zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijfsbeëindiging heeft vooral werkgelegenheidseffect

15 juni 2010 - De macro-economische effecten van het beëindigen van kleine bedrijven (minder dan tien werkzame personen) vallen relatief mee: in 2009 ging hiermee 1,6 miljard euro aan omzet verloren, dit komt overeen met één procent van de omzet van het Nederlandse kleinbedrijf.

De kapitaalsvernietiging bedroeg 379 miljoen euro. Het werkgelegenheidseffect valt echter minder positief uit: door bedrijfsbeëindiging verloren 76.000 mensen hun werkkring, dit komt overeen met vier procent van het totaal aantal personen dat in het Nederlandse kleinbedrijf werkzaam is. 



Oudere versus jongere ondernemers
Het economisch verlies van bedrijfsbeëindigingen in het kleinbedrijf is geconcentreerd bij de branches handel en de zakelijke dienstverlening. Daarbij is het opvallend dat vooral de bedrijven van 55+ondernemers, het grootste verlies tot gevolg hebben. Zij hebben vaker een bedrijf met enkele personeelsleden, terwijl jongere ondernemers die stoppen vaker geen personeel in dienst hebben.
De redenen dat ondernemers met hun bedrijf stoppen variëren: de belangrijkste redenen zijn dat het bedrijf te weinig klanten en/of omzet had (21 procent) of ziekte of privéomstandigheden van de ondernemer (veertien procent). De eerste reden wordt het meest genoemd door jongere ondernemers, terwijl bij 55+ ondernemers als reden 'pensionering' wordt aangegeven. 

Bedrijfsverkoop
Opvallend is dat slechts elf procent van de ondernemers heeft overwogen het bedrijf te verkopen. De bedrijven van deze ondernemers zijn vaker ouder en grootschaliger dan ondernemers die dit niet hebben overwogen. 41 procent van de ondernemers die in 2009 hun bedrijf besloten te verkopen schakelt hiervoor een professional in. Meestal is dit de boekhouder of accountant. De redenen waarom verkoop niet lukt zijn: niemand wilde het bedrijf voortzetten, het bedrijf had weinig omzet en stelde niet veel (meer) voor. Dit laatste klopt ook: een op de vijf bedrijven had geen omzet in het jaar voor de beëindiging en 41 procent was zelfs verliesgevend. 

Blijvend actief
Na beëindiging van het bedrijf blijft achttien procent van de in 2009 gestopte ondernemers nog steeds actief in een ander bedrijf. Maar liefst 52 procent is binnen een jaar in loondienst, veertien procent krijgt een uitkering. Vooral bij jongere ex-ondernemers valt op dat de drempel tussen ondernemerschap en loondienst niet erg hoog lijkt. 

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door EIM onder 500 ondernemers die in 2009 hun bedrijf hebben beëindigt. Het is een uniek onderzoek dat voor het eerst in Nederland is uitgevoerd. Het onderzoek is uitgevoerd binnen het Programmaonderzoek MKB van het Ministerie van Economische Zaken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 MKB-ondernemer ligt wakker van wanbetaler
 Ondernemer ligt vaker wakker van werk/privé balans dan van toekomst eigen bedrijf
 Helft van de ondernemers spaart om inkomensterugval op te vangen
 Zorgeloze ondernemer slecht verzekerd
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10