Organisaties investeren meer in controleren dan in vernieuwen
8 juni 2010 -
Directies investeren meer in het controleren en beheersen dan in het vernieuwen van hun organisatie. Ruim 80 procent van de ondervraagde directeuren en managers zegt meer te willen investeren in zekerheden dan in kansen.
Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau het Zuiderlicht en Hollandse Nieuwe onder ruim 130 bestuursvoorzitters, directieleden en hogere managers. Daarmee vaart de top van organisaties een koers die vooral past bij een stabiele, weinig dynamische markt. Vraag is of Nederlandse bedrijven wel klaar zijn voor de toekomst.
Zekerheid en consensus
Niet alleen investeert het merendeel van de organisaties voornamelijk in zekerheden, ook kiest men vooral voor consensus. De bereidheid om bijvoorbeeld extra te investeren in uitblinkende medewerkers ontbreekt. Meer dan driekwart van de geënquêteerde beslissers geeft aan dat ze het merendeel van hun besluiten baseert op organisatiebrede consensus. Bovendien verkiest het gros van de onderzochte directeuren projecten gericht op zekerheid boven projecten met kans op een doorbraak.
Organisatie van de toekomst
Het onderzoek diende als opmaat voor een serie bijeenkomsten over ‘de organisatie van de toekomst’. "Wil je met elkaar kijken naar de organisatie van de toekomst dan is het ook goed te weten welke wind er op dit moment waait bij de spelbepalers van nu," verklaart Kees Tillema van het Zuiderlicht de achtergrond van het onderzoek. "Het interessante is dat velen inzien dat ze in een tijdgewricht van fundamentele veranderingen zitten maar tegelijkertijd gecontroleerde, rationele en breed geaccepteerde routes blijven lopen."
Intuïtieve routes
Des te interessanter zijn ook de bevindingen uit de serie bijeenkomsten over de organisatie van de toekomst die de afgelopen maanden plaats vonden. "De zittende macht ziet en voelt wel dat het anders moet. Ze ervaren zelf ook dat de bestaande kaders, modellen en structuren niet meer toereikend zijn," zegt Dick Dam van Hollandse Nieuwe. "Een van de conclusies van de bijeenkomsten is dat de organisatie van toekomst meer ruimte biedt aan intuïtieve routes. Dat heeft niet alleen effect op systemen en structuren van organisaties maar vooral op persoonlijk leiderschap," aldus Dam.
Spannend vooruitzicht Hollandse Nieuwe en het Zuiderlicht hebben een beeld ontwikkeld over de organisatie van de toekomst. De netwerkorganisatie en het vormen van tijdelijke coalities is een van de oplossingsrichtingen. "We zetten door om met de 130 betrokken directeuren te komen tot nieuwe inzichten en aanknopingspunten om daarmee een nog scherper beeld van de organisatie van de toekomst te vormen. Een van de vragen is hoe de leiders van morgen de balans vinden tussen een lenige en robuuste organisatie. De zittende macht vullen met we dit keer aan met excellente studenten van hogescholen en universiteiten. Een spannend vooruitzicht," besluit Kees Tillema.