zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mogelijke meer doden door toenemende werkdruk

4 juni 2010 - Een kleine 1.000 overlijdensgevallen is te wijten aan een veel te hoge werkdruk, bleek onlangs uit een verkennend onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten op verzoek van de FNV. Uit onderzoek van Effectory onder 13.000 medewerkers blijkt dat des te onduidelijker de rol en taken voor de medewerkers zijn, des te groter de werkdruk wordt.

Uit dit onderzoek komt verder naar voren dat de werkdruk de afgelopen jaren verder is toegenomen mede door de crisis. Maar liefst 25,9 procent van de medewerkers ervaart de werkdruk in 2010 te hoog. In 2007 was dat nog 23,2 procent. Dat, terwijl de score van rolduidelijkheid voor de crisis juist is gedaald met een rapportcijfer van 6,5 naar 6,2 in 2010. 



Meer sterfgevallen in toekomst?

Guido Heezen, Directeur Effectory en HR-trendwatcher: "Door de crisis zijn veel organisaties ingekrompen. Dat betekent dat meer werk met minder mensen verzet moet worden. Medewerkers moeten de taken van vertrekkende collega’s overnemen en er is meer nadruk komen te liggen op klantinnovaties. Daarnaast neemt de onduidelijkheid over de eigen rol en functie ook toe door collega’s die nu wegvallen zijn. Wie pakt dit werk nu op en wie is daar verantwoordelijk voor? Wij signaleren in onze medewerkersonderzoeken dat door de jaren heen de werkdruk toeneemt en de duidelijkheid over de rol van de medewerkers juist afneemt. In de huidige economische malaise zien we de werkdruk verder oplopen . Met als gevolg dat de medewerker eerder ziek wordt of opgebrand raakt met alle gevolgen van dien. Juist nu is het essentieel dat organisaties zich hier extra van bewust zijn en hun medewerkers concreet laten weten wat er nu precies van hen verwacht wordt." 

Opvallende resultaten

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat vrouwen over het algemeen een minder hoge werkdruk ervaren dan mannen. Logisch, vrouwen scoren met een 5,6 ook beter op rolduidelijkheid dan mannen (score van 4,5). Als het gaat om werkdruk per sector, dan is deze bij zorg het meest zorgelijk. Maar liefst 37,5 procent van de medewerkers ervaart hier een te hoge werkdruk. Voor het onderwijs geldt dat 36,2 procent van de ondervraagden onder hoge spanning werkt, voor de overheid is dat een percentage van 30,8 procent en voor de non-profit een percentage van 30,2 procent.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwenhart lijdt onder werkdruk
 Crisis leidt tot burnout
 Heeft u ook last van rolstress?
 Slechte samenwerking leidt tot depressie
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
4-06-2010
 | 
07:47 uur
Hoe vervelend het is deze cijfers te lezen, maakt wel hoe noodzakelijk bedrijven als de onze zijn. Want een toenemende efficiency voorkomt dat de hogere werkdruk - omdat er mensen uit moeten - gaat leiden tot ziekteverzuim of erger.
Er zijn namelijk al jaren andere manieren om dit te regelen, helaas ziet nog niet iedere ondernemer dit (maar voor degene die het wel gedaan hebben ... het levert in alle opzichten meer op dan het gekost heeft).
Cijfers als deze kunnen de ondernemer wellicht wakker schrikken en laten nadenken dat het ook anders ingeregeld kan worden.
Leon Algra  |   | 
6-06-2010
 | 
10:15 uur
Wat is er nu exact onderzocht? En wat word er verstaan onder werkdruk? En heeft ervaren werkdruk te maken met beleving of is er sprake van feitelijkheid, werkelijkheid?
Steven  |   | 
23-06-2010
 | 
12:40 uur
Ik snap de relatie met de sterfgevallen niet.
Dat de werkdruk (zowel beleving als feitelijk) door de economische malaise in een aantal sectoren flink groter is geworden, is een gegeven. Daarom zijn wij ook het initiatief Nederland Stressvrij gestart. (Wil je hier meer over weten, klik dan even op mijn naam).
Kan iemand uitlegggen waar de kleine 1.000 mensen aan gestorven zijn en hoe dit onderzocht is?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10