zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

IT-bedrijven laten klimaatkansen onbenut

4 mei 2010 - IT-giganten beweren dat zij de wereldwijde uitstoot van CO2 met vijftien procent kunnen terugdringen met energiebesparende oplossingen. Op een aantal criteria heeft Greenpeace gecontroleerd hoe hard de topmerken zich daadwerkelijk inspannen voor de ontwikkeling van energiebesparende technologie en het reduceren van hun eigen uitstoot.

Cisco komt met zijn Cool IT-score als beste uit de bus, Ericsson is tweede. Bij Panasonic en Sony is er daarentegen nog veel ruimte voor verbetering. 



Cool IT scor
Greenpeace brengt met het 'Cool IT-scorebord' een actuele tussenstand van de klimaatinspanningen van grote IT-merken. De ranglijst laat zien dat sommige producenten het ontwikkelen van energieoplossingen als een marktkans zien en er al hard mee aan de slag zijn. Helaas constateert de milieuorganisatie tegelijk dat veel merken nog niet verder komen dan mooie woorden.
"De mogelijkheden om slimmer met energie om te springen worden door markleiders als Panasonic en Sony nog lang niet benut. Zonde," zegt Kim Schoppink, woordvoerder Klimaat & energie van Greenpeace. 

Cisco en Ericsson aan kop

De nieuwe nummer één, Cisco, verdubbelde zijn score en stootte daarmee IBM van de koppositie. Het Zweedse merk Ericsson debuteert op de tweede plaats. Beide bedrijven hebben veel slimme energie oplossingen ontwikkeld en laten duidelijk zien hoeveel CO2-uitstoot hun technologieën besparen. Cisco kwam onder meer met smart grids (netwerken voor energie-uitwisseling) en energiebeheer voor kantoorgebouwen. Ericsson ontwikkelde onder meer een digitaal distributiesysteem voor mediacampagnes en energiebesparingen specifiek in de gezondheidszorg. Cisco en Ericsson dringen tegelijkertijd ook hun eigen energieverbruik drastisch terug.
Google staat nog relatief laag op nummer zes, omdat het bedrijf niets over zijn eigen verbruik communiceert, maar krijgt plusjes voor de handige google app Powermeter, die gebruikers per seconde laat zien hoeveel zij verbruiken.
De IT-sector veroorzaakt nu al twee procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, dat is evenveel is als de luchtvaart. 

Energieverbruik IT stijgt komende jaren sterk
'Efficiency is een topprioriteit, vooral als je beseft dat het energieverbruik van de informatie technologie in de komende decennia nog sterk zal stijgen', legt Schoppink uit. "Dit komt door het toenemende gebruik van IT in de samenleving en onder meer door de explosieve groei van het internetgebruik door social media sites als Youtube, Hyves en Facebook. We hebben met zijn allen extra datacenters nodig, die veel energie verbruiken." 

Stimuleren tot grotere bijdrage
Met het Cool IT-scorebord wil Greenpeace de IT-industrie stimuleren om veel meer bij te dragen aan het oplossen van het klimaatprobleem. De sector kan veel CO2-uitstoot voorkomen door zelf slimmer met energie om te gaan en meer energie uit schone energiebronnen te halen. Ook kunnen IT-oplossingen bijdragen aan een vermindering van het energie verbruik voor andere industrieën en huishoudens.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes tips voor CIO’s om milieubewuster te werken
 Groene IT: veel geschreeuw, weinig daden
 Groene ICT groeit door crisis
 IT-manager wil best 'groen' zijn
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
4-05-2010
 | 
09:00 uur
Ik ben na de eerste alineas afgehaakt dit artikel door te lezen. Ik kan u dst namelijk heel goed uitleggen. Greanpeace was ooit eens een clubje hele goede en weldenkende idealisten die de wereld een bepaald besef bijbrachten. Tegenwoordig zou je deze organisatie moeten scharen onder de sectie Terroristen. Dit laatste absoluut met een grote T.

Natuurlijk, er gaan nog wel eens zaken goed mis en die misstanden moeten zeker worden aangepakt. In heel veel landen in wereld is de regelgeving dusdanig aangepakt, dat soms een telefonische tip voldoende is voor de autoriteiten tot het doen van nader onderzoek.

Maar wanneer een organisatie zich te buiten gaan aan onoorbaar handelen en chantage, dan haak ik af. Dat doen terroristen namelijk ook. Als jullie dat niet doen, dan komen wij even iets bij jullie vernielen of opblazen. Ook het handelen van Greenpeace hier is bijzonder laakbaar.

Men roept wel iets en de IT producenten laten zich door deze terroristische organisatie chanteren, ook al zal dat niet als zodanig worden genoemd, iedereen is bang voor een bepaalde mate van naamsschade of dat sympathisanten op de stoep zouden kunnen komen te staan.

Wat die naams en reputatieschade betreft scoort Greenpeace hier fantastisch. Ik heb zelden dergelijk ridicuul en ondoordachte idioterie gelezen. Het siert Greenpeace dat ze zich zo laten zien met dergelijke arrogante stupiditeit. Natuurlijk zet ik de toon scherp want de 'overrated' Greenpeace bedient zich er namelijk ook graag van.

Waarom zo scherp? Eeenvoudig. Klaarblijkelijk zitten er geen denkers en mensen met kennis bij Greenpeace die zien wat de IT aan besparingen al de laatste 20 jaar heeft bewerkstelligt, en die ontwikkeling is nog lang niet ten einde, maar gaat gestaag door.

IT en de natuur

Sinds de invoering van de IT is actieve documenten productie en opslag, papierproductie dus, met meer dan de helft inmiddels gedaald. Vanuit de IT blijven de impulsen gegeven worden dit binnen de organisatie verder te blijven terugdringen.

Ook is de IT verantwoordelijk voor de stroomlijning en verdere automatisering van vele industriële processen wat enorme besparingen hebben opgeleverd die meteen verlichting van de natuur hebben bewerkstelligt, en ook dat gaat door.

De IT is verantwoordelijk voor de enorme stappen die zijn gezet in techniek en ruimtevaart. Hierdoor zijn we in staat de hele wereld te monitoren op tal van gebieden.

Wetenschappers kunnen niet zonder de IT want anders zetten ze zonder omwegen de stap weer terug naar het stenen tijdperk door weer te moeten omgaan met potlood en papier. Een beetje millieuterrorist kan niet eens meer een fatsoenlijke brief met de hand produceren.

Deze club kan niet eens zonder de techniek die er is want bedenk maar dat hun bootjes niet eens fatsoenlijk zouden kunnen varen als er geen GPS is, ze zouden blind zijn wanneer we de GSM en UMTS voor hen monddood zouden maken.

Deze club zou eens op de TU's moeten gaan kijken hoe men bezig is visionaire oplossingen te bedenken voor de nabije toekomst want de voorbije kabinetten hebben het voor elkaar gekregen dat de mogelijkheden zoals aardgas en olie in Nederland voor een schijntje word verkwanseld.

Dit clubje zou niet zo raar wauwelen zoals ze nu weer, getuige dit artikel, chantage als middel gebruiken, want laten we wel zijn, dreigend publiceren is in mijn ogen ook chantage, doen als ze wisten hoe de grote leveranciers de laatste tien jaar zich hebben ontwikkeld.

Deze producenten hebben namelijk zichzelf menig maal sneller positief ontwikkeld dan menig branche elders wereldwijd, en dat wel in de positieve zin natuurlijk.

Als er een branche is die zich zo zeer met ontwikkeling ter besparing mondiaal bezig houd dan is het wel de IT. Het getuigt van een idiote arrogantie van de hoogste orde, dat Greenpeace denkt hier iets in te kunnen roepen want als zij dit doen, nogmaals getuige dit artikel, betekend dit maar een ding.

Greenpeace heeft niet de kennis of kunde ook maar iets te kunnen vinden, laat staan te kunnen zeggen, over iets zo specifieks als de IT. Door dat wel te denken van zichzelf krijg je dergelijke ondoordachte en stompzinnige artikeltjes zoals.

Voor mij diskwalificeren zij zich op een ongelofelijke manier om een fatsoenlijke dialoog op te bouwen over de IT. Gelukkig leven we in een vrije samenleving waar een tegengeluid ook op zijn plaats is. Immers, dit artikel is een belediging voor al die ontwikkelaars en visionairs die de IT rijk is.
Kerstpakketten  |   | 
15-09-2011
 | 
16:07 uur
Een goede zaak dat grote organisaties erop worden gewezen bewuster om te gaan met energie. Onkunde leidt ook wel tot uitstel, maar met de juiste deskundigen kán er echt wel veel veranderen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10