zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Handboek grotere deeltijdbanen biedt praktische instrumenten

1 april 2010 - Grotere deeltijdbanen, het kan écht. Dat blijkt uit proefprojecten die de Taskforce DeeltijdPlus het afgelopen jaar samen met 28 organisaties uitvoerde. Deze pilots leverden een schat aan inzichten op en veel praktische instrumenten. Die zijn niet alleen interessant voor de betrokken organisaties, maar voor iedereen die aan de slag wil met grotere deeltijdbanen.

De achtergronden, ervaringen en praktische instrumenten zijn daarom gebundeld in het Handboek grotere deeltijdbanen. De Taskforce DeeltijdPlus wil werkgevers en HR-adviseurs hiermee inspireren en op weg helpen om vrouwelijk talent in deeltijd ruim baan te geven. Pilots

De Taskforce richtte zich met de pilots op vijf sectoren waar veel vrouwen in kleine deeltijdbanen werken: detailhandel, onderwijs, zakelijke dienstverlening, zorg en de overheid. In 28 organisaties gingen werkgevers, HR-adviseurs en deeltijdmedewerkers op zoek naar praktische mogelijkheden voor grotere (deeltijd)banen. Dit resulteerde onder meer in een workshop voor medewerkers over de werk-privé balans, een gespreksleidraad voor zwangere medewerkers en een stappenplan om tijd- en plaatsonafhankelijk werken in te voeren. 

Talenten benutten

Vrouwen werken in Nederland gemiddeld 25 uur per week. Voor moeders met jonge kinderen is dat zelfs maar vijftien uur per week. Als vrouwen meer uren gaan werken, levert dat veel op. Niet alleen als antwoord op (toekomstige) personeelstekorten, maar ook om talenten van medewerkers beter te benutten. Daarnaast zijn er natuurlijk voordelen voor vrouwen zelf: zelfontplooiing, economische zelfstandigheid en nieuwe sociale contacten. 

Aan de slag

"Aan de ambitie van vrouwen ligt het niet dat ze vaak een kleine baan hebben," aldus Pia Dijkstra, voorzitter van de Taskforce DeeltijdPlus. De kneep zit 'm in het schakelen tussen gezin, werk en mantelzorg. Dat vraagt om actie. Bij politiek, overheid, werkgevers, mannen én vrouwen. Met het Handboek grotere deeltijdbanen willen we organisaties stimuleren de mogelijkheden te inventariseren en aan de slag te gaan."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Deeltijdwerk beperkt werkloosheid
 Vrouwen gaan meer werken als dat flexibeler kan
 ‘Vrouw moet werkwensen zelf realiseren’
 Parttimer krijgt minder kansen van baas
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10