitdrukking.

Managementconsultant Olivia Fox Cabane vertelt op Forbes hoe dit werkt en hoe uw uw charisma een boost kunt geven. Twijfelt u aan uzelf, dan denkt uw gesprekspartner in het beste geval alleen maar dat er iets niet klopt. In het ergste geval denkt hij of zij dat die subtiele zenuwtrekjes het gevolg zijn van iets dat hij of zij gezegd heeft. Zelfkritiek wordt daarom vaak de stille moordenaar van zaken doen genoemd. De meeste managers hebben er weleens last van, al zullen ze dit zelden toegeven. In extreme gevallen leidt dit er toe dat mensen zich dermate incompetent voelen dat ze denken dat het slechts een kwestie van tijd is voor hun fouten aan het licht zullen komen en men zal ontdekken dat ze niet zijn zoals ze zich voordoen. 



Charisma

Zelfkritiek is ook funest voor uw charisma. Leiders hebben een overdaad aan charisma nodig en hun gezichtsuitdrukking en lichaamstaal is daarbij essentieel. Uit onderzoek van het MIT Media Lab bleek dat de uitkomst van onderhandelingen met 80 procent zekerheid voorspeld kom worden op basis van een analyse van de lichaamstaal en stemfluctuaties. Op diezelfde manier en met dezelfde accuratesse kan het succes van een verkoopgesprek bepaald worden. 

Onbewuste
Een deel van deze subtiele signalen kunt u leren beheersen, maar niet meer dan een deel. Totale beheersing is dodelijk vermoeiend. Een betere manier: houd uzelf voor de gek. Dit kan bijvoorbeeld door u direct te richten op de bron van uw emoties (en hun bijbehorende fysieke manifestaties): uw onbewuste. Het leuke van het onbewuste is dat het geen onderscheid kan maken tussen fantasie en realiteit. Daarom gaat uw hart sneller slaan als u een horrorfilm ziet: u weet dat het een film is maar uw brein ziet bloed en geweld en maakt automatisch adrenaline aan. Als u er voor zorgt dat uw onbewuste de emoties voelt die u uit wilt stralen, dan zal het er van uitgaan dat die emoties ‘echt’ zijn en doet uw lichaamstaal vanzelf mee. Daarom zijn de beste leugenaars degenen die daadwerkelijk geloven wat ze zeggen, al is het maar even. 

Meer manieren
Een gezonde dosis dankbaarheid helpt ook. Als u gaat bedenken wat u wilt, gaat dat vaak gepaard met wanhoop, angsten en zorgen. Door middel van dankbaarheid focust u op wat u al heeft en waar u blij mee bent, dat resulteert in een golf van zelfvertrouwen.
Ook empathie is een goede manier om uw charisma een boost te geven. Klaar staan voor anderen geeft u en die ander niet alleen een goed gevoel, het verhoogt uw charisma aanzienlijk.
Onthoud: ook de meest succesvolle mensen ter wereld hebben wel eens een slechte dag en twijfelen weleens aan zichzelf. U ziet het alleen niet. En dat is charisma.

 
 Doorsturen   7 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De drie fundamenten van effectief leiderschap
 Charisma is te leren
 Narcistisch leider: charismatisch manager of egocentrische despoot?
 Charismatische topmanager is er wel, maar je ziet hem niet
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
3-11-2009
 | 
10:05 uur
'Totale beheersing is dodelijk vermoeiend' is denk ik het enige juiste begrijpelijke wat ik uit het artikel weet te halen. Wat ik erg jammer vind is dat er weer een artikel wordt geschreven die je leert je anders voor te doen dan je feitelijk van nature bent.

Ik heb altijd geleerd, en de praktijk heeft me daarin meer dan eens gesteund, dat oprecht jezelf zijn sneller wordt geaccepteerd dan jezelf anders voor doen. Immers, je moet telkens op je hoede blijven in hetzelfde stramien te blijven en de kans dat je dan door de mand valt is vele malen hoger.

Als ik al iets uit dit artikel haal dan is het gewoon zoveel mogelijk jezelf zijn en blijven. Dat op zich is al iets waar hele volksstammen moeite mee hebben met alle gevolgen van dien.

Zelfvertrouwen is gewoon jezelf accepteren voor wie je bent en wat je in je hebt. De rest wordt aangevuld met je ervaring en je wil dingen te leren maar ook fouten te maken.

Charisma lijkt me 'iets' wat je niet kan leren maar gewoon hebt. Tenminste ik ben nog nooit een course tegen gekomen 'Charisma kun je leren.' Zou die er zijn dan denk ik, als het al zou werken, dat het een succes zou worden.

Food for thought anyone?
W.M. Bouman  |   | 
8-11-2009
 | 
15:14 uur
Beste Civile,

Ik ben het helemaal met je eens: blijf bij wie je bent en ben oprecht. Mijn vraag is dan: wie ben ik? Is dat de persoon die twijfelt aan zichzelf, bang is etc.?

Ik denk van niet. Voor mij geldt: ik geloof niet in wie ik denk dat ik ben als ik angst en wanhoop voel. Dat houdt mij tegen, dan groei ik niet.

Worden wie ik werkelijk ben is voor mij trainen en nog eens trainen. Diverse manieren staan in het artikel genoemd. Mediteren is een andere manier.

Wie zichzelf is (geworden), straalt charisma uit.
Rene Civile  |   | 
8-11-2009
 | 
19:54 uur
Beste Bouman, Ik ga tot een bepaalde hoogte met je mee in je beredenering doch niet helemaal.Charisma is iets wat je bezit. Kijk naar de mensen die het bezitten en vraag je af waarom ze het bezitten.

Het zoeken naar je zelf doet mij verzuchten. Er is al jaren een instrument hiervoor wat door vele makers en houders van allerlei methodieken vaak wordt afgewezen omdat het niet zou voldoen.

Het instrument op zich geeft je latente vaardigheden en soft skills voor zo'n 75% gemiddeld weer. Is er niet veel meer waar je voorts naar hoeft te zoekn me dunkt.

NumoQuest is de naam. Simpel, eenvoudig en recht door zee. Maar even zozeer, iemand die zichzelf enkt te hebben gevonden hoeft nog geen Charisma te hebben. at is een beetje een ongrijpbare als het ware. Maar zoals ik zeg. Zoek naar de gemene deler van hen die het wel wordt toegedicht, en je hebt 'iets'.......

Let me know.......... ;O)
ton.bosma@home.nl  |   | 
9-11-2009
 | 
11:19 uur
Vleugje NLP.
W.M. Bouman  |   | 
10-11-2009
 | 
12:56 uur
Beste Rene Civile,

Ik weet niet of ik je reactie goed begrijp.Daarom een paar vragen. Moet jij zuchten van jouw zoeken? Wat is voor jou charisma? Kun je omschrijven wat jij dan in de spiegel ziet? Zou het kunnen zijn dat iedereen een mate van charisma heeft, maar dat deze verborgen blijft bij de meesten?
Wat is NumoQuest? Hou je van verandering? Heb je ervaring met mediteren?
Rene Civile  |   | 
10-11-2009
 | 
14:24 uur
Beste W.M. Bouman,

Het verzuchten is meer een metafoor voor,''Daar gaan we weer op zoek naar iets wat achteraf slechts weer een momentopname blijkt te zijn geweest.'' Dat was overigens sarcastisch bedoeld en geenszins denigrerend.

Voor mij is charisma hetgeen je vind bij mensen zoals Obama, Wiegel, van der Ende, Nelie Smit, Pim Fortuijn, Mary Dresselhuis, Maxima, Bill Gates, Hitler, J.F.K.

Iemand komt binnen en er komt dan ook Iemand binnen. Mensen draaien hun hoofden om. Veel van die mensen zijn het vaak niet eens van zichzelf bewust en vinden het maar niets dat mensen naar hen kijken.

Het is een soort van 'Het' waar Henk jan Smit het over heeft. Dat kun je jezelf niet aanleren dat bezit je of dat bezit je niet. Zo simpel is dat.

Ik houd mezelf niet zo heel erg bezig om lang voor de spiegel te staan. Ik heb dat voor mezelf niet als 'booster' nodig of mezelf een vraag te stellen. Ik weet wie ik ben, weet wat ik kan, maar sterker nog, weet ook wat ik niet zo heel goed kan.

Dat maakt zaken helder een eenvoudiger want ik ik concentreer me op wat er latent in mij aanwezig is om in te zetten en geen 'zoektocht' naar mezelf. Meditatie is voor mij een vorm van het vinden van een rustpunt. Dat kan een tukje zijn, het lezen van een goed stuk, het doelloos kijken naar een domme serie. Iets waarbij je in elk geval niet na hoeft te denken of ergens mee bezig moet zijn.

NumoQuest is een hele oude, nog steeds niet weerlegde algoritmische benadering van hier bovenstaande. De grote tegenhanger van die woud van 'assessment feestjes'.

Ik ken veel mensen die uitstralen gewoon zichzelf te kunnen zijn maar ik dicht niet iedereen daardoor 'charisma' aan.
W.M. Bouman  |   | 
11-11-2009
 | 
13:03 uur
Beste civile, bedankt voor je reactie. Ik krijg het gevoel dat wij een dialectische en/of semantische discussie voeren. Dat wil ik niet. Mooi dat je een helder beeld van jezelf hebt en succes met je (zoek)tocht naar je latente talenten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10