zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sociale vaardigheden stimuleren de winst

29 juni 2010 - Managers en directeuren die puur gericht zijn op harde resultaten en cijfers doen de winstcijfers uiteindelijk meer kwaad dan goed. Het ontbeert hen namelijk aan strategisch inzicht en/of aan het kunnen samenwerken met en inspireren van anderen.

Deze harde conclusie trekken Green Peak Partners en de School of Industrial and Labor Relations van Cornell University na onderzoek naar de leiderschapsstijl en prestaties van 72 senior managers. Ze stellen dat leidinggevenden met goede sociale vaardigheden betere resultaten neerzetten. 



Sterke en zwakke kanten
Leidinggevenden die zich autoritair opstellen daarentegen blijken minder competent en hebben minder strategisch inzicht. Managers die arrogant, te direct, ongeduldig en koppig zijn leveren minder goede financiële resultaten en scoren lager op zakelijk/technisch inzicht, inspirerend vermogen en leidinggevende capaciteiten. Leidinggevenden die zich bewust zijn van hun eigen sterke en zwakke kanten scoren over het algemeen het best. Een van de verklaringen hiervoor is dat managers die hun zwakke kanten kennen, eerder mensen in dienst nemen die juist goed zijn op die gebieden waar zij tekort schieten. Dit gegeven wordt echter maar al te vaak over het hoofd gezien als organisaties potentiële leiders evalueren. 

Teveel jobhoppen is ook niet goed
Nog een aspect dat van invloed lijkt te zijn op de effeciviteit van een leidinggevende lijkt het aantal bedrijven waarvoor hij/zij gewerkt heeft. Opvallend genoeg is het geen pluspunt om bij heel veel verschillende organisaties ervaring opgedaan te hebben. hoe groter het aantal bedrijven, hoe slechter de manager scoort op people management. Een van de onderzoekers verklaart dit als volgt: managers die regelmatig van baan veranderen doen dit vaak om een probleem te verhullen, en dat probleem heeft vaak van alles te maken met de omgang met mensen. Komt bij dat het jobhoppers vaak ontbreekt aan inzicht in de resultaten van hun beslissingen. Ze zijn immers al weg voor de gevolgen daarvan duidelijk worden.

Sociale vaardigheden liggen vast
Iemand kan zijn sociale vaardigheden maar tot een bepaalde hoogte verbeteren met behulp van trainingen. Alleen al daarom is het van belang dit aspect mee te laten wegen bij de selectie van nieuwe managers. Het probleem is echter dat die vaardigheden vaak niet aangetoond kunnen worden met behulp van standaard testen en gesprekstechnieken. En daarom moet men niet alleen kijken naar wat potentiële leidinggevenden kunnen, maar vooral naar de manier waarop ze dingen doen. 

Het nut van autoritair leiderschap
Toch is autoritair leiderschap in sommige situaties nog steeds nuttig. Uit onderzoek van Keith Hmieleski en Michael Ensley bleek dat dit vooral het geval is in snelgroeiende ondernemingen met heterogene teams. Dat komt omdat teams die bestaan uit mensen met totaal andere achtergronden en gedrag er anders veel te lang over doen om consensus te bereiken. Dat is niet handig in een zakelijke omgeving waarin snelle actie vereist is. Een autoritaire leider kan in die situaties snel vaststellen wat er gedaan moet worden en door wie. Het is dus eveneens van belang om na te gaan om wat voor soort onderneming het gaat voor er een manager aangewezen wordt.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes zachte vaardigheden van de succesvolle projectmanager
 Zes tips om beter te socializen
 Zachte kant leiderschap essentieel voor innovatie
 Zachte vaardigheden zijn de moeite van het aanleren waard
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
29-06-2010
 | 
11:11 uur
Waar het uiteindelijk op neem komt is de capabiliteit van de manager. Heeft hij/zij aanleg, heeft hij/zj zich onderwezen en heeft hij/zij er inmiddels ervaring in opgedaan.
Als die componenten aanwezig zijn, heb je het begin van een succesvol manager en de juiste capabiliteit.

Dat bijvoorbeeld een manager ook sociaal vaardig moet zijn en autoritair als daar het moment voor is, is inherent aan de functie. Ik vind dat dit artikel de nodige open deuren intrapt. Het vinden van de manager met de juiste capabiliteit is moeilijker.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10