zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse werknemer gelooft in charismatisch leiderschap

4 maart 2010 - Tijdens de huidige financiële crisis blijken werknemers binnen het Nederlandse bedrijfsleven nog steeds te geloven in leiderschap, maar dan wel vooral in charismatisch leiderschap. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar David De Cremer en Dr. Marius van Dijke, verbonden aan het Erasmus Centre of Behavioural Ethics van Rotterdam School of Management, Erasmus University.

Charismatische leiders beschikken over een duidelijke visie naar de toekomst, inspireren hun medewerkers en hebben de passie om die visie te realiseren. Ethische waarden
Uit onderzoek dat midden 2009 is gehouden onder 531 Nederlandse werknemers blijkt charisma een belangrijke leiderschapskwaliteit te zijn die van het grootste belang is in een tijd waarin wantrouwen en gebrek aan ethisch besef hoogtij vieren. Een belangrijke reden voor deze mening is dat charismatisch leiderschap volgens deze respondenten vooral geschikt is om de nodige morele en ethische waarden te versterken tijdens de huidige crisis. De Nederlandse werknemer evalueert een charismatische leider dus als een leider die een moreel kompas heeft. 

Bewustwording
Experimenteel onderzoek door De Cremer en Van Dijke toont verder aan dat leiders die charismatische kwaliteiten bezitten (zoals passie en inspiratie uitstralen) hun omgeving eerder bewust zullen maken van de noodzaak van rechtvaardigheid en moraliteit. Een belangrijk gevolg hiervan is dat als mensen geleid worden door een charismatische leider ze ook meer aandacht besteden aan het feit of er ethische normen geschonden worden in hun omgeving of niet. Dus, ondanks recente berichten dat de Nederlander niet meer in leiderschap gelooft en dan vooral niet in politiek leiderschap (zoals aangetoond door het recent uitgevoerde onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de Volkskrant) tonen deze resultaten aan dat werknemers wel degelijk nog geloven in leiders die over het nodige charisma beschikken.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Consultative Selling maakt u future-proof bij disruptie
 Tekort aan advocaten: hoe houden we de advocatuur toekomstbestendig?
 Nederlanders niet op de hoogte van voorwaarden autoverzekering
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Houd uzelf voor de gek en vergroot uw charisma
 De drie fundamenten van effectief leiderschap
 Charisma is te leren
 Charismatische topmanager is er wel, maar je ziet hem niet
 
 
reacties
 
drs marlene Simoons  |   | 
9-03-2010
 | 
11:25 uur
beste David en Marius,
Interessant onderzoek. Momenteel ben ik samen met enkele andere executive coaches (alle register coaches NOBCO)bezig een seminar te organiseren over het onderwerp leiderschap, in relatie tot executive coaching. We zien en horen inderdaad 2 soorten geluiden. Enerzijds het geluid dat werknemers niet geleid willen worden, maar juist hun eigen verantwoordelijkheid willen nemen. Leiders worden meer collega's en zijn voornamelijk bezig met 'coachen' Was dat eerder gebeurd, dan was de economische crisis wellicht niet zo groots uitgevallen. Dat staat haaks op jullie onderzoeksuitkomst dat werknemers nu juist charismatische leiders willen hebben die zij dus zelf kunnen volgen. Mijns inziens is dit een typisch gedrag dat hoort bij een crisissituatie. In tijden van economische nood (angst en onzekerheid) wil men graag charismatische leiders. Daarom is Obama ook president geworden. Dat heeft te maken met de toegenomen onduidelijkheid en onzekerheid die momenteel overheerst in de zakelijke markt. We durven dan en masse niet (meer) in te staan voor onze eigen daden. Echter Nederland is steeds meer hoger opgeleid en in mijn optiek ook weer wat meer assertief aan het worden. Jonge mensen willen hun eigen loopbaan vormgeven en niet aan de leiband van een (charismatisch) leider lopen. Ben benieuwd naar de gemiddelde leeftijd van de ondervraagde werknemers. Verder: zijn jullie wellicht geïnteresseerd om deel te nemen aan dit seminar, als spreker of toehoorder? (dat zal in het najaar worden gehouden vanuit de NOBCO). Ik hoor graag van jullie.
Groet, Marlene Simoons

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
Geef mensen een reden om positief op uw ideeën te reageren
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
Nederlandse bedrijven lopen achter in het implementeren van opkomende technologieën
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
meer top 10