zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Merendeel bedrijven negeert kostenvoordeel ‘groene ICT’

23 juni 2010 - Bijna 70 procent van de Nederlandse bedrijven doet niet aan ‘groen ict-gebruik’. Efficiënter gebruik van printers, computers, videoconferencing en het stimuleren van thuiswerken leveren honderden euro’s per jaar op.

Dit blijkt uit de ICT Barometer van Ernst & Young.  Het onderzoek laat zien dat meer dan de helft van de onderzochte bedrijven niet bekend is met verduurzaming van hun ICT-infrastructuur. Ernst & Young adviseert om de energierekening bij de automatiseringsmanager te leggen om besef te krijgen hoe groen het bedrijf is. Kleine bedrijven
Eén op de drie bedrijven gaat milieubewust om met de ICT-applicaties in hun bedrijf. Kleine bedrijven (tot twintig medewerkers) zijn beter op de hoogte dan grotere. Een opvallende uitkomst is dat vooral bij de overheid en non-profitorganisaties een gering percentage bekend is met de term ’groene ICT’ én er iets mee doet (twee procent). Bedrijven die aan ‘groene ICT’ doen, zetten ’s nachts en op vrije dagen apparaten uit, gebruiken printers efficiënter, stimuleren thuiswerken en beschikken over de mogelijkheid tot videoconferencing. Naast het slim inzetten van ICT bij het reduceren van het energieverbruik, gaan bedrijven ook actief aan de slag met het reduceren van verbruik door ICT bijvoorbeeld door alternatieve koeling voor datacenters te gebruiken.
Flinke besparingen
Kostenbesparing en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn de voornaamste motieven om duurzaam om te gaan met ICT. Volgens Roel Drost, manager IT Advisory bij Ernst & Young is het wonderlijk dat zoveel potentieel niet benut wordt: "Sommige investeringen in ‘groene ICT’ hebben een korte terugverdientijd en moeten daarom hoog op de agenda staan in de huidige economische situatie. Alleen al met het tijdig uitschakelen van één pc kunnen organisaties zo’n 50 tot 100 euro per jaar besparen. Daarnaast zijn er gemakkelijk besparingen te realiseren op de energierekeningen van datacenters." 

Bewustwording

Om dit te realiseren adviseert Ernst & Young de energierekening bij de automatiseringsmanager te leggen om de zichtbaarheid van duurzaamheid op het gebied van ICT te vergroten. In de meeste gevallen ligt de verantwoordelijkheid voor de energierekening bij de boekhouding: in slechts een derde van de gevallen is de automatiseringsmanager goed op de hoogte van het energieverbruik. De automatiseringsmanager die de energierekening onder ogen krijgt kan maatregelen nemen door het gebruik van ICT duurzamer te maken. 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Groene ICT groeit door crisis
 Betere dienstverlening belangrijker dan groene ict
 Bedrijfsleven wil groter belastingvoordeel bij groen investeren
 Vier groene manieren om IT-kosten te besparen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10