zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slechte samenwerking leidt tot depressie

5 juni 2009 - Een hoge werkdruk in combinatie met gebrekkig teamwerk leidt tot een hogere kans op depressie, zo blijkt uit Fins onderzoek. Door de recessie is de werkgerelateerde stress nog meer toegenomen: mensen zijn bang hun baan te verliezen en maken zich zorgen over hun economische toekomst.

Maar ook in goede tijden kan de werkomgeving negatieve psychische gevolgen hebben. "Depressie komt meer voor onder werkenden en leidt tot hoge kosten voor de werkgever in de vorm van verzuim en ziektekosten," zegt Marjo Sinokki van het Finse Institute of Occupational Health. "Het is daarom in alle tijden van belang om aandacht te besteden aan het welzijn op de werkvloer, met name aan het samenwerkingsklimaat." 



Vier soorten werkplekken
Voor het onderzoek werden 3.347 Finse werkenden tussen de 30 en 64 jaar onderzocht. Hen werd gevraagd naar hun werkplek, met name over teamspirit, interne communicatie en werkdruk. De deelnemers werd gevraagd in hoeverre hun werkplek overeen kwam met een van de volgende vier beschrijvingen: ‘bemoedigend en nieuwe ideeën worden positief ontvangen’, ‘bevooroordeeld en conservatief’, ‘leuk en ontspannen’ en ‘vol conflicten en onenigheid’. Ook werd hen gevraagd naar hun privéleven en sociale leven.
De gemeenschappelijke factor van de werkplekken die bevooroordeeld of vol conflicten genoemd werden, bleek gebrek aan samenwerking. Van de testpersonen die vonden dat de teamspirit op het werk slecht was, was de kans op depressie 60 procent hoger en de kans op het gebruik van antidepressiva 50 procent hoger. 

Waarschuwingssignalen
Hoewel het een Fins onderzoek betreft, menen de onderzoekers dat de bevindingen gelden voor werknemers overal ter wereld. Ze stellen dat er meer aandacht besteed zou moeten worden aan de psychosociale factoren op het werk. "Omdat mensen het grootste deel van hun dag op het werk doorbrengen, heeft de werkomgeving een grote invloed op het psychisch welzijn," stelt Jopsh Klapow, professor gezondheidszorg aan de de University of Alabama. "Mensen die zich zenuwachtig, angstig, verdrietig of prikkelbaar voelen op het werk en merken dat die gevoelens hun prestaties negatief beïnvloeden, moeten deze symptomen serieus nemen. Het zijn vaak waarschuwingssignalen voor een dieperliggende, maar behandelbare, psychische aandoening. Worden ze niet behandeld, dan kunnen ze leiden tot zeer ontwrichtende problemen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Recessie maakt depressief
 Professionele lachers vaker depressief
 Slecht management bevordert depressie
 Stressvolle baan triggert depressie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10