zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Anti-RSI software achterhaald

3 mei 2010 - Anti-RSI-, pauze- of tachograaf-achtige software heeft in menig kantoor omgeving een negatieve naam opgebouwd. Veelal heeft dit te maken met het (af)dwingende en interrumperende karakter van de software. Daarnaast is de aandacht voor RSI wat aan het verslappen vanwege bezuinigingen en vergrijzing.

Minder mensen moeten dezelfde hoeveelheid werk uitvoeren. Kan traditionele anti-RSI software vandaag de dag nog iets betekenen voor individuen en organisaties?


Studies van onder andere Janneke Richter laten zien dat traditionele anti-RSI software voor verbetering vatbaar is. Uitsluitend korte pauzes afdwingen is namelijk niet afdoende om spieren te laten ontspannen en ontspannen de dag door te komen. Daarnaast blijkt uit promotieonderzoek van Stefan IJmker dat er geen direct verband bestaat tussen de duur van het computergebruik en het ontstaan van chronische RSI klachten. Terwijl deze relatie een van de basisgedachten van Anti-RSI-, pauze- of tachograaf-achtige software is. 

Slimmer en gezonder werken

Moderne opvolgers van Anti-RSI software, zoals CtrlWORK (persoonlijke effectiviteit software) nemen de vernieuwde inzichten mee om individuen en organisatie te ondersteunen bij het streven naar slimmer en gezonder werken. De nieuwe generatie software creëert bewustwording, door via persoonlijke terugkoppeling te laten zien wat er op zowel gezondheid als prestatie te winnen is voor de beeldschermwerker. Met persoonlijke adviezen en gerichte tips bereiken beeldschermwerkers in dezelfde tijd meer met minder inspanningen en meer comfort. Niet dwang maar bewustwording is daarbij de basis voor gedragsverandering om te komen tot efficiënter en gezonder beeldschermwerk. 

Mentale verfrissing

Daar waar traditionele Anti-RSI, pauze of tachograaf-achtige software gericht is op het bestrijden van fysieke vermoeidheid richten moderne opvolgers als CtrlWORK zich ook op het voorkomen van mentale vermoeidheid. Mentale vermoeidheid is de belangrijkste oorzaak voor afnemende prestaties en toenemend discomfort gedurende de dag.
Zo komt onder andere vanuit onderzoek naar concentratiedaling de aanbeveling om elk uur even de aandacht van het werk te halen. Mentale verfrissing vormt hierbij het sleutelwoord. Moderne software zorgt voor deze mentale verfrissing door de gebruiker onder andere te informeren over time- en e-mailmanagement, sneltoetsen, nieuwsflitsen, werkplek, werkhouding en andere zaken die bijdragen aan het efficiënter en gezonder uitvoeren van taken met de computer. Na een dergelijke interventie werkt men fitter, geconcentreerder en met meer comfort verder.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europese richtlijn voor RSI-preventie onder de loep
 Rugklachten en RSI uitgeroepen tot belangrijkste beroepsziekten
 Kans op RSI is groter dan ooit
 Sneltoetsen zijn gezonder dan computermuis
 
 
reacties
 
Katrien de Graaf  |   | 
3-05-2010
 | 
08:49 uur
Naar mijn mening een goede ontwikkeling. RSI preventie bestaat uit een aaneenschakeling van diverse maatregelen met focus op bewustwording en gedragsverandering. Ik ben benieuwd of deze nieuwe ontwikkelingen ook een positieve invloed hebben op het slechte imago van pauzesoftware.
Humphrey Modirono  |   | 
3-05-2010
 | 
10:48 uur
''Niet dwang maar bewustwording is daarbij de basis voor gedragsverandering om te komen tot efficiënter en gezonder beeldschermwerk''

Naar mijn idee is gedragsverandering het beste te bereiken door bewustwording.

Traditionele anti-RSI software is meer opleggen van een gedrag dan vrijwillig verandering. Dit zal in ieder geval geen paradigma verschuiving veroorzaken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10