zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

BV Nederland afhankelijk van buitenlandse bedrijven

28 september 2009 - 25 procent van de grote bedrijven in Nederland is in handen van een buitenlands moederbedrijf. Onze economie is hiermee voor een groot deel afhankelijk van het functioneren van buitenlandse bedrijven. Dit blijkt uit onderzoek van Dun & Bradstreet. In totaal zijn 18.521 Nederlandse bedrijven in buitenlandse handen.

Een kwart van de grote Nederlandse bedrijven (1.000 of meer werknemers) zijn in buitenlandse handen: 562 van de 2.210 bedrijven. Nederland is een aantrekkelijk land voor buitenlandse bedrijven: van Nederland is bekend dat we een gunstig investeringsklimaat hebben. Wouter Hartemink Marketing Manager bij Dun & Bradstreet: "Het hebben van een buitenlandse moeder heeft positieve en negatieve kanten. Niet alleen voor de bedrijven en hun werknemers, maar ook voor de handelspartners. Deze laatste groep weet vaak niet of hun handelspartner in handen is van een buitenlandse moeder. Het is van groot belang hiervan op de hoogte te zijn in verband met het identificeren van risico’s en kansen. Bovendien heb je vaak te maken met andere wet- en regelgeving." Van de grote bedrijven zijn de meeste in handen van Amerika (102) gevolgd door Luxemburg (77) en Engeland (64). 



Alert

Wanneer het goed gaat met de economie kraait er geen haan naar, maar nu het slecht gaat zien we de negatieve gevolgen des te meer. Het risico bestaat dat bedrijven in Nederland niet meer kunnen functioneren wanneer de moeder in de problemen komt. "Naast een zeker risico biedt dit ook kansen. Wanneer je als Nederlands bedrijf een buitenlandse markt wil betreden is het goed te weten dat je er wellicht al klanten hebt. Een deel van je klanten kan zo maar in handen zijn van een moeder in het betreffende land," aldus Hartemink. 

Top vijf 5 aandeel van buitenlandse eigenaren in Nederland

1. Amerika (zestien procent)
2. Engeland (veertien procent)
3. Duitsland (twaalf procent)
4. Luxemburg (negen procent)
5. Frankrijk (zeven procent) 

Brabant en westen meest internationaal

De meeste bedrijven met buitenlandse eigenaren zijn te vinden in Noord-Holland (39 procent), Zuid-Holland (22 procent) en Noord-Brabant (twaalf procent). In Drenthe, Friesland en Flevoland zijn daarentegen nauwelijks bedrijven gevestigd met een buitenlandse moeder.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Recordaantal aanklachten VS tegen buitenlandse bedrijven
 Behoefte aan buitenlands talent groeit sterk
 Buitenlandse invloed op bedrijfsleven steeds groter
 Multinationals lopen steeds meer fiscale risico’s
 
 
reacties
 
RV  |   | 
28-09-2009
 | 
17:02 uur
Dit is geen toeval, maar een goed doordacht plan van de mensen achter de New World Order. Dit zorgt ervoor dat geen enkel land nog zelfstandig en autonoom kan bestaan en opereren. Hierbij worden, d.m.v. ''de politiek'' allerhande constructies bedacht en uitgevoerd om de gehele wereld te laten verzanden in een verstikkende, ondoorzichtig web van (wederzijdse) afhankelijkheden

Recent voorbeeld:
- De verkoop van een aantal 100% puur nederlandse energie maatschappijen in buitenlandse handen
- Abn Amro - een 100% nederlandse bank, die nu (met als excuus de kredietcrisis) geript word en in stukken uiteen gereten, door ''de politiek'' en buitenlandse partijen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10