zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oranjekoorts kost economie vandaag 130 miljoen euro

28 juni 2010 - Vandaag speelt het Nederlands elftal op het WK-voetbal in Zuid-Afrika in de achtste finale tegen Slowakije. Naar verwachting gaan wederom miljoenen Nederlanders de wedstrijd live volgen op televisie of radio. Een steeds groter deel van de Nederlanders mag het voetbal samen met collega's op het werk kijken.

Volgens becijferingen van economisch advieskantoor EVAR Advisory Services kost deze werkonderbreking de Nederlandse economie maandag ongeveer 130 miljoen euro. Met een eventuele verlenging en wellicht zelfs een strafschoppenreeks kan dit bedrag oplopen tot bijna 140 miljoen euro. 



Werkonderbreking
Naar verwachting zal de wedstrijd van het Nederlands elftal maandag minimaal 1,2 miljoen mensen gedurende hun werktijd bezighouden. Het voetbal gaat dan vóór het werk: het werk zal vlak vóór, tijdens en ná de wedstrijd bij veel organisaties geheel of gedeeltelijk stil liggen. Reden voor economisch advieskantoor EVAR Advisory Services om te becijferen wat het verlies voor de economie is als gevolg van deze werkonderbreking. De economen concluderen dat maandag elke reguliere speelminuut van het Nederlands elftal de economie gemiddeld 985.000 euro kost. "Als ook de rust en een deel van de voor- en nabeschouwing in de berekeningen worden meegenomen, loopt de economie maandag in totaal bijna 130 miljoen euro mis," stelt Ap Reinders, directeur van EVAR Advisory Services. 

Berekening
De economie komt vooral in de eerste helft van de wedstrijd op achterstand: in de rust staat de teller op 88 miljoen euro. Na de rust zijn de effecten op de economie geringer, omdat rond 17.00 uur voor veel Nederlanders de werkdag erop zit. Zij kijken dan dus in hun eigen tijd op het werk of wellicht elders naar de wedstrijd van Oranje. Direct na het laatste fluitsignaal bedraagt de schadepost voor de economie ongeveer 124 miljoen euro. Mocht echter dan nog geen winnaar bekend zijn, komt er een verlenging. "Een eventuele verlenging kost de economie naar schatting als gevolg van de werkonderbreking ruim 7,5 miljoen euro extra," aldus Reinders. Als na de verlenging een strafschoppenreeks een winnaar moet aanwijzen, kost dit de Nederlandse economie maandag nog eens ruim 3,5 miljoen euro. In totaal kan de werkonderbreking tijdens de achtste finale van het Nederlands elftal daarmee volgens EVAR dan ook bijna 140 miljoen euro gaan kosten. 

Perspectief
De macro-economische impact moet overigens wel in perspectief worden geplaatst. Gezamenlijk op het werk voetbal kijken levert naast kosten namelijk ook baten op. "Samen met collega's kijken vergroot onder meer de saamhorigheid en werkt motiverend, maar deze en andere sociale aspecten zijn lastig in geld uit te drukken," nuanceert Reinders. Verder zijn niet alleen op microniveau, maar ook op macro-economisch niveau baten in kaart te brengen. Zo stijgen de consumptieve bestedingen omdat immers meer geld wordt uitgegeven aan eten, drinken, maar ook aan televisies. Het samen voetbal kijken is ook een plausibele verklaring voor het relatief normale patroon dat het ziekteverzuim op dit moment vertoont. De kosten van extra ziekteverzuim als gevolg van de Oranjekoorts vallen voor het bedrijfsleven en daarmee de economie als geheel vooralsnog mee. Onduidelijker is of winst dan wel verlies van Oranje op macro-economisch niveau een groot effect op de arbeidsproductiviteit heeft. "Zodra de kater van het verlies of die van de overwinning verdwenen is, is alles weer zoals normaal," voorspelt Reinders. Duidelijk is wel dat werkgevers er verstandig aan doen om met hun werknemers afspraken te maken over het inhalen van de verloren tijd."En verder hopen op een mooie wedstrijd van Oranje met een positief resultaat in de reguliere speeltijd; daar worden we allemaal gelukkiger van, ook de economie," aldus Reinders. 

Verantwoording
EVAR baseert zijn berekeningen op informatie en cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Sociaal en Cultureel Planbureau en Stichting KijkOnderzoek. Bij de becijferingen is overigens geen rekening gehouden met werknemers die speciaal voor de achtste finale vrij van hun werk nemen.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven waar veel vrouwen werken, mogen niet naar Oranje kijken
 Werknemer gaat heel ver om Oranje te zien spelen
 IT-beheerder: verbied WK kijken op het werk
 Oranjegekte breekt door op de werkvloer
 
 
reacties
 
Frits Markerink  |   | 
28-06-2010
 | 
08:24 uur
Ik kan me eigenlijk niet goed voorstellen hoe een verlenging die rond 18:00uur begint, oorzaak zou zijn van economische schade.
Leendert van den Dool  |   | 
28-06-2010
 | 
08:55 uur
Hebben jullie ook uitgerekend hoeveel het lezen van dit artikel kost? Ter geruststelling: ik heb het niet gelezen, verspil alleen één minuut aan deze reactie. En nu rap weer aan het werk.
Huib  |   | 
28-06-2010
 | 
13:33 uur
Meten is weten, maar ...... dit soort gecijfer dient geen doel en is feitelijk niet meer dan data en dus geen informatie.
Wat je zaait zul je oogsten. De werkgever die zich opstelt als een starre ''minuten-boekhouder'' zal van zijn medewerkers niet gauw ''dat tandje meer'' terugkrijgen.
Janneman  |   | 
28-06-2010
 | 
18:11 uur
Probleem met dit soort ''kokervisie'' onderzoekjes is dat ze heel star zijn en uit balans.
Daar waar geld verloren wordt komt het elders er weer bij. Kortom als je wat verder kijkt dan je hokje........Dit lijkt wel zo'n politiek onderzoek. Die missen ook altijd de gehele scoop.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10