zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oudere is nog prima inzetbaar

16 november 2009 - De inzetbaarheid van oudere werknemers is hoger dan men zou verwachten. Bijna driekwart van de medewerkers boven de 60 jaar blijkt een goed tot uitstekend werkvermogen te hebben. Dat blijkt uit de Performer Bedrijfsgezondheidsmonitor van Arbo Unie, waaraan meer dan 12.000 medewerkers uit de gezondheidszorg, onderwijs, overheid en zakelijke dienstverlening hebben meegewerkt.

Het kabinetsbesluit om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar heeft tot veel onrust geleid in de maatschappij, omdat men bang is dat dit besluit een zware wissel zal trekken op mensen met fysiek zware beroepen. Arbo Unie meet de inzetbaarheid van medewerkers via de Performer Bedrijfsgezondheidsmonitor, waarbij gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde workability-index (WAI). De WAI is een index die een voorspellende waarde geeft voor uitval en arbeidsongeschiktheid. 



Hoge inzetbaarheid

Uit de resultaten blijkt dat de inzetbaarheid van oudere werknemers hoger is dan men zou verwachten: 73 procent van de medewerkers boven de 60 jaar blijkt een goed tot uitstekend werkvermogen te hebben. Verdeeld over de verschillende branches blijken medewerkers in de zorg een relatief minder werkvermogen te hebben in vergelijking met andere branches. Medewerkers in de zakelijke dienstverlening hebben relatief het beste werkvermogen. 

Geen onoverkomelijke hindernissen

Uit de resultaten van de Performer Bedrijfsgezondheidsmonitor blijkt dat het oprekken van de pensioenleeftijd in het algemeen geen onoverkomelijke hindernissen oplevert. Wel zijn en blijven er grote verschillen tussen individuen, hetgeen pleit voor een variabele pensioendatum. Arbo Unie adviseert daarom nadrukkelijk dat bedrijven meer gaan investeren in duurzame inzetbaarheid: het vermogen van werknemers om productief en belonend werk te verwerven. Het investeren in duurzame inzetbaarheid kan voorkomen dat vooral medewerkers met fysiek zware beroepen onevenredig gedupeerd zullen worden door het besluit om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Oudere werkzoekende doet meer concessies dan jongere
 Ervaring maakt creatief
 ‘Verhoging arbeidsparticipatie ouderen levert vier miljard op’
 Oudere werknemer: duurder maar ook efficiënter
 
 
reacties
 
albert  |   | 
16-11-2009
 | 
22:52 uur
Natuurlijk zijn ouderen inzetbaar, deze kreet alleen al. Ik zie 't verschil niet, leeftijds discriminatie viert hoogtij.Als bedrijuven de zelfde kennis willen overdragen aan de jongeren, dan kost ze dat veel investering in tijd en geld, maar dat wordt en-passant vergeten. Ouderen zijn duur,nee, alleen weinig ziek en altijd op tijd en de juiste mentaliteit. Werken langzamer? Onzin, ze laten zich niet meer afleiden door geleuter over niets. Werken efficient.Zijn minstens net zo productief als ieder ander.Maar ze komen niet meer aan 't werk, ondanks hun uitgebreide bagage. Dat hobby gezelschap in Den Haag denkt er te makkelijk over.
Tineke  |   | 
17-11-2009
 | 
17:46 uur
Fijn dat uit dit onderzoek naar voren komt wat de meeste ouderen al lang weten.

De overheid propageerde niet zo lang geleden de VUT-campagne. Ouderen moesten plaatsmaken voor met werkloosheid bedreigde jongeren. De beschikbare arbeid moesten we ''eerlijker'' verdelen. Werknemers die door wilden werken waren ''niet sociaal''. Helaas droeg de campagne ook bij aan een negatief imago van de oudere werknemer op de arbeidsmarkt.

De overheidswind waait nu uit een andere hoek. Bezuinigen! Werken tot 67, terwijl je op de arbeidsmarkt tegenwoordig als 45-plusser vaak al ''oud'' bent. Het is al een utopie te denken dat iedereen tot 65 kan blijven werken.

Op de arbeidsmarkt moet eerst een mindset plaatsvinden. De beeldvorming moet drastisch veranderen. Dit soort onderzoeken dragen hier wel aan bij, maar we hebben helaas nog een lange weg te gaan.


RV  |   | 
17-11-2009
 | 
18:08 uur
''Bijna driekwart van de medewerkers boven de 60 jaar blijkt een goed tot uitstekend werkvermogen te hebben''
Alsof je hebt hebt over gevoelloze objecten..

Het ophogen van de pensioenleeftijd heeft tot gevolg dat:
- De pensioenfondsen 2 jaar later hoeven uitbetalen (die tijd hebben ze nodig om hun kas blijkbaar weer op orde te krijgen)
- je jezelf nu letterlijk dood kunt werken
- deze maatschappij geconfronteerd gaat worden met een flinke bult extra ZIEKTEKOSTEN, afkomstig van alle oudere mensen die zich letterlijk kapot moeten werken om hun pensioen-gerechtigde leeftijd nog te kunnen halen

Laten we wel wezen.. ieder systeem gaat goed, zolang alle mensen als makke schapen de voorgeschreven kant oplopen en er hun MEDEWERKING aan willen blijven verlenen.

Misschien word het tijd voor een onafhankelijk onderzoek naar de actuele stand van zaken in de nederlandse pensioenwereld. Deze potten met geld eens inzichtelijk en transparant krigen voor den burger. Openheid van zaken zoals
- huidige financiele stand van zaken
- hoe word het rendement gegarandeerd
- welke acties worden er met uw pensioengeld gedaan
- Hoe zijn uw pensioenzekerheden belegd?

Dan weet je tenminste vroegtijdig hoeveel geld er nog over is jouw pensioenpot-beheerder als je straks de ''pensioengerechtigde leeftijd'' nog mag halen om ervan te genieten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10