zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Job Cohen: 'Vrouwen moeten meer, mannen juist minder werken'

4 mei 2010 - Vrouwen zouden hun deeltijdbanen moeten uitbreiden, en mannen zouden juist minder uren moeten maken. Dat zei Job Cohen bij het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van het boek 'Aan geen gehuurde borst werd ooit een kind gevoed' van Ina Brouwer.

Mannen moeten naar 'voltijd-min', aldus Cohen. Zelf heeft hij begin jaren '80 daarin het voortouw genomen door zijn hoogleraarschap in vier dagen te vervullen, in plaats van de gebruikelijke vijf. Cohens vrouw heeft hierin een belangrijke rol gespeeld, vertelde hij. Zij stelde hem voor de keuze: samen voor de kinderen zorgen, of niet aan kinderen beginnen. 



Acceptatie
Het was niet gemakkelijk om het parttime hoogleraarschop voor elkaar te krijgen, vertelde Cohen. Destijds was het volstrekt ongebruikelijk dat mannen minder dan fulltime werkten. Maar hij vond de tijd die hij met zijn kinderen doorbracht zeer de moeite waard. "Van bestuursvoorzitters wordt het geaccepteerd dat zij er nevenfuncties op nahouden," zei Cohen. "Dat wordt dan juist gezien als nuttig. Dat moet op andere niveaus en voor bijvoorbeeld zorgtaken ook kunnen." 

Deeltijd troef
In haar boek, dat zij gisteren aanbood aan Cohen, beschrijft Ina Brouwer de historische wortels van werk en moederschap in Nederland. Zij analyseert hoe daaruit het typisch Nederlandse model van deeltijdwerk, deeltijdopvang en deeltijdhuishouden is gegroeid. Zij vergelijkt de demografische en historische ontwikkelingen van Nederland met die van Zweden, Engeland en Frankrijk en komt tot een vernieuwende analyse en met aanbevelingen voor het sociaal-economische beleid in Nederland.

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wouter en Camiel niet beter af met een deeltijdbaan
 Handboek grotere deeltijdbanen biedt praktische instrumenten
 Vrouwen gaan meer werken als dat flexibeler kan
 Parttimer krijgt minder kansen van baas
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
4-05-2010
 | 
08:22 uur
Bah, wat kan er vervelender zijn als iemand zegt dat je iets moet. Cohen mag helemaal zelf weten wat hij zegt (Ina Brouwer trouwens ook), maar mag een vrouw dan zelf weten of ze meer wil werken of niet ... wat ook voor een man geldt uiteraard.
Zegt een vrouw die er van baalt dat een politicus die mogelijk premier wordt het wordt ''moeten'' in de mond neemt.
De (toekomstig) minister president lijkt nog in de veronderstelling te zijn dat vrouwen dat niet zelf kunnen. Welnu,ze hebben stemrecht, zijn gelijke partners in een relatie en bezetten tegenwoordig ook directiefuncties (voor het geval dit de man ontgaan is). Welkom in de 21e eeuw.
Astrid Jaspers  |   | 
4-05-2010
 | 
09:19 uur
Ik hoop dat er daadwerkelijk iets gedaan wordt met de aanbevelingen voor het sociaal-economische beleid in het boek van Ina Brouwer. Echter bij het lezen van Cohen's uitspraak ''Vrouwen moeten meer, mannen juist minder werken,'' voel ik weerstand. Mooier zou zijn als zowel vrouwen als mannen daaromtrent hun eigen keuze zouden kunnen maken.
Civile  |   | 
4-05-2010
 | 
09:33 uur
Beste Job,

ik heb niet de illusie dat je dit ooit zult gaan lezen maar toch. We hebben de laatste, pak hem beet, vanaf Den Uyl naar nu, als productiebevolking het over ons heen gehad dat de arbeids flexibilisering, ten nadele van de werknemers, zijn beslag heeft moeten krijgen. Op ongehoorde wijze hebben de achtereenvolgende kabinetten werk gemaakt van een idiotie die zijn weerga feitelijk niet kent.

Wij moesten, als we een impotente Donner even volgen, wij moeten niet denken dat een vaste aanstelling nog tot de mogelijkheden zou mogen behoren want dat verstoorde namelijk een natuurlijk verloop op de arbeidsmarkt. Uiteraard waren de werkgevers hier lyrisch over. immers, er werd ook danig werk gemaakt van ontslag recht en ontslagvergoedingen? Toch?

Er werd ook werk gemaakt dat single moeders weer aan het werk moesten en mee moesten participeren op de arbeidsmarkt. Tja voor de kinderen bedachten we de buitenschoolse opvang. Onevenredig zwaar gesubsidieerd, lees even hier dat kinderlozen hier namelijk ook aan mee moeten betalen maar voorts geen enkele inbreng hebben, krijgen we nu weer een staaltje van ondoordacht geneuzel van iemand die pretentie heeft de premier van Nederland te worden?

Het IMF heeft al laten weten dat Nederland veel te ver is doorgeschoten in de arbeidsflexibilisering en dat er geen enkel evenwicht meer bestaat tussen arbeidscontracten met een open eind en een tijdelijk dienstverband. Wel mijn beste Job, als dit uw visie is dan vrees ik het ergste.

Niet alleen de mannelijke beroepsbevolking heeft op dit moment ernstige moeite passend arbeid te vinden, als dank van de laatste vier kabinetten en hun inspanningen de arbeidsmarkt tot een onevenwichtig gedrocht om te vormen. Waar denkt u de arbeidsplaatsen vandaan te kunnen halen voor die vrouwen om meer te moeten gaan werken terwijl een werkgever klaarblijkelijk niet zit te wachten op een mannelijke werkgever die zegt,'' Sorry baas, job zegt dat ik zes uur minder moet werken zodat mijn vrouw er zes meer kan maken bij haar baas.''

Als we even heel redelijk kijken dan komen we denk ik allemaal wel tot eenzelfde conclusie. Wanneer we gaan kiezen voor Job for President, krijgen we dit soort ondoordacht geneuzel. Immers, weer een 'charismatisch' figuur, die ons in bange donkere en moeilijke tijden wijst waar het lichtknoje zich bevind .... ongeveer.

Want in het kader van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid moet je die nog altijd zelf omzetten want at staat namelijk voorts niet in de taakbeschrijving van ene 'Job Cohen, Premier van Nederland'.

Stel je voor dat we mogen verwachten een man dat deze kennis en kunde en visie bezit iets anders te kunnen roepen dan dat wij moeten stoppen met de polarisatie en terug moeten naar consensus. Als ik de laatste ontwikkelingen politiek beschouw, denk ik dat we gewoon bezig zijn met een stukje politieke vernieuwing. Dat we het soms niet eens zijn met enkele onderdelen? Bien.

Maar terug naar de tijd van vaag en huichelachtig polderen, nee, we zijn daar geweest en we hebben gezien waar dit toe heeft geleid uiteindelijk. Laat de arbeidsmarkt zichzelf maar reguleren want dat is altijd goed gegaan en stimuleer dat. Ambtenaren en politici hebben weinig tot geen benul hoe dat werkt, dat hebben ze de laatste dertig jaar meer dan eens bewezen.

Met de ontwikkelingen van het laatste jaar alleen al hebben dit soort lieden de belastingbetaler en het bedrijfsleven voor miljarden benadeeld, en de teller loopt nog steeds. Laten mannen en vrouwen zelf maar uitmaken hoe het evenwicht zou moeten zijn, dat heeft nog altijd het best gewerkt. Daar heeft men de politiek zelden bij nodig gehad.

Prachtige retoriek alleen staat daar niets constructiefs tegenover.
Cor  |   | 
4-05-2010
 | 
20:15 uur
Nog even en we mogen ook iet meer zelf kiezen wat we doen maar wordt het werk dat we moeten doen aangewezen. Laat mensen hun leven zelf invullen zoals zij dat willen zolang ze maar voor zichzelf zorgen.
clinical research jobs  |   | 
16-03-2011
 | 
08:54 uur
Het IMF heeft al aangekondigd dat Nederland te ver is in de flexibiliteit van de arbeidsmarkt en het evenwicht dat niet meer bestaat tussen een open-termijn contracten en uitzendwerk zwaaide. Werk goed mijn lieve, als je visie is, vrees ik het ergste.
BR, Joann Reamer, Expert Clinical Manager Jobs
NumoQuest  |   | 
16-03-2011
 | 
10:40 uur
@ clinical research jobs

Je ziet het al met de huidige stand van zaken. Een aanzienlijk bijzonder competent deel van 45+ zit thuis omdat men vind dat ze te duur of inflexibel zouden zijn. Geen joepje die daar iets over zegt.

:O)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10