zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vestigingsklimaat: Nederland laat kansen liggen

3 juni 2010 - Nederland heeft alles in huis om nog aantrekkelijker te worden voor buitenlandse investeerders. Kansen voor Nederland liggen er op het aantrekken van logistieke centra en het werven van Europese hoofdkantoren. Deze kansen worden nog te weinig benut terwijl de buitenlandse concurrentie toeneemt.

Dit blijkt uit onderzoek van Ernst & Young onder 203 bedrijven in binnen- en buitenland naar de aantrekkelijkheid van Nederland voor buitenlandse investeerders. 



Nederland loopt op aantal gebieden achtr
In de top twintig lijst van de meest aantrekkelijkste Europese investeringslanden is Nederland gestegen van de tiende positie in 2008 naar de zevende positie in 2009. Ondanks de crisis is stijging is het aantal buitenlandse investeringen in Nederland slechts gedaald met zeven procent van 116 naar 108. Een opvallend resultaat uit het onderzoek richt zich op de toekomstige investeringen. Maar liefst 24 procent van de respondenten geeft aan dat ze willen gaan expanderen in Nederland. Jan Siemons, leider International Location Advisory Services van Ernst & Young: "Nederland is nog steeds een belangrijke speler voor buitenlandse investeerders maar loopt op een aantal gebieden achter. Investeringen op het gebied van Research & Development zijn minimaal en daarnaast vestigen te weinig hoofdkantoren zich in Nederland die juist zorgen voor internationale zichtbaarheid en werkgelegenheid. Investeringsprojecten worden nu gedaan op het gebied van Sales & Marketing (48 procent) en logistiek (23 procent)." 

China is meest aantrekkelijke investeringsregio

Dit jaar moet West-Europa zijn leiderspositie als meest aantrekkelijke investeringsregio ter wereld opnieuw afstaan aan China. Met een attractiviteitsscore van 39 procent verbetert China zijn score van vorig jaar met maar liefst zes punten. West-Europa haalt een score van 38 procent (-twee ten opzichte van vorig jaar). De top drie wordt afgesloten door de Centraal- en Oost-Europese landen, die in vergelijking met vorige jaren serieuze klappen krijgen (van 39 procent naar 24 procent). Deze cijfers leren ons dat investeerders ook elders in de wereld in eerste instantie kiezen voor zekerheid en stabiliteit. China heeft intussen bewezen een politiek stabiel land te zijn. 

West-Europa wake up!

Uit de studie van Ernst & Young blijkt dat het vertrouwen van investeerders en hun bereidheid om risico's te nemen langzaam terugkomt. De geïnterviewde bedrijfsleiders bevestigen dat de economische vooruitzichten over het algemeen beter zijn dan vorig jaar. Daar voegen ze echter aan toe dat ze niet West-Europa, maar China, India, Centraal- en Oost-Europa als hun wissel op de toekomst zien. Deze regio's zijn de aantrekkelijkste locaties voor toekomstige productie-, R&D- en dienstenprojecten. West-Europa, dat momenteel geldt als de tweede meest populaire bestemming voor directe buitenlandse investeringen, komt pas op de vijfde plaats achter Brazilië te staan in de toekomstige attractiviteitsindex. 

Sterke- en zwakke punten van Nederland

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat sociaal-politieke stabiliteit als een belangrijke vestigingsvoorwaarde wordt gezien. Als sterke punten van Nederland worden een goede leefomgeving en het stelsel van wet- en regelgeving genoemd. Nederland is volgens de bestuurders echter niet aantrekkelijk als het gaat om flexibiliteit van de arbeidsmarkt. Siemons vervolgt: "Er zijn weliswaar in de loop van de jaren veranderingen doorgevoerd waardoor de flexibiliteit in werkgelegenheid verbeterd is, bij de buitenlandse investeerders bestaat er echter nog een negatief beeld." 

Minder Europese hoofdkantoren en Research & Development centra

Het aantal bedrijven dat kiest voor Nederland als een plek voor hun Europese hoofdkantoor of R&D centrum neemt af. Toch overweegt 24 procent van de respondenten een vestigingsplaats in Nederland. Ad Buisman, Voorzitter Real Estate groep concludeert: Dit biedt kansen die wel benut moeten worden. De terugloop van buitenlandse hoofdkantoren en R&D centra baart echter zorgen! 

Aanbevelingen

"Het is tijd dat de overheid in samenwerking met het bedrijfsleven en kennisinstellingen de krachten bundelt om het Nederlandse vestigingsklimaat voor kennisintensieve bedrijvigheid zoals Research & Development en Europese hoofdkantoren beter op de kaart te zetten. Nederland heeft hiervoor een duidelijke, inspirerende visie en strategie nodig en vooral daadkracht. Zo dienen we de regio's met sterke punten gericht onder de aandacht te brengen van buitenlandse bedrijven en dient nog meer te worden geïnvesteerd in Research & Development. Het binnenhalen van nieuwe bedrijven is belangrijk. Ook het koesteren en laten groeien van bestaande bedrijven is van belang om zo de achterdeur op slot te houden!" aldus Siemons.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Concurrentiepositie en arbeidsproductiviteit Randstad onder druk
 Amerikaanse bedrijven positief over Nederlands vestigingsklimaat
 BV Nederland afhankelijk van buitenlandse bedrijven
 Buitenlandse invloed op bedrijfsleven steeds groter
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10